ATAMA YOK! DENETİM YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ATAMA YOK! DENETİM YOK!


 

Binlerce gıda mühendisi atama beklerken. Tarım ve Orman Bakanlığı yetersiz personel nedeniyle denetim yapmakta zorlanıyor. Halk sağlığını tehdit eden bu duruma tepki gösteren GMO Mersin Şube Başkanı Değirmenci, bir işletmenin yılda bir defa dahi kontrol edilmediği durumlar yaşandığını dile getirdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’de artan girdi maliyetleri nedeniyle merdiven altı üretim ve sahtecilikteki yükseliş halk sağlığını tehdit ederken bu durumu önlemekle görevli Tarım ve Orman Bakanlığı, yetersiz gıda mühendisi ve personel nedeniyle görevini yapmakta zorlanıyor. Binlerce gıda mühendisi istihdam edilmeyi beklerken hükümetin bu konuda gerekli adımları atmaması bakanlığı gıda güvenliğine yönelik denetimler konusunda yetersiz kalması nedeniyle sık sık eleştiri oklarının hedefi yapıyor.

Gıda Mühendisleri Odası konuyla ilgili zaman zaman yaptığı çıkışlar ile halk sağlığını tehdit eden bu duruma karşı hükümeti harekete geçmeye çağırsa da istenilen sonuç alınamıyor.

 

HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Son olarak konuyu gündeme taşıyan isim Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci oldu. Katıldığı bir televizyon programında değerlendirmelerde bulunan Değirmenci, hükümeti bu konuda adım atmaya çağırarak, yetersiz gıda mühendisi istihdamı sonucu denetim yapılamamasının halk sağlığını tehdit eden en önemli konuların başında geldiğini işaret etti.

 

DENETİM BAKANLIĞIN GÖREVİ

Gıdanın üretim aşamasında merdiven altı üretimin hala sorun olduğunu ifade eden Başkan Değirmenci, “Yürürlükte olan 5996 sayılı kanuna göre işletmeler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ve ilçelerindeki teşkilatlarından izin almak zorunda bu da 2’ye ayrılıyor. Bazı işletmeler onaya tabi işletmeler ki bunlar et ve süt gibi daha hassas üretim yapanlar bir de kayıt altında olması gerekenler var. Bunların dışında işletme kurup üretim yapma şansımız yok. Kooperatif şeklinde küçük evde üretim yapanlar var ama bunların payı çok küçük.

Piyasada merdiven altı üretim çok düşük. Yok denecek kadar az” dedi.

 

“GIDA MÜHENDİSİ SAYISI YETERSİZ OLDUĞU İÇİN BİR İŞLETMENİN YILDA BİR DEFA DAHİ KONTROL EDİLMEDİĞİ DURUMLAR OLUYOR”

Ancak artık işletmelerin kayıtdışı olmasından ziyade sorunun denetlemede yaşandığını vurgulayan Başkan Değirmenci, “Merdiven altı değil kayıtlı işletmelere bakmak lazım. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde ki personel ve araç gereç eksikliği nedeniyle denetlenmeyen işletme çok. Özellikle müdürlüklerde yeterince gıda mühendisi istihdamı olmaması önemli bir konu. Asıl sorunumuz bu. Gıda mühendisi sayısı yetersiz olduğu için bir işletmenin yılda bir defa dahi kontrol edilmediği durumlar oluyor. Bakanlık piyasadan örnekler toplayarak bunu çözme yoluna gidiyor ama buda çok sağlıklı değil. Bu alandaki en büyük sorun sahteciliği. Yani benzer ürünü üretme. Nar ekşisi alıyorsunuz ama aslında o sos. Kamu erkinin kontrolünün olmadığı bir noktada merdiven altı değil kayıtlı yasal ama denetlenmeyen işletmeler ortaya çıkıyor” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA