Mitat ÇELİK | REŞİD BEHBUDOV, NAZENDE SEVGİLİM, MURAT KARAHAN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 27.04.2017  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


REŞİD BEHBUDOV, NAZENDE SEVGİLİM, MURAT KARAHAN

16. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Açılış Konseri

“değdi saçlarıma bahar küleği

nazende sevdiğim,yadıma düştü
her erin bahtına bir güzel düşer
sen de tek çemenim,adıma düştün
nazende sevdiğim,yadıma düştün”

İslam Seferli

 

Reşid Behbudov’un Azeri türkü ve şarkılarının dünyaca tanınmasındaki rolü oldukça önemlidir. Bu doğrultuda kültürümüze olan katkısı da yadsınamaz. Özellikle ismiyle birlikte anılan  “Nazende Sevgilim” şarkısı hepimizin dilindedir. Görkemli sesiyle ölümsüz bir dehadan ve Behbudov’un eşsiz sesini aratmayacak bir ustadan, Murat Karahan’dan bahsedeceğim. Ama öncelikle Nazende Sevgilim şarkısına kısaca değinmeliyim.

Nazende Sevgilim / Makâm : Hicâz, Usûl : Semâî, 

Nazende Sevgilim şarkısının bestekarı Azeri Bekirof’tur. Bekirof’un kim olduğu adeta sırdır. Onun hakkında araştırma yapmaya kalksanız, Azeri olmasının dışında bir bilgiye ulaşamazsınız. Eserin şairi olan İslam Seferi hakkında ise vikipediya şunları yazar; şair, oyun yazarı, çevirmen ve emektar sanat adamı. İnsanın içinde güller açtıran, merak uyandıran, oldukça naif bir betimleme. 1974 yılında vefat eden Seferli, geride bir kültür hazinesi bırakarak ebediyete uğurlandı. Böylesine iki ustanın elinden çıkan, dünyaca tanınmasını Reşid Behbudov’a borçlu olduğumuz bu şarkı, hicaz makamında bir başyapıttır. Şair, bir başka şiirinin “Elin yaratdığı təzə nəğmələr Dillərdə dolaşır qəzəlin kimi”  dizesiyle şarkılarının dillerde dolaşacağını bilmektedir.

Reşid Behbudov

09 Haziran 1989 yılında Moskova’da hayatını kaybeden Reşid Behbudov, Bakü Fahri Hıyaban Mezarlığı’na, ebedi istirahatgahına defnedildi. Döneminin bir dehası olan Behbudov, 1930’lu yıllarda Tiflis’te, ardından Erivan’da, besteci A. Ayvazyan’ın yönetiminde pek çok klasik opera eserinde başrol oynadı. Sovyetler Birliği başta olmak üzere tüm dünyadaki asıl şöhretini, 1945 yılında sinemaya uyarlanan Üzeyir Hacıbeyov’un “Arşın Mal Alan” operetiyle elde etti. Ardından, Azerbaycan Devlet Flarmoni Orkestrası ve Azerbaycan Devlet Opera ve Balesi Tiyatrosu’nun vazgeçilmez solisti oldu.  Olağanüstü yeteneğiyle; Azeri Türkçesi, Anadolu Türkçesi, Ermenice, Gürcüce, Farsça, Hintçe, Urduca, Bengalce, İngilizce, Rusca gibi pek çok dilde şarkılar söyledi. Türkiye’deki ilk konserini 1961 yılında, Ankara ve İstanbul’da, kemancı Azat Aliyev’in eşliğinde gerçekleştirdi.

Azeri türkülerinin dünyaca bilinmesinin en önemli faktörlerinden birisi olan Behbudov, “Nazende Sevgilim” türküsüyle de andığımız sanatçılardan birisi oldu. Kültür dünyamıza kattığı değerler ve ölümsüz ismiyle hep aramızda olan Reşid Behbudov’u bu vesileyle anmış olalım.

Murat Karahan

Bu büyük ustadan sonra Azeri türküleriyle yüreğimizde taht kuran isim, Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından Murat Karahan’dır. Bakmayın siz sadece Azeri türkülerinden bahsettiğime, kendisi, başta Avrupa olmak üzere dünya opera sahnelerinin de yıldız isimdir.

Murat Karahan, Türk Operası’nın ustalarından; 2003 yılında kaybettiğimiz Suna Korad ve Pekin Kırgız’ın Bilkent Üniversitesi’nden öğrencisidir. Avrupa’nın en seçkin sahnelerinde ve operanın mabedi olan Bolşoy Tiyatrosu’nda 10’un üzerinde eserde başrol oynayarak büyük başarılar elde etti. Böylece Leyla Gencer ve Meriç Sümen’ten sonra Bolşoy tarihine de ismini yazdıran üçüncü sanatçımız oldu. 2016 yılında, dünyanın en önemli açık hava opera festivali olan Arena di Verona Festivali’nin yanı sıra,   Parma Verdi Festivali, Macerata Opera Festivali, Berlin Deutsche Oper’de, Franco Zeffirelli’nin rejisiyle sahnelenen II Trovatore eserinde Manrico rolünü seslendirdi. 2017 yılında ise Wiener Staatsoper, Arena di Verona, Bolşoy Tiyatrosu, Münih Bayerische Staatsoper, Napoli San Carlo Operası ve Los Angeles Operası gibi dünyanın gözde festival ve opera evlerinde yer alacak. Sanatçı, 05 Mayıs’ta Mersin Uluslararası Müzik Festival’inde Mersinli sanatseverlerle buluşacak.

Bir söyleşisinde, “Show Must Go On” şarkısını da “Ankara’nın Bağları”nı da söylüyorsunuz, meslektaşlarınızın bu duruma tepkisi oluyor mu sorusuna, “Bu benim operaya girdiğim günden bu yana verdiğim en büyük savaşlardan birisidir. Türk Sanat Müziği’ni annemden, türküleri babamdan öğrendim. Bunlarla büyüdüm. Bunlar bizim öz müziğimiz, içinde tarihimiz, kültürümüz var” der.

16. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Açılış Konseri - Murat Karahan/Teona Dvali

Murat Karahan, 05 Mayıs 2017 Cuma günü saat: 20.00’de Festival Açılış Konseri’yle Mersin’de olacak. Biletler tükenmeden yerinizi ayırtabileceğiniz gibi, biletinizi merfest.org.tr adresinden online da alabilirsiniz.

Şef Ali Hoca yönetiminde gerçekleşecek konserde, KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da yer alırken, Gürcistan’ın opera yıldızı Teona Dvali (soprano) hem solist olarak, hem de Karahan ile düet yaparak, F. Sartori’nin “Time to Say Goodbye”  ve 1992 Barselona Olimpiat Oyunları’nın resmi şarkısı da olan A.L. Webber’in “Amigos Para Siempre” şarkılarını  seslendirecek.

Mersin müzikle güzelleşiyor.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
Gönderen : / Tarih : 2020-9-1 2 - Saat : 21:37:35
Yorum :
Bu türküyle ilgili çok derim bir bilgiye sahibim eğer iletişime geçerseniz çok şey anlatırım
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA