MERSİN’İN İLK ALTERNATİF TİYATROSU AÇILIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN İLK ALTERNATİF TİYATROSU AÇILIYOR


 

Tiyatroyu toplumsal açıdan etkili kılmayıamaçlayan, alternatif tiyatro alanında faaliyet gösteren ‘ACT Sanat Atölyesi’ Mersin’de açılıyor.

Haber Merkezi

 

2019 yılında Hakan Yeni tarafından kurulan ACT Sanat Atölyesi, tiyatroya başka bir boyut kazandıran alternatif tiyatro alanını Mersin’e taşıyor. Görsel ve işitsel sanat alanlarında çalışmalar yapan Atölye, alışılan seyirci ile sahne arasındaki mesafeyi ortadan kaldırarak, samimi bir anlayış ile çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.

Hakan Yeni, Atölyesi hakkında, “Görsel ve işitsel sanatlar alanlarında atölye çalışmaları yapan bir laboratuvar olarak düşünebiliriz” diyor. Ankara, İzmir, Adana’nın ardından Mersin’de ilk kez alternatif tiyatro yapıldığından bahseden Yeni, “Bu anlamda da Mersin’in ilk Alternatif sanat mekanı diyebiliriz.Uygulamış olduğu atölye ve sahne çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

 

“BİR LABARATUVAR GİBİYİZ”

‘ACT’ kelime olarak ‘Actor, Action’ kelimelerinin kısaltılmışı olduğunu anlatan Yeni, “ Türkçe çevirisi ‘Eylem, Hareket’olan ‘ACT’i, tiyatronun ve atölyemizin temel dinamiği olarak tercih ettik. ACT Sanat Atölyesi de yapı itibari ile görsel ve işitsel sanatlar alanlarında atölye çalışmaları yapan bir laboratuvar olarak düşünebiliriz. İçinde oyunculuk, drama, mimari çalışmaların bulunduğu Mersin’in ilk Alternatif Sanat mekanıdır. Buradaki ‘alternatif’ kelimesi yapı itibari ile kurulduğu yerde var olan sanat anlayışına bir ‘alternatif’ olarak kullanılmaktadır. Bu anlamda da uygulamış olduğu atölye ve sahne çalışmalarında yeni bir anlayış ve post-modern bir yapı ile çalışmalarını sürdürmektedir. ACT Sanat Atölyesinin içine kurulmuş olan, ‘ACT Performans Sahnesi’ bildiğimiz, alıştığımız seyirci ile sahne arasındaki mesafeyi ortadan kaldırıyor. Büyük, klasik ‘İtalyan Sahne’ dediğimiz seyirci ile oyuncuların arasındaki mesafe yerine daha samimi bir anlayış ile çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul’da son 13 senedir yoğun ilgi gören bu anlayışın artık yavaş yavaş diğer şehirlerde de var olduğunu görüyoruz. Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirlerde açılmaya başladıktan sonra Mersin’de hayata geçti. Bu anlamda da Mersin’in ilk Alternatif sanat mekanı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

“SANATIN TEMEL HEDEFİNİN İZİNDEN GİDİYORUZ”

ACT Sanat Atölyesinin  2019 yılının Kasım ayında kurulduğunu belirten Yeni, “Hedef olarak tiyatronun hatta sanatın temel hedefinin izinden gidiyoruz. Bu anlamda da şu ana kadar yaptığımız projelerde, 3 tiyatro oyunu ile 780 seyirciye, 5 etkinlik ile 38 etkinlik üyesine, 16 aktif atölye ile 226 katılımcıya ve 3 söyleşi ile de 324 konuşana ulaşmıştır. Her geçen gün daha fazla da katılımcıya ulaşmaya başladı. Bu da bizi daha da büyük bir mekan açmaya yönlendirdi. Şimdi yeni mekanımızda yeni tasarımımızla Hatice Tuncer ve Pırıl Gürışık ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hatice hanım, Ankara’da eğitim almış bir tiyatrocudur. Pırıl hanım ise İstanbul’da eğitim almış bir iç mimardır. Birlikte kolektif çalışmaları ve programlamalar yapıyoruz” dedi.

 

“MERSİN’İN BÖYLE ÇALIŞMALARA İHTİYACI VAR”

‘ACT Sanat Atölyesinin İstanbul’da hazırlıkları yapılıp, sonradan Mersin’e gelen bir proje olduğunu anlatan Yeni, “Ben de Mersinli olduğum için bu projeyi Mersin’de hayata geçirmeye karar verdim. Bir ilk olma özelliği de beni daha çok Mersin’de çalışma yapmaya itti. Her şehrin kendi sanat yaklaşımı ve kendi seyirci potansiyeli vardır. Geldiğim zamanlarda biraz şehri gözlemleyerek, tiyatro ya da sanatın diğer alanlarında seyircinin reaksiyonunu gözlemledim. İnsanların nelere reaksiyon verdiğini, hangi oyunları takip ettiğini, sergi, dinleti ya da tiyatro alanlarına olan yaklaşımlarını gözlemlediğim noktada şehrin temelde kozmopolit bir yapısı olduğunu görüyorsunuz. Git gide büyüyen şehrin içinde her inanış, her anlayış var. Bu tabii ki biraz da sanatsal olarak bizleri bir hedefe doğru yönlendiriyor. Yani belli başlı bir kitleye mi hitap edeceğiz yoksa genel yapıyı göz önüne alıp o yapıya göre mi hareket edeceğiz diye çok düşündük. Sanat bir anlamda da ticari bir kaygısı olmayan insan temelli bir yapıdır. Bu anlamda da insanın olduğu her yerde yaşamını sürdürebilir. Fakat iki algıyı çok net bir biçimde görebiliyorsunuz, biri sanatı sevdiğini söyleyip sürekli peşinden giden takip eden bir algı, diğeri ise yine sanatı sevdiğini söyleyen fakat takip etmeyen bir algı. İki algıdan da şunu duyuyorum. ‘Şehrin böyle çalışmalara ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.

 

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÇOCUKLAR İÇİN ETKİNLİKLERİMİZ OLACAK”

İki çeşit çalışma yöntemlerinin olduğunu belirten Yeni, “Biri laboratuvar dediğimiz atölye çalışmalar’ bunlar tiyatro oyunculuğu, yazarlık, çocuklar için drama çalışmaları, kamera önü oyunculuk çalışmaları, küçük mimarlar dediğimiz çocuklar için yapı çalışmaları gibi çalışmalarımız var. Diğeri ise ‘Performans Salonunda’ yaptığımız tiyatro oyunları, sergi çalışmaları, müzik dinletileri ya da performans çalışmaları oluyor. Her ikisinde de birlikte çalıştığımız hocalarımız alanlarından yetkin hocalardır. Önümüzdeki dönemde, çocuklar için kukla, muppetperformans gösterileri, iki tiyatro oyunu, müzik dinletileri ve her ay ayrı konseptte çalışacağımız sergilerimiz olacak. İsteğimiz salonumuzun sürekli yaşayan bir yer haline gelmesidir. Bunun yanında da İstanbul’dan anlaşmalı olduğumuz alanında ünlenmiş yetkin hocalarımızı, arkadaşlarımızı buraya davet edip söyleşiler yapacağız.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA