İŞ BANKASI’NA VAR CAM İŞÇİSİNE YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞ BANKASI’NA VAR CAM İŞÇİSİNE YOK!


 

Asgari ücret düzeyinde yani yüzde 55 zam isteyen 850’si Mersin’de olan ülke genelindeki 6 bin Şişecam işçisi yüzde 36’ya razı edilmeye çalışılırken, grup bünyesindeki İş Bankası çalışanları yüzde 67 zam aldı!

HEDİYE EROĞLU

 

Yeni yıl için toplu iş sözleşmesi gereği yüzde 16,30 ve yüzde 20 ek zam olmak üzere yüzde 36 zamma razı edilmeye çalışılan Şişecam işçisi, asgari ücret düzeyinde yani yüzde 55 oranında zam için ses yükseltirken, grup bünyesindeki İş Bankası çalışanları yüzde 67 zam aldı!

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “İhracat Şampiyonları” ödül töreninde 4 farklı kategoride ihracat şampiyonu olan Şişecam’da işçiler kardan hak ettikleri kazancı istiyor.

Cam ve kimyasallar sektörlerinin global olarak öncüsü olmakla övünen Şişecam, yeni yatırımlarla büyümesini sürdürürken konu işçilere zamma gelince enflasyondan medet umuyor.

Şişecam cam sektöründe dünya üçüncülüğünde ve Avrupa birinciliğinde yerini korumaya devam ederken işçilere yeni yıl için yüzde 16.30 civarı Ocak zammı ve üstüne yüzde 20 ek zam ekleyerek yüzde 36’ya razı etmeye çalışıyor.

 

İKİNCİ TOPLANTI MERSİN’DE YAPILDI

Bu kapsamda Şişecam yönetimi fabrikalarda örgütlü Kristal İş Sendikası’nı yüzde 36’ya razı ederek işçilerin ikna edilmesi için harekete geçirdi.

Ülke genelinde 6 şubesi bulunan sendika yönetimi tüm bölgelerde taban toplantısı yapma kararı aldı ve ilk olarak Trakya Şubesinde işçilerle bir araya gelindi.

Geçtiğimiz günlerde ise Mersin’de yapılan toplantıda kentteki Şişecam iştiraklerinden Trakya Cam’da çalışan 450 ve Anadolu Cam Sanayi’nde çalışan 400 işçinin yüzde 37’li kabul etmesi için görüşmeler yapıldı.  

 

SENDİKA İŞVEREN İLE MASAYA OTURMAYA HAZIRLANIYOR

Bölge toplantılarını tamamlayan sendika yönetimine, işçiler yüzde 36’lık zam oranını kabul etmeyeceklerini iletti. Ancak sendika yönetimi halen zam görüşmelerine dair bir karar vermedi. Önümüzdeki günlerde işveren ile masaya oturması beklene sendika yönetiminin nasıl bir yol izleyeceği merakla beklenirken, cam işçisini endişeli bekleyiş sardı.

 

İŞ BANKASI ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRİLMEDİ

Bu gelişmeler yaşanırken görüşmelerin sürdüğü günlerde Şişecam Grubunun da bağlı olduğu İş Bankası çalışanlarına yüzde 67 oranında zam yapıldı. Banka çalışanları maaşlarına ortalama yüzde 51.28 ve her ay verilen 2 bin TL’lik MAXİ puan da 3 bin 285 TL’ye çıkarıldı. Duruma tepki gösteren cam işçisi, “Bizlere yüzde 20 ek zammı reva gören zaat-ı muhteremler iştirakçisi olduğumuz bankanın personelini enflasyona nasıl ezdirmediğini yarın da Şişecam’ın beyaz yakasını enflasyona nasıl ezdirmeyeceğini göreceklerdir. Halen yüzde 20 ek zam talebini bu işçiye yutturmaya kabul ettirmeye çalışmak hainlik değil de nedir” eleştirileri ile işveren ve sendikaya yüklendi.

 

ENFLASYON ORANLARI İNANDIRICI DEĞİL

“Toplu sözleşme dahil her dönem yapılan taban toplantıları bizleri ikna etme, işverenle değil bizlerle pazarlık yapma toplantılarına dönüştü” diyerek sendika yönetimine eleştirilerde bulunan işçiler, promosyon verilmeyip, yüzde 20 ek zam önerisi ve yüzde 16,30’luk enflasyon zammı ile verilmek istenen yüzde 37’yi kabul etmediklerini, asgari ücret düzeyinde yani yüzde 55 oranında zam istediklerini belirttiler.

Toplu İş Sözleşmesinde enflasyon + 2 puan zamma razı edilen ancak ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamında bunun kabul edilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen işçiler, “Sendikaya daha önce, ‘ülke krize gidiyor, hükümetin asgari ücrete yapacağız zammı dikkate alalım’ dedik ama dinletemedik. Şimdi asgari ücrete yüzde 55 zam açıklanırken, bize inandırıcı olmayan enflasyon oranında zam yapılmak isteniyor. Biz asgari ücret zammı oranında zam istiyoruz” diye konuştular.

 

İŞÇİ PROMOSYON İSTİYOR

Ayrıca banka promosyonları ve EYT de masadaki konular arasında. Sendika yönetimi işverenin promosyon konusunda, İş Bankası iştiraki olunması nedeniyle Şişecam işçisinin promosyon alamayacağı mazeretine sığınmaya çalıştığını anlatmaya çalışsa da işçiler bu durumu kabul etmedi. Koç Holding’ i hatırlatan işçiler Arçelik ve Yapı Kredi’nin aynı grup bünyesinde bulunduğu ve doğrudan promosyon olmasa da farklı destekler ile ek kazanım elde ettiklerini anımsattı.

 

EYT İŞVERİNİN KOZU OLMASIN

Ayrıca işverenin Şişecam bünyesinde ki 6 bin çalışandan 2 binini kapsayan EYT düzenlemesi ile ilgili işveeinin bu durumu aleyhine koz olarak kullanma çabasını da eleştirdi. İşverinin EYT’den yararlanacak işçilerden kimlerin gidip kimlerin kalacağı konusunda inisiyatifin kendinde olmasını istemesine tepki gösterdiler.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA