Şevket COŞKUN | SUYUN ÖNEMİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Şevket COŞKUN

Tarih : 22.03.2017  E-Mail : 


SUYUN ÖNEMİ

Dünya Su gününün geldiğini,Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur hocamın telefonu ve yaptığı açıklama ile hatırlarım. Bu önemli çevre olayına hayatını adamıştır,Kumbur hocam. Yılda bir defa, hayatımızın en önemli bir gereksinimi olan “Su” için zaman ayırmak gerçekten üzücü.

Dünya genelinde suyun bir doğal kaynak olduğu hususunda dikkatleri çekmek için her yıl 22 Mart “Dünya Su Günü” olarak kabul edilmiştir. Halil Kumburhocam şöyle diyor ; “ Su ve toprak, kalkınma çabalarında ilk başvurulan doğal kaynaklar olma özelliklerini günümüzde de korumaktadırlar.İnsani kullanım, çevresel kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suyun gerekli olduğu birçok sektör vardır.  Dünyanın dörtte üçüsu kaynaklarıyla çevrili olmasına rağmen insanoğlunun ekonomik olarak kullanımına hazır olan tatlı su varlığı, dünyadaki toplam su varlığının yaklaşık %0,5’inden daha azdır.Son yüzyıl içinde dünya nüfusu üç kat büyürken su kaynaklarına olan talepyaklaşık yedi kat artmıştır. Şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı olarak su kirliliğinin artması nedeniyle güvenilir ve kullanılabilir temiz su temini günümüzün önemli çevre sorunlarından biridir. “

Bu yıl kar yağmur oldukça bol yağdı. Bu yıl susuzluk yaşanmayacak diye hep birlikte çok sevindik. Ancak gerçek bu kadar basit değil. Yine hocamın açıklamalarına dönelim.

“Dünya’da yaklaşık2,6 milyar insan yetersiz sağlık koşulları altında yaşamaktadır ve bunun 1,4 milyarı temiz su kaynaklarından yoksundur.  2040 yılında iklim değişikliği ile değişen yağış modelleri ve artan nüfusla yükselen su talebi nedeniyle, Dünya genelindeki ülkelerin yaklaşık olarak 1/5’inde (33 Ülke) ciddi derecelerde kuraklık ve su sıkıntısı beklendiği raporlanmıştır.Türkiye ise bu listede 27. sırada yer almaktadır.Ülkemizi de yakından ilgilendiren Ortadoğu Bölgesi ve ülkelerinin çoğu nüfus artış hızı yüksek, petrol ve su yoksuludur. Bu nedenle sınır aşan sularımızdan Dicle ve Fırat Nehirleri Bölge için önem arzetmektedir.Ülkemiz Avrupa’nın su açısından en fakir ülkelerinden biriyken, Ortadoğu Ülkelerine göre  su zengini sayılmaktadır. “

Prof. Dr. Halil Kumbur’un Mersin için söylediği şu açıklamaları dikkate alınmalıdır. Yoksa yarın çok geç olabilir. “Mersin il genelini  kapsayanDoğu Akdeniz Havzasında, son yıllardaki % 40’lara varan kuraklıklar nedeniyle su kaynaklarımız çok daha planlı kullanılmalıdır. Son yıllarda ciddi ölçüde su sıkıntıları yaşanmıştır. Geleceğe yönelik plan ve programların yapılabilmesi için, su ile ilgili kuruluşlar arasında DSİ, MESKİ işbirliği halinde Su kullanımı ile ilgili kalıcı ve sürdürülebilir projeler, yönetim planıyapılmalıdır.”




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA