SGK’DA, MOBBİNG VE SÜRGÜN İDDİASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SGK’DA, MOBBİNG VE SÜRGÜN İDDİASI!


 

SGK Mersin İl Müdürlüğü’nde özellikle sendikalı çalışanlara yönelik mobbing ve sürgün uygulandığını öne süren BES Şube Başkanı Murat Doğan, yönetmeliklere aykırı keyfi tutumları için SGK İl Müdürü Ali Koç’u eleştiri yağmuruna tutarak, bu uygulamalardan geri adım atıp, sorunlara çözüm üretmek için çalışmaya çağırdı.

HEDİYE EROĞLU

 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürlüğü’nde sürgün ve mobbing yaşandığı iddialarını kamuoyu ile paylaştı.

Sendika binasında bir basın açıklaması yapan BES Şube Başkanı Murat Doğan, sendikal örgütlenmeye karşı uygulamalara imza atan müdürlük yönetimini eleştirerek, sorunlara çözüm üretmek için çalışmaya çağırdı.

 

KURUMDA ŞİKAYET VE HUZURSUZLUK ARTTI

Kamu çalışanlarının bir taraftan art arda gelen zamların yarattığı ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışırken, diğer taraftan kurum amirlerinin yasalara aykırı uygulamalarıyla karşılaştığını söyleyen Doğan, SGK Mersin İl Müdürlüğünü eleştiri yağmuruna tuttu.

Doğan, “657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Temel Esaslar Başlıklı 3. Maddesinin C bendinde liyakat şöyle tarif edilmekte: ‘Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.’

Aynı kanunu Tarafsızlık ve Devlete Bağlılık başlığı altında düzenlemeye yer verdiği 7. Maddesinde ise; ‘Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar.’

Diğer taraftan, Amir Durumda Olan Devlet Memurlarının Görev ve Sorumluluklarını düzenleyen 10.  Maddesinde de ‘Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır’ denilmektedir.

Mücadele başlıklarımızdan biri olmaya devam eden ve çalışma yaşamında kariyer liyakat ilişkisinin kamu alanında olmazsa olmaz olduğu, liyakatın ortadan kaldırıldığı kurumlarda, çalışma hayatında huzursuzluğun ortaya çıktığı görülmektedir. Örgütlenme yetki alanımızda bulunan kurumlarda çalışanlar arasında bu yakınma ve huzursuzluğun son dönemlerde daha sık yaşandığına tanıklık etmekteyiz” dedi.

 

SGK’DA ADI KONULMAMIŞ MOBBİNG, BASKI VAR

Örgütlenme alanlarında bulunan kurumlardan biri olan SGK İl Müdürlüğünde son dönemlerde bu şikayetlerin yoğunlaştığına tanıklık ettiklerini söyleyen Murat Doğan, Kurum bünyesinde çalışanlar üzerinde adı konulmamış bir mobbing uygulandığını söyledi.

“Müdürlük bünyesinde bazı idarecilerin bu uygulamalara daha açıktan cüret ettiklerini izlemekteyiz” diyen Başkan Doğan, bu uygulamaların en somut örneğine geçmiş süreçte tanıklık ettiklerini vurguladı.

Doğan, “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18’inci maddesine göre; Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez. Sendikaların şube yönetim kurullarında görev alıp da aylıksız izne ayrılmayan yöneticiler haftanın bir günü sendikal faaliyet yürütmeleri için idari izinli sayılmaktadırlar. Kanunun bu amir hükmüne rağmen şube yönetim kurulumuzda yer alan kurum çalışanı dört arkadaşımıza il müdürlüğünce haftada bir gün kullanmaları gereken bu izinleri kullandırılmak istenmemiştir. Sendikamızca kurum başkanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde il müdürlüğü bu tutumundan vazgeçmiştir.

 

YASAL İZİNLER HUKUKSUZCA İPTAL EDİLDİ

İl müdürlüğünün uygulamalarından bazılarına gelince; Geçen yıl SGK İl Müdürlüğü bünyesine çalışan 4 sendika yöneticimizin haftada bir gün kullandıkları sendikal izinleri hukuksuz bir şekilde iptal edildi. Ancak SGK Başkanlığı nezdinde yaptığımız başvurularımız sonucu bu yanlış karardan geri dönülmek zorunda kalındı.

İdarenin, sendikamıza üye ve temsilcilerimize karşı bu negatif bakış açısının açık veya örtük bir şekilde devam ettiğini bir takım idari tasarruflarda ortaya çıkmaktadır.

 

SERVİS SORUNU ÇÖZÜLMEDİ

Çalışanların yıllardır kullandığı ulaşım servisleri, il müdürlüğünün zamanında işlemleri başlatmaması nedeniyle bu güne kadar personel taşıma servis sorununu çözemeyen ve çalışanları mağdur eden kurum yönetimi, sıra çalışanlara gelince, çalışanları daha da mağdur edecek çözümleri bulmakta mahir davranmaktadır. İdarenin çalışanların sorununa çözüm bulmaktaki bu maharetine bu günlerde yine tanıklık etmekteyiz..!

 

“SENDİKA TEMSİLCİSİ SÜRGÜN EDİLDİ”

İdarenin bu tutumuna kısaca değinmek gerekirse; SGK İl Müdürlüğü bünyesinde göreve başlayan, haklarında herhangi bir adli ve idari soruşturma bulunmayan ve bugüne kadar verilen her işi layıkıyla yapan işyeri sendika temsilcimiz, 4688 sayılı yasanın 18’inci maddesine rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeden geçen hafta ikametine 40 km uzaklıktaki Erdemli Sosyal Güvelik Merkezine;  bir üyemiz de ikametine yaklaşık 50 km uzaklıktaki Tarsus Sosyal Güvenlik Merkezine sürülmüşlerdir.

Bu sürgün üzerine üyemiz İl Müdürü Ali Koç ile yaptığı görüşmede, 7 yaşında çocuğu ile birlikte yalnız yaşayan bir kadın olduğunu, Tarsus SGM’de görevlendirilmesi halinde çocuğunun sabah ve akşamları okul çıkışında uzun bir zaman diliminde tek kalacağını ve mağdur olacağını belirtmesi üzerine İl Müdürü Ali Koç’un, ‘Çocuğunu Gaziantep’e annene yolla, onlar baksın istersen sende oraya git” demesi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun yukarıda belirttiğimiz, ‘Amir Durumda Olan Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları’na uymadığı, başta Anayasamızda yer alan aile bütünlüğünün korunması ve Anayasa’nın bu amir hükmüne yürürlük kazandıran alt kanun metinlerine aykırılık teşkil eden yaklaşımı protesto ediyoruz.

 

“KEYFİYET ENGELLENMELİ”

Hakkında şikayet bulunan başka sendika üyesi çalışanlar hakkında işlem yaparken ağırdan alan idare, sendikamız üyesi çalışanlar söz konusu olunca her türlü baskı ve sürgüne başvurmaktan geri durmamaktadır.

Keyfiyetin engellenmesi ve hukuka aykırılığı açık olan bu sürgünlerin en kısa zamanda sona erdirilmesi ve telafisi güç zararların doğmasının engellenebilmesi için buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. sürgünler durdurulsun. Arkadaşlarımız görev yerlerine geri dönsün.

Bu haksız ve hukuksuz sürgünlere karşı arkadaşlarımız Valilik nezdinde şikayette bulunmakla birlikte hukuki yollara da başvurmuşlardır.  Arkadaşlarımız eski görev yerlerine dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA