EMİRLER’DE İMAR ENDİŞESİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EMİRLER’DE İMAR ENDİŞESİ


 

Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi’nin güney kısmının jeolojik etüt çalışma kapsamına alınması imar endişesine neden oldu. Büyükşehir ve Yenişehir Belediye Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, yaptığı araştırmada jeolojik etüt için çalışma kapsamına alınmanın imara açılmanın birinci ayağı olduğunu daha sonra imar planları yapılacağını öne sürdü.

Haber Merkezi

 

Geçen yıl Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi’ndeki ormanların endüstriyel ağaç dikme bahanesiyle kesilmesi çevrecilerin ve bölge halkının büyük tepkisini çekmişti. Tepkilere rağmen geri adım atılmayarak binlerce ağaç kesilmişti.

Yenişehir ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, ağaç katliamının yaşandığı alanda incelemelerde bulunarak gözlemlerini paylaştı.

Emirler ormanının yağmalanmasının üzerinden bir yıl gibi bir zaman geçtiğini ifade eden Yıldız,  Mersin’de doğa yıkım ve yağmalanmasının sonunun gelmemesi bir yana

Emirler ormanında yaşananların neredeyse unutulup gittiğini söyledi.

Toplumsal muhalefetin de en büyük problemlerinden birinin fikri takip, icrai takip meselesi olduğunu anlatan Yıldız, “Yaşanan yağma faaliyetlerine karşı duyarlılığımız yeteri kadar olmasa da ses çıkarma alışkanlığımız var. Fakat yaşanan bu olayların ardını, nereye doğru gittiğini takip etmek ise neredeyse yok denecek kadar az” ifadelerini kullandı.

 

“ALTINDA ÇAPANOĞLU OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİK”

Emirler ormanı yok edilirken, en çok kullanılan argümanlardan birinin ormanın gençleştirileceği konusu olduğunu anlatan Yıldız, “Fakat ormanın zaten genç olduğu unutulmuştu. Birileri o günlerin harareti içinde bu tezin yanlış olduğunu ormanın zaten genç bir orman olduğunu hatırlatması neticesinde bu tezden sessiz sedasız vazgeçerek buraları endüstriyel ormanlara çevireceklerini savunmaya başladılar. Aslında oraların doğası, coğrafyası endüstriyel orman yapmak için mümkün değildi ama at yalanı, inanan inansın bizim topluma çocukluğundan itibaren belletilen bir argümandır. İnanan inandı, biz buraların kesinlikle yeniden ormanlaştırmak için yok edilmediğini altında bir çapanoğlu olduğunu o zamandan beri söyledik, söylüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BIRAKIN AĞAÇ EKMEYİ ÇÖPÜ BİLE TEMİZLEMEMİŞLER”

Bu konuda haklı çıktıklarını belirten Yıldız, “Ormanları kesenler en geç 2021 yılının Eylül-Ekim aylarında yeniden orman haline getirileceğini en azından çalışmaların başlatılacağını söylüyorlardı. Bugün anılan alanı baştan aşağı tekrar gezdim, bırakın yeni orman alanları ekmeyi kestikleri ağaçların çöplerini bile temizlememişler. Yani bir orman inşa etme faaliyeti yok. Olacak gibi de durmuyor. Sohbet ettiğim köylüler oldukça tedirginler, köylerinin civarında bulunan bütün ormanların yok edilerek imara açılmasından, nefessiz kalmaktan korkuyorlar. Anlattıklarını dinledikçe, zaten bende de olan tedirginlik ve gerginlik arttı” dedi.

 

“EMİRLER ORMANI YENİDEN İHYA EDİLMELİ”

Köylülerin anlattığına göre Emirler’in güney kısmının jeolojik etüt için çalışma kapsamına alındığını belirten Yıldız şunları söyledi: “Bunun ne demek olduğunu sordum, imara açılmanın birinci ayağı dediler. Jeolojik etütlerden sonra imar planları yapılmaya başlanacak dediler. Daha da kötüsü ardından köyün kuzeyinde yer alan yazıya konu orman alanlarının da orman vasfını yitirdiği iddia edilerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına devredileceğinden korkuyorlar. Çünkü köylerinin çevresinde bir dolu orman arazisi orman vasfını kaybetti diyerek satılmış. Üstelikte köylünün haberi olmadan, işin simsarlarına satılmış. Sonuç olarak Emirler ormanları yeniden ihya edilmelidir. İmara açmak akıldan bile geçirilmemelidir. Şehrin ciğerleridir bu ormanlar. Toplumun çok küçük bir azınlığı bu manzarada konutlarını kurarak yaşayacak diye milyonluk kentin nefes borusunu kimse kesemez. İzin verilemez bu duruma.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA