BARIŞ ÇOBAN
Ülkede giderek artan ekonomik kriz, her alanı olumsuz etkilediği gibi üniversiteleri, öğrenci yurtlarını ve öğrencileri de derinden etkiliyor. Birçok Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda iddiaya göre, daha ucuz olsun diye sağlıksız ve niteliksiz yiyecekler sunuluyor.
Ekonomik sorunları olan, alternatif yaratamayan öğrenciler bu yiyecekleri tüketmeye mecbur bırakılırken yurtlardaki sorunlar sadece yiyecek-içecekle de kalmıyor.
KYK yurtlarının ücretleri arttıkça, nitelikleri de giderek azalıyor. Geçen yıllarda 3-4 kişinin kaldığı çoğu KYK yurt odalarında bu yıl en az 5- 6 kişi kalıyor. Öğrenciler sağlıklı ders çalışacak ortam dahi yaratamıyor. Giderek artan yemek sıraları, çamaşır yıkama sıraları öğrencileri zorda bırakıyor. Hatta bazı zamanlar, öğrenciler yemekhanedeki yoğunluktan dolayı yiyecek yemek dahi bulamıyor.
60 BİN ÖĞRENCİNİN OLDUĞU MERSİN’DE DURUM SIKINTILI
Bu sorunların yaşandığı illerden biri de yaklaşık 0 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Mersin. Bir öğrenci kenti olarak anılan Mersin’de de durumlar pek iyi değil. Benzer sıkıntılar Mersin’deki KYK yurtlarında da var.
Mersin’deki KYK yurtlarında da öğrenciler, niteliksiz ve sağlıksız yemeklere mecbur bırakılıyor, yurtlarda sağlıklı ders çalışacak ortam bulamıyor. KYK yurtlarının çok kalabalık oluşundan, birçok sorun yaşıyor.
IŞIKLANDIRMA SORUNU CAN ALDI
Sorun sadece bunlarla da bitmiyor. KYK Mersin Kırkkaşık Kız Öğrenci Yurdu’nda yıllardır süren bir ışıklandırma problemi var. Işıklandırma probleminden dolayı geçen günlerde Mersin Üniversitesi öğrencisi Melisa Edik isimli bir öğrenci, KYK Mersin Kırkkaşık Kız Öğrenci Yurdu önünde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
YURTLAR KALABALIK OLDUĞU İÇİN YEMEK SIKINTISI YAŞANABİLİYOR
Mersin’deki KYK yurtlarında yaşanan sıkıntıları, Mersin’de faaliyet gösteren öğrenci örgütleriyle konuştuk. KYK Mersin Kırkkaşık Kız Öğrenci Yurdu kalan Öğrenci Kolektifleri üyesi bir öğrenci, bütün KYK yurtlarında fix menüye geçildiğini ve porsiyonların küçüldüğünü ifade etti. Yemeklerin geçen yıllara göre niteliğinin arttığını hala sıkıntıların yaşandığını belirten Kolektif üyesi öğrenci, “Yemeklerin niteliği artmasına rağmen tadı hala çok iyi değil. Geçen yıl yurtta 4 bin kişi kalıyorduk bu yıl ise 7 bin kişi kalıyoruz. 3 bin kişi daha eklenince yoğun bir yemek sıkıntısı yaşanabiliyor. Mesela geçenlerde ben 18:30’da gitmiştim yemekhaneye, gittiğim zaman yemek bitmişti. Yemekhanenin normalde 22:00’a kadar hizmet vermesi gerekiyor. Bu tarz sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Ayrıca yemekhanede çıkan sebze yemeği oranı yüzde 20, etli yemekle yarı yarıya bile değil. Ben vegan bir öğrenci olduğum için sebze yemeği bitince alternatifim kalmıyor ve kantine gitmek zorunda kalıyorum. Ekstra yemek istersek veya porsiyonumuzu büyütmek istersek para ödemek zorunda kalıyoruz” açıklamasında bulundu.
“IŞIKLANDIRMA SORUNU DERHAL ÇÖZÜLMELİ”
Öğrenci İnisiyatifi üyesi bir öğrenci ise ilk olarak geçen günlerde trafik kazası nedeniyle hayatın kaybeden MEÜ öğrencisi Melisa Edik’e değindi. MEÜ’de ve KYK Mersin Kırkkaşık Kız Öğrenci Yurdu’nda Işıklandırma probleminin yıllardır devam ettiğini ve hiçbir önlem alınmadığını anlatan İnisiyatif üyesi, “Bu problem daha önce defalarca dile getirildi ama umursayan olmadı. En sonunda bir arkadaşımız canından oldu. Biz üniversitelilerin hayatı bu kadar ucuz mu? Yaşadığımız ekonomik sıkıntılar ve gelecek kaygısı yetmiyormuş gibi bir de güvenli alan olması gereken yurt önlerinde, öğrenciler her an ölümle burun buruna olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Başka bir arkadaşımız da hayatını kaybetmeden derhal bu soruna bir çözüm bulunmalı” dedi.
“KYK YURTLARINDAKİ SIKINTILAR SAYMAKLA BİTMEZ”
KYK yurtlarındaki genel sıkıntılara da değinen İnisiyatif üyesi, şöyle devam etti: “Yurtların kapasitesi ve ücreti arttıkça niteliği azalmaya başladı. Yemekler az geliyor. Tadı pek iyi değil ve öğrenciler doymuyor. Çok kalabalık olduğundan dolayı yemeklere özen gösterilemiyor. Çoğu zaman sağlıksız ve niteliksiz yemekler yemek zorunda da kalıyoruz. Dışarıdan veya kantinden bir şey alıp yemeye de çoğu zaman ekonomik durumu uygun olmuyor. Öğrenciler, yemekhaneden ekstra veya fazla yemek istediği zamanda ücret ödemek zorunda kalıyor maalesef. KYK yurtlarının sıkıntıları sayarak bitmez. Yurtlarının kalabalık oluşundan dolayı, öğrenciler çoğu zaman çamaşır yıkama sırası bekliyor. Hatta bazen sıra bulamadıkları için başka bir güne ertelemek zorunda kalıyor. Öğrenciler, yurtlarda ders çalışacak uygun ortam da yaratamıyor ve bu durumda derslerini etkiliyor.”