AKDENİZ İŞÇİSİNİN GÖZÜ YEMEK ÜCRETİNDE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ İŞÇİSİNİN GÖZÜ YEMEK ÜCRETİNDE


 

Mersin Akdeniz Belediyesi’nde işçilerin yemek ücretlerinin 17 TL’den 55 TL’ye çıkarılması ile ilgili talep bir kez daha gündem oldu. Belediye bakanlıktan onay yazısı beklediğini söylerken EMEP’li Halil Kara, uygulamanın 2023’e bırakılmaması gerektiğini savundu.

Hediye Eroğlu

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk – İş ve TÜHİS yetkilileri ile görüştü. Yapılan toplantıda Kamu Toplu Sözleşmesi Ek Protokolü imzalandı ve kamu kurumlarında çalışan işçilerin günlük 17 TL olan yemek ücreti net 55 TL'ye çıkarıldı. Ancak kararın uygulamaya alınması ile ilgili kurumların karar alma sürelerinde ki gecikme tartışmalara neden oluyor.

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantı döneminin ikinci birleşiminde de son 2 toplantıda olduğu gibi yemek ücreti artışı yine tartışma konusu oldu.

 

“KABAK TADI VERDİ”

Konuyla ilgili söz alan EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara, ‘kabak tadı verdi’ deyimini anımsatarak, Kasım ve Aralık ayı toplantıları da dahil 3-4 kez konunun gündeme getirildiğini söyleyerek, “Kamu mensubu işçilerin yelek ücretlerinin 17 TL’den 55 TL’ye çıkartılması ile ilgili bir protokol talebi var. Konuyla ilgili 18 Ekim’de bakanlık bir  karar aldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kurumlara yazı göndermesine rağmen halen bakanlıktan yazı beklendiğini bildirdi. Bakanlık yazısında yemek ücreti artış kararının; belediyeler ve üyesi olduğu mahalli idari birlikleri, belediyelerin bağlı olduğu kuruluşlar ve işletmeler ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazla olan şirketleri bağladığını belirtiyor.

 

YELEK ÜCRETLERİNE ARTIŞ 2022’DE YAPILMALI

Dolayısıyla belediyemiz verebilir, vermeyebilir Türkiye’de 100’ün üzerinde belediye işçilerin yemek ücretini 17 TL’den, 55 TL’ye çıkardı. Bizim belediyemizde bahana üretmeden, ‘yazı gelecek’ demeden, işçilerimizin yemek ücretlerini 17 TL7den, 55 TL’ye 2022 yılı içerisinde çıkaracak mı çıkarmayacak mı? Ben bunu öğrenmek istiyorum. Çünkü söz konusu protokol 2021 ve 2022 dönemini kapsıyor. Önümüzdeki 2023’te işçi ücretleri ile ilgili ‘güncelleme yapıldı, 55 TL’ye çıkardık’ denilmesi bence doğru değildir. 2022’de bu işlemin yapılması gerekir. 2023’te de başka işlemler yapılabilir” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE ARTIŞ YAPAN BELEDİYE YOK”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak öncelikle belediye bürokratlarından bakanlıktan istedikleri yazının akıbeti ile ilgili bilgi alarak, henüz yazının gelmediğini, Mersin’de de şuan ücret artışı yapan bir belediye olmadığını, diğer belediyelerin söyledi. “Bir zararları yok” diyen Gültak, “Biz resmi bir kurumuz. Karşımızdaki de bir resmi kurum. Bir yazı yazmışız mutlaka cevabı gelecektir. Ayrıca cevabın olumlu geleceğini söylüyor arkadaşlar. Biz Sayıştay’a hesap veriyoruz. Bu çerçevede, ‘Yazının cevabını beklemeden neden ödedin’ hesabı ile karşı karşıya kalırız.

İkincisi özellikle karar çıktığı tarihten itibaren geriye dönük ücretlerini alacak arkadaşlar. Ellerine toplu para geçecek. Yani bir sıkıntı yok. Her hangi bir mağduriyetleri de söz konusu değil. Yani geçmişe dönük paralarını alacaklar. Yanlış bir iş yapmayalım. Şuana kadar Mersin’de Büyükşehir dahil 13 belediye var ama hiçbiri bu parayı ödememiş. Hepsi yazı yazmış bekliyor. Biz de bekleyelim” dedi. 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA