Mersin Büyükşehir’den yetkin olmayan itfaiye alımı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Büyükşehir’den yetkin olmayan itfaiye alımı!


 

Ankara, Adana, İzmir Büyükşehir belediyeleri itfaiye eri alımlarında ön lisans ‘Sivil Savunma ve İtfaiyecilik’ programı mezunu şartı ararken, Mersin Büyükşehir Belediyesi, ön lisans mezunu olmayı yetkinlik için yeterli gördü! Her fırsatta liyakatsizlikten şikayet eden ve iktidara yüklenen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e tepki gösteren sivil savunma ve itfaiyecilik programı mezunları, bu durumun kaliteli hizmetten mahrum kalınmasına neden olacağını savunarak, şartların revize edilmesi için çağrı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin her gün her sat yeniden yüzleştiği deprem gerçeği arama kurtarma çalışmalarının uzmanlarca yönetilmesini önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu kapsamda yerel yönetimler özellikle İtfaiye Daire Başkanlıklarını güçlendirmek için harekete geçerken, liyakatsiz alımlar yeniden gündeme geldi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından 12 Şubat’ta, KPSS puan türü, KPSS taban puanı ve diğer şartları taşımak kaydıyla, boş kadrolara açıktan atama yoluyla 100 itfaiye eri alımı kararı aldı.

Ancak Ankara, Adana, İzmir Büyükşehir belediyeleri itfaiye eri alımlarında ön lisans ‘Sivil Savunma ve İtfaiyecilik’ programı mezunu şartı ararken, Mersin, ön lisans mezunu olmayı yetkinlik için yeterli gördü!

Her fırsatta liyakatsizlikten şikayet eden ve iktidara yüklenen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e tepki gösteren sivil savunma ve itfaiyecilik programı mezunları, bu durumun kaliteli hizmetten mahrum kalınmasına neden olacağını savunarak, şartların revize edilmesi için çağrı yaptı.

 

ARAMA KURTARMA İLE KAYIPLAR MİNİMUM SEVİYEDE TUTULABİLİR

Sivil savunma ve itfaiyecilik programı mezunları Mersin BŞB’nin alımı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda ülkemizin; orman yangını, sel/su baskını, deprem vb. birçok  afete maruz kalındığına dikkat çekerek, meydana gelen bu afetlerin; fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıpların meydana gelmesine sebebiyet verdiğine dikkat çekildi.

Son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve ülkemizi derinden etkileyen depremlerin cumhuriyet tarihinde görülmemiş can kayıplarının ve yaralanmaların yaşanmasına neden olduğunun belirtildiği açıklamada, “Meydana gelen bu can kayıplarının ve yaralanmaların sonraki süreçlerde; şehrimizde, ülkemizde, bölgemizde ve dünya genelinde meydana gelebilecek afetlerde minimum seviyede tutulabilmesinin en önemli etkenlerinden bir tanesi de arama kurtarma alanında çalışan personelin yetkinliğidir. Ülkemiz açısından bakıldığında afet ve acil durumlarda arama-kurtarmada ve diğer insani çalışmalarda aktif bir şekilde görev alan birimlerden bir tanesi de yerel yönetimler bünyesindeki hizmet vermekte olan itfaiye teşkilatlarıdır. İtfaiye teşkilatları; yangın söndürme ve arama-kurtarma başta olmak üzere afet ve acil durumda aktif olarak görev yapmaktadır.

 

YETKİN İNSANLAR; SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYECİLİK’ PROGRAMI MEZUNLARI

Yükseköğretimde ‘Sivil Savunma ve İtfaiyecilik’ programı itfaiyecilik alanında yetkin insan kaynağı yetiştirmektedir. İlgili programdan mezun olanlar; yangınla mücadele, arama-kurtarma vb. birçok alanda teorik ve uygulamalı eğitimler almaktadır. Ayrıca  uygulamalı yaz stajı yapmaktadır.

Yerel Yönetimlere bağlı hizmet vermekte olan itfaiye teşkilatlarının kuruluş, görev,  yetki ve sorumlulukları itfaiye personelinin nitelikleri, görevde yükselme ve mesleki  eğitimleri, kıyafetleri, kullanacakları araç, teçhizat ve malzeme ile denetim usul ve esasları Belediye İtfaiye Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. İlgili yönetmeliğin; 15. Maddesinde yerel yönetimlere bağlı itfaiye teşkilatlarında istihdam edilecek itfaiye eri kadrosuna başvurulara ilişkin sınava kabul ön şartları belirtilmektedir. İlgili maddede ‘En az lise veya dengi okul mezunu olmaları’ şartı yer almaktadır.

 

ANKARA, ADANA, İZMİR LİYAKAT DEDİ

Daha önceki itfaiye eri alımında Ankara Büyükşehir  Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir belediyeleri itfaiye eri alımlarında ön lisans ‘‘Sivil Savunma ve İtfaiyecilik’’ programı mezunu şartı aramış ve bu prosedür çerçevesinde alım yapmıştır. Altı çizilerek belirtilmeli ki bu durum alanında yetkin insanların istihdamını sağlamaya katkı sunmuştur.

 

YÜZLERCE PROGRAMDAN MEZUN, HERHANGİ BİR KİŞİNİN BAŞVURU YAPABİLİR

Mersin Büyükşehir Belediyesi ilana çıkmış olduğu itfaiye eri alımında alanında yetkin mezunları ikinci planda tutarak herhangi bir ön lisans programından mezun olmak şartı aramaktadır. Mevzuat açısından her ne kadar yasal olsa da itfaiyecilik alanında yetkin mezunların ikinci planda bırakılması hem eğitim-öğretim sürecine hem de afet ve acil durumlara müdahaleye olumsuzluklar yüklemektedir. İlgili süreci daha iyi anlatabilmek amacıyla örneklerle açıklamak yerinde olacaktır. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu bu ilana ön lisans programından mezun olmuş; Ağız ve diş sağlığı, ameliyathane hizmetleri, ambalaj tasarımı, avcılık ve yaban hayatı, bağcılık, çocuk gelişimi gibi yüzlerce programdan mezun olmuş herhangi bir kişinin başvuru yapmasında hiçbir engel mevcut değildir. Bu alanların herhangi birinden mezun olmuş birinin itfaiyecilik mesleğinde istihdam edilmesi yerel yönetimlerin hizmetlerinin aksamasına, aynı zamanda kaliteli bir hizmet almak isteyen vatandaşların hizmetlerden mahrum kalmasına sebebiyet verecektir.

 

İLAN REVİZE EDİLMELİ

Yerel kaynakların sunmuş olduğu hizmetlerin etkinliğinin arttırılması ve hizmet alıcı konumdaki vatandaşların daha kaliteli bir hizmete sahip olması amacıyla ilgili ilanın revize edilerek ‘sivil Savunma ve İtfaiyecilik’’ ön lisans programından mezun olunması şartının konması uygun olacaktır. Bu hususta Cumhuriyet Halk Partisi yetkili organlarının ilgili ilanının revize edilmesi ve itfaiyecilik alanında mezunların istihdamına sağlanması hususunda katkı sunması beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA