Fokların yaşam alanına yat limanı projesinde; ÇED toplantısı yarın | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Fokların yaşam alanına yat limanı projesinde; ÇED toplantısı yarın


 

Uluslar arası koruma altındaki Akdeniz Foklarının yaşam alanı Taşucu’nda limanın özelleştirilmesine tepkiler sürürken bu defa bakanlık Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Projesi için düğmeye bastı. Proje kapsamında bugün halkı bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Silifke ilçesinde Taşucu Limanı’nın özelleştirilerek Cey Gruba verilmesine yönelik tepkiler sürürken bu defa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Taşucu Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Projesi için harekete geçti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü tarafından  hayata geçirilecek proje kapsamında 24 Ocak 2023 günü saat 14:00’de Silifke Lütfi Elvan Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğü Konferans Salonunda faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” yapılacak.

Toplantıda ÇED Raporunu hazırlayan PPM Kirlilik Önleme ve Yönetimi Dan. Müh. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından halka bilgi verilecek.

 

BÖLGEYE SÜRPİZ OLDU

Ancak yöre halkı toplantıya daire endişeli. Yeterince bilgilendirme yapılmadan hayta geçirilerek istenen projeyle ilgili çevre ve kıyı tahribatı yaratacağı gerekçesiyle tedirgin. Bölgeye sürpriz olan yatırımla ilgili yeterince bilgi sahibi olunmazken yıllar içerisinde zaman zaman gündeme gelen yatırımın limanın özelleşmesi sonrası gündeme gelmesi dikkat çekti.

 

MEVCUT RIHTIMLARA EK OLARAK 6 METRE GENİŞLİĞİNDE KAZIKLI RIHTIM TASARLANDI

Hazırlanan ÇED dosyasına göre mevcut durumda Taşucu Limanı’nın ana mendirek uzunluğu yaklaşık 625 metre, tali mendirek uzunluğu 195 metre, toplam rıhtım uzunluğu ise 862 metre. Tali mendirek üzerinde karaya doğru rıhtımın ilk 35,42 metrelik kısmı Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kullanımına tahsis edilirken liman içinde 30 metre genişliğinde bir çekek rampası bulunmakta.

Limanın geliştirilmesi kapsamında liman içi iki ayrı alana ayrıldı. Bunlar Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı olarak adlandırıldı. Mevcut Balıkçı Barınağı Geri Sahası tali mendirek ile rıhtım arasında çekek alanı ve tekne bakım alanı olarak kullanılmakta olup proje kapsamında ana dalgakıran üzerinde bulunan mevcut 4’lük ve 4,5’luk rıhtım önüne ilaveten 6 metre genişliğinde kazıklı rıhtım tasarlandı. Bu durum yanaşma yerini 6 metre kadar basen içinde öteledi ve kazıklı rıhtım – 6 metre derinliğine kadar uzadı.

Ayrıca planlanan proje kapsamında feribot rıhtımı yat limanına dönüştürüldüğünden dolayı mevcut yanaşma derinliği yeterli olacak, dip taramasına gerek olmayacak.

 

27 BİN 560 METREKÜP MALZEME DOLGU MALZEMESİ KULLANILACAK

Proje kapsamında mevcut yapılara yapılacak ilaveler kapsamında ise yatçıların kullanımı için 96 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde 2 adet kazıklı iskele, yatçıların kullanımı için 64 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde 1 adet kazıklı iskele, balıkçıların kullanımı için 100,05 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde 1 adet kazıklı iskele, yatçıların kullanımı için 243,35 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde 1 adet kazıklı rıhtım, yatçıların kullanımı için 100 metre uzunluğunda 3 metre derinliğinde rıhtım, balıkçıların kullanımı için 97 metre uzunluğunda 3 metre derinliğinde rıhtım, balıkçıların kullanımı için 54 metre uzunluğunda 4 metre derinliğinde rıhtım bulunacak.

Planlanan proje kapsamında yapılacak dolgu çalışmalarında kullanılacak 27 bin 560 metreküp malzeme  ekonomik taşıma mesafesinde bulunan gerekli standartlara uygun ve bölgede ÇED izni alınmış ruhsatlı ocaklardan ve hazır beton santrallerinden satın alma ile temin edilecek.

Proje kapsamında liman kapasitesi 100 adet yat ve 76 adet balıkçı teknesi olmak üzere toplamda 176 adet yat ve tekne olarak planlandı.

 

4 YILDA TAMAMLANACAK

Projenin altyapı inşaat süresi 2 yıl ve üstyapı inşaat süresi 2 yıl olmak üzere toplamda 4 yıllık bir inşa süresi olacak. Proje bedeli toplamda 53 milyon 612 bin 264,96 TL bedelle hayata geçirilecek. Yapılacak olan inşaat çalışmalarında 50, işletme çalışmalarında ise 18 personelin çalıştırılması planlanmakta.

 

BÖLGE AKDENİZ FOKU’NUN YAŞAM ALANI

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar kapsamında “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi” (BERN Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlardan “Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanlarında belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri,” “Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları”; proje alanı Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre bugünkü arazi kullanımı devam ettirilerek korunacak alanlardan Akdeniz Foku yaşam alanı içerisinde kalmakta.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA