Pınar ERDAL | ŞİMDİ SANDIĞA GİTME ZAMANI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Pınar ERDAL

Tarih : 29.03.2024  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


ŞİMDİ SANDIĞA GİTME ZAMANI!

Evet yarın büyük gün. Şimdi sandığa gitme zamanı. Oy kullanma, tercih yapma vakti!

Haydi Mersinli sandığa git ve seçimini yap.

Vaatler dönemi geçti. Hoş çok da öyle vaatte bulunan da olmadı.

Sorunları ortaya koyan, tespitlerde bulunan, çözüm önerileri ortaya koyan çıkmadı…

Ama sen sorunlarına çözüm iste. Çözüm ara.

Tercihini ona göre yap. Oyunu ona göre kullan….

 

Oy kullanma sırasında nelere dikkat etmeli?

 

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

 

Sandığa giderken nerede oy kullanılacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Ancak seçmen üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle kimliğini sandık kuruluna doğrulatmak zorunda.

 

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkte olacak.

 

YSK’nın verdiği bilgiye göre en uzun oy pusulası, 22 siyasi parti adayı ve 27 bağımsız aday katıldığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı seçiminde kullanılacak pusula. Bu pusula yaklaşık 1 metre uzunluğunda.

 

İstanbul'un tersine en kısa oy pusulası ise sadece bir siyasi parti seçime katıldığı için Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi için basılan 4,5 cm uzunluğundaki pusula oldu. Beldede üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Cevher Benek dışında aday bulunmuyor.

 

Seçmenler tercihlerini yaptıktan sonra tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyacak.

 

Pusuladaki tercih ettiği aday için ayrılan bölüme dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basan seçmen, pusulaya başka bir yerine imza atarsa ya da işaret koyarsa oyu geçersiz olacak. Zarf içine oy pusulası dışında bir şey konulmayacak.

 

Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

 

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

 

Oy verme saat kaçta başlayıp kaçta bitecek?

 

Seçimde oy verme saatleri doğu ve batı illerinde bir saat farklı olacak.

 

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı.

 

Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

 

Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri ise 08.00-17.00 olacak.

 

Oy sayma işlemleri nasıl olacak?

 

Oylar kullanılıp sandıklar kapandıktan sonra tüm ülkenin nefesini tuttuğu ana yani oy sayımına geçilecek.

 

YSK'nın seçim takvimine göre seçim görevlileriyle ilgili eğitim çalışmaları 29 Mart Cuma günü tamamlanacak.

 

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

 

Oy verme bitim saatinden önce ise sandıklar kesinlikle açılamayacak.

 

Seçimlerde oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesi sürecinden sorumlu olan sandık kurullarında 5'i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişi görev alacak. Ayrıca oy sayım süreci için "müşahit" olarak siyasi partiler tarafından görevlendirilmiş kişiler ile o sandıkta oy kullanmış olması şartıyla seçmenler sandık başında süreci takip edebilecek.

 

Seçim sonuçları nasıl açıklanacak?

 

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.

 

18.00 ile 21.00 arasında ise yalnızca YSK'nin seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK bu süreyi öne alabilecek.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA