Hediye EROĞLU | GÜNEŞ KENTİNDEN GÜNEŞ FESTİVALİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Hediye EROĞLU

Tarih : 28.05.2017  E-Mail : heroglu33@hotmail.com


GÜNEŞ KENTİNDEN GÜNEŞ FESTİVALİ

Mersin’in Mezitli İlçesi’ndeki birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti, yerli yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Unesco’ya aday olan ve yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait antik kent, son yıllarda büyük ilgi çekiyor.

Mezitli Belediyesi de, bu yıl 8’incisini düzenlediği Güneş Festivali’nin startını, güneş anlamına gelen Soloi isminin verildiği Soli Pompeipolis Antik Kenti’nden verdi.

Yani güneşin tarihi önemi, güneşin kentinden anlatıldı!

Festival Ramazan ayına denk geldiği için şovlar, konserler bu yıl sönük kalacak.

Ama gelecek yıllarda bu durum değişecek ve inanıyorum ki festival hak ettiği rengarenk havaya bürünecek.

Türkiye’nin en fazla güneş enerjisi alan bölgesi Güney Doğu Anadolu Bölgesi olup, bunu Akdeniz Bölgesi izlemektedir.

Akdeniz’de de yılın 300 günü güneş ışığı alan Mersin lider konumdadır.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü verilerine göre Mersin’de 46 adet enerji santrali olup (güneş, rüzgar, hidroelektrik, doğalgaz, nafta, atık ısı, biyogaz), bunlardan sadece 12’si aktif güneş enerji santralidir.

2 adet güneş enerji santrali yapım aşamasında olup, 1 adet ön lisans alınan ve 1 adette yapılması planlanan güneş enerji santrali yoldadır.

Elektrik enerjisi teminindeki sorunlar ülkemiz gündemimizin daima öncelikli başlıklarından olsa da çözüm için harcanan çaba aynı hassasiyette olmamıştır.

Yüksek nüfus artışı, hızlı kentleşme ve devam eden endüstriyel gelişme sebebiyle elektrik enerji sektörü en hızlı büyüyen sektörlerden biri konumuna gelmiş ancak artan enerji ihtiyacının hangi yolla karşılanacağının belirsizliği ciddi tehditleri beraberinde getirmiştir.

Öncelikle enerji temininde dışa bağımlı olunması tehdidin en büyüğü olmuş, artan maliyetler ve kalkınmaya engel olması diğer başlıklardır.

Bu nedenle Türkiye’nin elindeki seçenekler değerlendirilirken yerli kaynaklara, öncelikle yenilenebilir yerli kaynaklara ağırlık verilmesi bir zorunluluktur.

Gerek çevreye, gerekse canlılara zarar vermeden enerji ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceğine dair en somut yanıt; “Yenilenebilir Enerji Kaynakları”na yönelimdir.

Önümüzdeki yıllarda dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunların başında enerji sorunu gelmektedir.

21yüzyılın en önemli unsurlarından biri enerji olacaktır.

Ülkelerin gücü üretebildikleri enerji ile tanımlanabilecek, ülkelerin bağımsızlıkları öz kaynaklarından üretecekleri enerji miktarlarıyla eşdeğer olacaktır.

İşte bu anlamda Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının araştırma, inceleme, planlama ve uygulama projelerini ortaya çıkarmak için daha çok çalışmalıyız.

Enerji Bakanlığı, özel sektör, üniversiteler ve diğer araştırma kuruluşları ile işbirliği içerisinde yeni yollar aramalıyız.

Yeryüzündeki canlılık, çeşitlilik ve güzelliğe bağımlı olduğumuz ve tüm bunların yeni kuşaklara tahrip edilmemiş ve hatta iyileştirilmiş olarak aktarılmasından sorumlu olduğumuz bilincine sahip olmakta birleşerek hareket etmeliyiz. 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA