“HAPİSHANELERDEKİ İŞKENCELERE SON VERİLSİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HAPİSHANELERDEKİ İŞKENCELERE SON VERİLSİN”


 

Mersin’de İHD tarafından hapishanelerde yaşandığı ileri sürülen hak ihlallerine son verilmesi için çağrı yapılarak sorumluların yargılanması istendi.

Hasan Küçük

 

Mersin’de İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından hapishanelerde son dönemlerde artan hak ihlalleriyle ilgili basın açıklaması yapılarak Merkezi Hapishaneler Komisyonunun hazırladığı hak ihlalleri raporu ile ilgili açıklama yapıldı. Mersin İHD binasında yapılan basın açıklamasını İHD Mersin Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Bekir Sıtkı Keçeci okudu. Keçeci açıklamasında, “Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve kendi iç hukukundaki emredici nitelikteki kanun hükümleri gereğince özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin insan olmaktan kaynaklı haklarının korunması devletin sorumluluğundadır” dedi.

 

“HAPİSHANELERDEKİ KÖTÜ MUAMELE SON BULMALI”

Bu sorumluluğun kaynağı olarak gösterdiği sözleşme maddeleri ve kanuni düzenlemeleri okuyan Keçeci, “Tüm emredici hükümlere karşın hapishanelerde işkence; insan onurunu, kişi bütünlüğünü hedef alan, acı verici, aşağılayıcı, onur kırıcı fiiller olarak icra edilmeye devam edilmektedir. Türkiye Hapishanelerinde bulunan mahpuslar, çıplak arama, fiziki müdahale, ayakta sayım dayatmaları, darp, hakaret, ağırlaştırılmış tecrit, uzun süreli tekli odalarda ve hücrelerde tek başlarına tutulma uygulamaları, sosyal faaliyetlerden yararlandırmama, kelepçeli muayene, insan haysiyetiyle bağdaşmayan muayene dayatma, sağlık  hizmetlerinden  yararlandırmama   ve buna benzer pek çok uygulamalara tabi tutularak, hem fiziksel hem de ruhsal bütünlüklerine zarar veren işkence uygulamalarına maruz bırakılmaktadırlar” şeklinde konuştu.

Son yıllarda sayısı artırılan Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishaneler ve S Tipi Kapalı Hapishaneler ile mahpusların üzerlerindeki tecrit sistemi daha da ağırlaştırıldığını iddia eden Keçeci, “Daha önce kalabalık olarak tutuldukları hapishanelerden sevk edilen mahpuslar bu cezaevlerinde tek başlarına tutulmakta ve bulundukları koğuşun havalandırması olmadığından günde 1 saat ayrı bir yerde bulunan havalandırma bölümüne götürülmektedir. Bu uygulama mahpusların fizyolojik ve psikolojik sağlık sorunları yaşamalarına neden olmaktadır” diye konuştu.

 

“ŞEFFAF SORUŞTURMA İSTİYORUZ”

Hapishanelerde mahpusların tabi tutulduğu işkence uygulamalarının son bulması için yapılan tüm girişimlere rağmen siyasi iktidar ve yargı makamları tarafından bu vakaların üzerlerinin örtülmesi için çaba gösterildiğini öne süren Keçeci şunları söyledi: “İşkence ve kötü muamele örneklerinin yaşanması sonrasında mahpuslar, yakınları ve hak kurumları tarafından bu uygulamalara karşın hukuk mücadelesi yürütülerek faillerin yargılanması istenmişse de, yetkili mercilerin olumsuz tavırları, suç failleri olan kamu görevlilerini aklama, bu mümkün değilse kanunda belirtilen en hafif cezayı gerektiren suç tipi ile yargılama konusundaki tavırları benzer vakaların  tekrar etmesine neden olmaktadır. İnsan Hakları Derneği olarak hapishanelerde yaşanan işkence ve kötü muamele uygulamalarına son verilmesini, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden görevliler hakkında şeffaf soruşturma süreçlerinin yürütülmesini ve cezasızlık politikasından vazgeçilmesini, Ceza İnfaz Kurumlarının sivil toplum örgütleri ve ilgili meslek örgütlerinin denetimine açılmasını talep ederiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA