Mitat ÇELİK | Yoksulluk Sokaklarla Yarışıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 6.07.2019  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Yoksulluk Sokaklarla Yarışıyor

Kentler ve şairler arasında bir bağ vardır. Başka bir deyişle kentler, şairlerin dizelerinde gizli özne olarak keşfedilmeyi bekler. Uzun yıllar aylaklık yaptığım Mersin sokaklarının şiirdeki izleğini de sürdüm elbette.

İşte üç yıl önce sonsuzluğa uğurladığımız bir şair kardeşimiz:

Mersinliler Yılmaz’ı, Sanat Sokağı’ndaki kitap tezgahından hatırlar. Onu tanıyanlar 43 yıllık hayatının bir kesitine değil, bir şairin varlık mücadelesine de tanıklık eder.

Kısacık ama dev gibi ömrüne, İnce Sus, Erotoman, Ahşap İsim Treni ve Uykusuzluk Kulesi, isimli şiir kitaplarını sığdıran Yılmaz Bozan, 2016 yılında aramızdan ayrıldı.

Onunla yollarımız, Yaratım ve ardından Akatalpa dergilerinde kesişti. Sanat Sokağı’nda açtığı kitap tezgahı, Ahmet Ada, Sadık Yaşar, Celal Soycan, Kerim Hanedan, Hüseyin Sungur  ve pek çok şairin uğrak yeri oldu. Tek geçim kaynağı bu tezgahtı, fakat okur için kitap fiyatını sorun etmezdi; herkesin bütçesine uygun bir para politikası vardı. Elli kuruşa, bir liraya, pahası yüksek kitapları verdiğine tanıklık ettim.

Ziya Aykın ile Yumuktepe’te yaptığı söyleşiyi saymazsak kendisi hakkında yazılı kaynak bırakmadı. Bu anma yazısını yazmadan önce internette yaptığım aramada, Nedim İnce’nin Uykusuzluk Kulesi bağlamında kaleme aldığı şair hakkındaki kısa yazısına rastladım. Bozan’ı anlatan böylesine içten ve naif bir yazı, onu ve şiirlerini bilmeyenler için bir ipuçu olacaktır.

Hepsinden önemlisi, şimdi bana Mersin için bir dize sorulsa onca tumturaklı sözler arasında Yılmaz’ın Uykusuzlar Mezarı adlı şiirindeki, “Yenipazar’da başlayıp biten hayatları düşlüyorum/Yoksulluk sokaklarla yarışıyor/Her evde kaç çocuk var böyle/Koro halinde ağlıyor”, dizeleri aklıma gelir.

“yanlış harf bedenim/bir gün ansızın silinir” demişti. Bizim de bedenimiz silinir elbet, Mersin bildiğin gibi duruyor güzel arkadaşım, bizden sonra da duracağı gibi.

Değerli okurlar, bir süre yazılarıma ara vereceğim. Eylül’de buluşmak üzere hoşça kalın…

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA