MERKEZİ ARITMA ÇAĞRISI


 

Mersin’de Arpaçbahşiş-Tömük ve Kargıpınarı’nda merkezi arıtma sistemi olmadığı için sıkıntı yaşayan vatandaşlar sorunun çözümü için yetkililere çağrı yaptı.

Hasan Küçük

 

Arpaçbahşiş-Tömük ve Kargıpınarı Sahil Siteleri Çevre Koruma ve Kültür Faaliyetleri Derneği (ATK Sahil Siteleri) tarafından bölgenin yaşadığı arıtma sorunu nedeniyle Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Başkan Mekin Şahin burada yaptığı açıklamada derneklerinin sekiz yıl öncesi bir araya gelen 221 sitenin sorunlarını kurumsal kimlikle dile getirmek için kurulduğunu, amaçlarının Arpaçbahşiş-Tömük- Kargıpınar Mahalle'sindeki sahil ve diğer yerleşim bölgelerinde insan yaşamını huzura taşıyacak hizmetlerin yapılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

 

"DENİZ CANLILARINI DA ETKİLİYOR"

Yılların birikimiyle oluşmuş çok sorunları bulunduğunu anlatan Şahin bunların başında merkezi arıtma sisteminin yapılmamış olmasının geldiğini söyledi.  Bu sorunun Arpaçbahşiş-Tömük ve Kargıpınarı Mahallesinde yaşayanların yanında deniz canlılarını da etkilediğini kaydetti.

Üç mahallede kışın 50 bin olan nüfusun yazın 600 binin üzerine çıktığını anlatan Şahin,

"Parselasyon olarak baktıklarında 1.kısmın sahil yolu çevresini, 2., 3. ve 4. kısmın ise Mersin-Silifke yolu olan D-400 ile sahil yolu arasındaki yerleşim yerleri olduğunu söyledi.

 

"ARITMALAR BASİT YÖNTEMLERLE DENİZE BAĞLANIYOR"

1. kısımda olan sahil sitelerinin kendilerine ait arıtmaları çok basit yöntemlerle denize bağladığını vurgulayan Şahin, 2. kısımdakilerde aynı biçimdeki arıtmalarını dereler yada toprak altına verecek yöntemlerle çözmeye çalışıyor. 3. kısımdakiler ise açtıkları foseptik çukurlarına bu kanalizasyonu bırakıyor ve Büyükşehir Belediyesinden aldıkları vidanjor hizmetiyle çözümlemeye çalışıyor.

4. Kısımdakilerde foseptik çukurları açıyor. Ama o kısım hiç bir çözüm üretmeden zaman zaman ücretli alacağı hizmetle sorunu çözmeye çabalıyor" diye konuştu.

Bu çözüm yöntemlerinin hiç birinin yaşam ve çevresel denge adına doğru olmadığını vurgulayan Şahin,  "Olması gerekenler yapılmadığı için her yeni yerleşim yeri kendine uyan çözüm üretmiştir. Bu çözümler ise gelecek yaşamı olumsuz etkilemektedir" dedi.

 

ARITMALAR TIKANDIĞI İÇİN SULAR ASFALTA AKIYOR"

2022 yılında sıkıntıların had safhaya çıktığını belirten Şahin, "2. kısım yerleşim yerleri başta olmak üzere dolan arıtmalar tıkandığı için suların asfalt yollara aktığını söyledi.

Yerleşimin getirdiği yoğunluk yüzünden Büyükşehir Belediyesinin vidanjor hizmetinde zaman zaman sıkıntı yaşandığı ve bu nedenle foseptik çukurların dolarak çevreyi rahatsız ettiğini anlatan Şahin,

"Diğer bir husus, denizlerde 25 yıl önce yaşayan balık çeşitleri neredeyse yok olmuş. Özellikle kıyılara verilen arıtma sularındaki deterjan deniz diplerine inerek deniz canlı yaşamını sıkıntıya sokmuştur,  sokmaya da devam etmektedir"

 

"MERKEZİ ARITMA ŞART"

Sorunun çözümü için merkezi arıtma sisteminin yapılmasının şart olduğunu anlatan Şahin şunları söyledi: "Mersin Büyükşehir Belediyesi geçmişte bu sorunu çözmek için proje yapmış. Uygulama başlatmış. Çeşmeli Mahallesine kadar merkezi arıtma sistemi yapılmış. Projede Kargıpınarı-Tömük- Arpaçbahşiş Bölgesi de var. Ancak seçimler ve ödeneksizlik nedeniyle üç mahalleyi içine alan merkezi arıtma sistemi imalatı yapılmamış. Yaptığımız araştırma sonunda, şu anki Büyükşehir Belediyesi yönetimi çalışmaları yeniden başlatmış. Meclis kararlarını almış. Ödenek için yurt dışı kredi ortamı sağlanmış. Ancak bürokratik işlemler İller Bankası Genel Müdürlüğünde tıkanmış. Yurt dışında kredi bulunmuş ancak kredi devlet güvencesi temelinde yürütülmesi gerektiği için belli bir yerden sonra tıkanmış. Yaptığımız araştırma ve görüşmelerde bu tıkanma noktası iller Bankası Bölge Müdürlüğü'nde uygun görülmesine rağmen İller Bankanı Genel Müdürlüğü'nde bir tıkanma söz konusu. Tıkanma aşıldığı zaman ihale yapılacak" diye konuştu.

 

İLLER BANKASI VE İLGİLİ BAKANLIKLARI ÇAĞRI YAPTILAR

Bu durumun kendilerini üzdüğünü anlatan Şahin şunları söyledi: "Devletimizin iki ayağı var. Genel ve yerel yönetim. Bu yönetimlerin tek amacı yurttaşına insanca yaşama koşullarını yaratmak ve sağlamak. Kurumları yönetenler geçicidir. Kalıcı olan amaçlar adına halkın kurdurduğu kurumlardır. İki ayak kendi içindeki yönetim anlayış farkından dolayı insana, yurttaşın verilecek hizmete engel olmamalı. Bu bakış çerçevesinde bir an önce bölgemizde merkezi arıtma tesisinin bir an önce yapılmasını istiyoruz.  Buradan bu sorunun çözümü için İller Bankası genel müdürlüğüne ve ilgili bakanlıklara çağrı yapıyoruz. Bir an önce kredinin alınabilmesini sağlayacak bürokratik işlemleri tamamlayarak projenin hayata geçmesinin önünü açınız! İlgili Bakanlarımızın bu çağrımızı dikkate alarak gerekli talimatları vermesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız yaklaşık 600 binden fazla kişinin yaşadığı bu eski üç beldeye merkezi arıtma yapımı önündeki bürokratik açılımın yapılması hususunu bilginize sunuyoruz."

İller Bankası'nda aşılamayan kredi sorunun çözümü için AKP İl Başkanını ziyaret ettiklerini anlatan Şahin, "İl Başkanı Cesim Ercik konuyu İller Bankası yetkililerini iletti ancak şu ana kadar bir çözüm bulunamadı. Şu anda kanalizasyon suları sitelerde arıtma yapılarak denize akıtılsa da deterjanlı su denize aktığı için deniz canlıları bundan zarar görüyor."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA