ORMAN YANGINLARINI TBMM ARAŞTIRSIN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ORMAN YANGINLARINI TBMM ARAŞTIRSIN


 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan’dan, Türkiye’yi alevlere boğan orman yangınlarının TBMM tarafından araştırılması için önerge geldi.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Türkiye’deki son 1 haftadır yaşanan orman yangınlarını meclis gündemine taşıdı. konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Turan, orman yangınlarının nedenlerinin araştırılması ve yanmış orman alanlarının ranta açılmasını önlemek ve yanmış ağaçların yerine ağaç dikim seferberliğinin uygulanması; orman yangınlarına müdahalede donanım ve lojistik eksikliğinin ortaya çıkarılması; orman yangınları sonucunda meydana gelen ekolojik tahribatın belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

 

YER AÇMA VA AĞAÇ RANTI İDDİASI

HDP Mersin milletvekili Rıdvan Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı “Türkiye’de 28-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında 30 ilde yaklaşık olarak 100 üzerinde yangın çıkmış ve üçüncü günün sonunda 92 yangın kontrol altına alınmış ve geri kalan yerlerde yangın devam etmektedir. Bütün yangınlar sonucunda milyonlarca hektar alan, içindeki canlılarla birlikte maalesef kül olmuştur. İlk edinilen bilgilere göre yangınların nedeni konusunda aşırı sıcaklık ve rüzgârın olduğu kanaati oluşmuş olsa da özellikle sahil şeridi olan ormanlık alanların yanması birçok iddia ve spekülasyonun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu iddiaların en başında yanan ormanlık alanların ranta açılacağı iddiası gelmektedir. İkinci iddia ise yangın bölgesindeki ağaçların yine rant aracı haline getirilmesi iddiasıdır. Bu iki iddia başta olmak üzere, bütün iddiaların gerçek olup olmadığını ortaya koymak amacıyla yaşanan orman yangınlarının bütün boyutlarının incelenmesi ve araştırılması gerekmektedir.

 

RANT ODAKLI BİR SABOTAJ VAR MI?

Türkiye’nin birçok bölgesinde yangınlar devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 28 Temmuz 2021 tarihinde 7334 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un yürürlüğe girmesi kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmıştır. Çünkü 7424 sayılı kanun ile ormanlık alanların turizm adı altında ranta açılması öngörülmektedir. Hangi bakanlığa veya kuruma ait olursa olsun bütün ormanlık alanlardaki tasarrufun Cumhurbaşkanlığı üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmesi ile orman yangınları arasında açık şekilde neden sonuç ilişkisi vardır. Dolayısıyla orman yangınlarının nedeninin rant odaklı bir sabotaj olup olmadığının araştırılması gerekmektedir.

 

MÜDAHALE YETERLİ DÜZEYDE Mİ?

Orman yangınları açısından bir diğer önemli mesele; orman yangınlarına yönelik gerçekleştirilen müdahalenin yeterli düzeyde olup olmadığı meselesidir. Çünkü bu orman yangınlarıyla birlikte Türkiye’nin yangınlara zamanında ve yeterli düzeyde müdahale etmesini sağlayacak donanım ve lojistiğe sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Türkiye’nin yangın söndürme amacıyla envanterinde bulunan uçak ve helikopter sayısını arttırma zorunluluğu doğmuştur. Türkiye’nin orman yangınlarına karşı zamanında ve yeterli düzeyde müdahale etmesini sağlayacak donanım ve eğitime sahip olup olmadığı konusunda araştırma yapılmalıdır.

Orman yangınları açısından en önemli mesele ekoloji meselesidir. Türkiye’de yaklaşık 30 il ve 100 bölgede çıkan orman yangınlarıyla birlikte binlerce ağaç, hayvan, börtü-böcek yok olmuştur. Yangın alanlarının hayli geniş olması dikkate alındığında Türkiye’nin bir ekoloji sorunuyla karşı karşıya olduğu rahatlıkla görülebilir. Dolayısıyla yangının olduğu ormanlık alanları, önceki durumuna getirmek amacıyla ve ekoloji uzmanlarının ve aktivistlerin desteğiyle ivedilikle çalışmalar yapılması amacıyla meclis bünyesinde araştırma komisyonu kurulmalıdır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA