Cumhur İttifakı’ndan Toroslar’da kırsal yerleşim işbirliği | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Cumhur İttifakı’ndan Toroslar’da kırsal yerleşim işbirliği


 

Toroslar’da 41 mahalle ve köy vergi istisnalarına sahip olmayı sağlayan kırsal yerleşim yeri olarak belirlendi. Cumhur İttifakı’nın işbirliği ile belediye meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen teklifin bölgenin gelişimine katkı sunacağı ifade edildi.

Haber Merkezi

 

Mersin’in merkez Torlar ilçesinde 41 köy/mahalle kırsal yerleşim bölgesi olarak belirlendi. Uygulama Toroslar Belediye Meclisinde Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyelerinin birlikte harekete etmesi sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.

Konuyla ilgili MHP Toroslar İlçe Başkanı Hüsnü Doğan ve AKP Toroslar İlçe Başkanı Bekir Topçu imzasıyla yayınlanan açıklamada, uygulamanın getirilerine ilişkin bir değerlendirme yapıldı.

Açıklamada; AKP +MHP’li Cumhur İttifakı’na mensup belediye meclis üyeleri ve Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz önderliğinde 7524 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 10. Maddesi kapsamındaki teklif görüşmelerine dair şu bilgiler verildi; “Kanun; ‘köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunup sosyoekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi’nin en geç 90 gün içinde alacağı kararla kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır. Ancak; tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de 10 bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan vasfı bu fıkrada belirtilen usulle kaldırılabilir’ içeriğine sahiptir.

Kanun Toroslar Belediye Meclisi’nde ‘oy çokluğuyla’ kabul edilerek, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilmiştir.

 

UYGULAMANIN GETİRİLERİ NELER?

Söz konusu maddeyle; başta ticari, sınaî ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak.

İçme ve kullanma suları için alınacak ücret; işyerleri için belirlenmiş olan en düşün tarifenin yüzde 50’sini, konutlar için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir.

Gelir Vergisi’nden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisi’ne tabii mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler Emlak Vergisi’nden fayda sağlanacak.

41 köy/mahalle: Aladağ, Alanyalı, Arslanköy, Ayvagediği, Bekiralanı, Buluklu, Çağlarca, Çamlıdere, Çandır, Çelebili, Çopurlu, Dalakderesi, Darısekisi, Değirmendere, Değnek, Doruklu, Düğdüören, Evrenli, Gözne, Güzelyayla, Hamzabeyli, Horozlu, Işıktepe, Karaisalı, Üseli, Kaşlı, Kavaklıpınar, Kayrakkeşlik, Kepirli, Kerimler, Kızılkaya, Korucular, Kurudere, Musalı, Resulköy, Sadiye, Soğucak, Şahinpınarı, Tırtar, Yavca, Yeniköy ve Yüksekoluk  ve Toroslarımıza hayırlı olsun.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA