ŞEFTALİ VE ÜZÜM ÜRETİCİSİ PERİŞAN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞEFTALİ VE ÜZÜM ÜRETİCİSİ PERİŞAN


 

​​​​​​​Meysuluk şeftalinin 2 lira 25 kuruşa, üzümün ise 2 buçuk liraya düşmesi Mersinli üreticiyi zor durumda bırakırken Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz,

Hasan Küçük

 

Turfanda olarak çıktığı dönemde 15-20 TL'ye alıcı bulan şeftali fiyatlarının dip yaparak meysulukların 2-25 TL'ye sofralıkların ise 3 liraya kadar düşmesi çiftçiyi perişan etti. Aynı zamanda hem sorfalık hem de sumalık üzümün 2-2,5 liraya kadar gerilemesi çiftçiyi kara kara düşündürüyor.  Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mersin'de 400 bin ton civarında şeftali üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

İlde önemli yer tutan şeftali üreticisinin fiyatların düşmesi nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşadığını anlatan Yılmaz, "İnsanlar fiyatların düşük olmasına nedeniyle toplama maliyetleri kurtarmayacağı için şeftali ağacının başına çıkmış silkeler hale gelmiş. Çaresizliklet sallayıp dibine döküyor. Toplayıp kasalara dolduruyor" dedi.

Turfanda olarak çıktığında 15-20 TL'ye satılan şeftalinin şu anda sofralık olanlarının fiyatının 3 liraya, meysulukların ise 2,75 TL'den  2.25 TL'ye düşürüldüğünü anlatan Yılmaz, "Piyasa tam çöktü. Kurtarmıyor. Bunun 4 TL üretim maliyeti var. Bunu çitftçi 3,5-4 Tl'ye üzeriyor.  Şu anda zararına satış yapılıyor. İmkanı olup ürünü hale getirip satarsa üretici biraz kurtarıyor. Ancak dalında 3 liraya kurtarması imkansız" şeklinde konuştu. . Turfanda bitip normal meyve çıktıktan sonra fiyatlar sürekli düşmesinin üreticiyi zor durumda bıraktığını anlatan "Çiftçi çaresiz, durum kötü" şeklinde konuştu.

Üzüm pisayasının şeftaliden de  önce çöktüğünü vurgulayan Yılmaz, "Üzümün üretim maliyeti 4 TL olmasına rağmen hem sumalık hem sofralık üzümü dalında 2-2,5 TL'ye alıyorlar. Çitfçinin elinden tutan yok" ifadelerini kullandı.

Çiftçinin artan üretim  maliyetleri ve düşük ürün fiyatları yanında bir taraftan da kuraklıkla boğuştuğunu anlatan Yılmaz, "Bölgede bahardan beri yağış yok. Bu durum önümüzdeki yıllarda rekolte kaybına neden olabilir" diye konuştu.    


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA