Mitat ÇELİK | SÖZLEŞMELİ SANATÇILAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 29.03.2020  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


SÖZLEŞMELİ SANATÇILAR

Yıllarca sanat kurumlarına kadro verilmedi.

(Verildiyse de maaşları her geçen gün eriyerek kuşa çevrildi.)

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün, en son kendisine bağlı bazı senfoni orkestralarında aynı kentin konservatuvar gibi kurumlarından sanatçı takviyesi alımını engellediğini düşünecek olursak, hiç de iyi niyetli davranılmadığı düşüncesine kolayca varabiliriz.  En azından Adana için böyle olduğunu bilmekteyiz.

Düşünebiliyor musunuz, bir orkestraya tromboncu lazım siz yaşadığınız kente bakmıyor, kent dışına yöneliyorsunuz. Böyle bir akla ne demeli? Bunun konuşulmasını salgın günleri sonrasına mı bırakmalı?

Ayrıca sözleşmeli çalışıp da bu salgın günlerinde açıkta kalan, tiyatro, orkestra ve opera sanatçıları için kaygılanmamak elde değil. Bir sözleşmelinin sezonda ortaya koyduğu performans, kadrolu diğer sanatçılardan daha az değil, hatta daha fazla dersek yanılmayız. Fazla işe, hadi eşit işe diyelim, eşit olmayan kadro, bu haksızlık. Bu da mı salgın günleri sonuna bırakılacak bir mevzu? Elbette, şimdi ne konuşulsa boşa çıkacak.

Şunu hatırda tutmalıyız ki; ulusal eğitim, sağlık, tarım, sanayi, ne kadar önemliyse ulusal sanat kurumlarımız da o kadar önemli.  

Sanatın gerekliliği (özellikle sahne sanatları) hakkında, insanı tanımlarken tek başına biyolojik canlıya indirgerseniz benim gibi düşünmezsiniz. Bunun, İnsanın karmaşık kültürel boyutuyla yakından ilintisi vardır. Yani, önemli kültür ürünü olan ekmeğin ya da ilaç, taşıt, vb. şeylerin üretilmesinin, Shakespeare, Dante, Fuzuli, Şeyh Galip, Itri , ya da Beethoven’in ürettikleriyle olan yakın bağıntısından, eşdeğerliğinden bahsediyorum.

Örneğin, salgın günlerinde, iyi yetişmiş ve yeterli sayıda sağlık personelinin var olması size mutlaka güven verecektir. Başka bir salgın olan toplumun maneviyat düşüklüğünde ise kültür olarak sanatın eksikliğinden rahatlıkla bahsedebiliriz. Hep dile getirdim her fırsatta dile getireceğim; maneviyatı, boşuna ahlak eğitiminde aramayın. Ahlak eğitilerek verilmez, birey onu ancak sanat yoluyla edinebilir. Bu değeri açığa çıkaranlar ise sanatçılardır. Kıymetleri bilinmeli, bu toplum, zor günlerinde onları açıkta bırakmamalı. 

Kamucu sanat anlayışının gerekleri üzerine daha konuşacak gibiyiz, yarına bir çıkalım da.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA