BÜYÜKŞEHİR’İN GÖZDESİ ASFALT TESİSİNE ONAY ALAMADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’İN GÖZDESİ ASFALT TESİSİNE ONAY ALAMADI!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin her ihalesinin adresi haline gelen Özka İnşaat’a kötü haber! Şirketin Toroslar İlçesi, Arpaçsakarlar Mahallesinde yapmak istediği ‘Asfalt Plent Tesisi Projesi’ Çevre Müdürlüğü’nden onay alamadı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hemen hemen her alandaki hizmet ve mal alımında öncelikli adres olarak öne çıkan Özka İnşaat’ın büyümesi kesintisiz devam ediyor. Son 3 yılda faaliyetlerini ikiye katlayan şirket bu kapsamda özellikle yol ve asfalt işlerine yetişebilmek için Asfalt Plent Tesisi kurmak istedi.

Şirketin Toroslar İlçesi, Arpaçsakarlar Mahallesi, 153 ada, 19 parselde kurmak istediği asfalt plent tesisi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde ilginç bir gelişme yaşandı.

Yaklaşık 9 milyon TL bedelle hayata geçmesi beklenen proje 52 bin 803,69 metrekare yüzölçümlü tarla arazi vasfına sahip talanda hayata geçirilmek istendi. Yıllık kapasitesi 816 bin ton olan tesis yılda 300 gün, günde 8 saat süresince çalışacak ve saatte 340 ton asfalt üretecekti.

Ancak Mersin Büyükşehir’in gözdesi olarak bilenen şirketin projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce onay çıkmadı. Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun (ÇED) incelenmesinin ardından kurum tarafından dosya, şirkete iade edildi.

 

TOZ VE EMİSYON KİRLİLİĞİ OLUŞUCAK

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin her ihalesinin adresi haline gelen Özka İnşaat, özellikle yol ve asfalt işlerine yetişebilmek için kurmak istediği Asfalt Plent Tesisi, çevreye vereceği zarar nedeniyle bölgede endişeye neden olmuştu.

Firma ÇED raporunda proje kapsamında kullanılacak taşıtların emisyon kütlesel debilerinin yönetmelikte verilen sınır değerler altında kaldığını savunurken, oluşacak toz kirliliğini ise kamyonların üzerini naylon branda ile örterek ve malzemenin tozumasının engellemek için nemlendirme işlemi yaparak önlemeyi hedeflediğini belirtti.

Raporda ayrıca firmanın taşıma ve boşaltma işlemlerinde rüzgâra karşı savrulmadan yapılacağı vurgusu da dikkat çekiyor.

 

SINIRDAKİ TOZ EMİSYONU İÇİN RÜZGARIN HIZINA GÜVENDİ

Öte yandan raporda proje alanında yapılacak çalışmalar esnasında oluşacak toz emisyon kütlesel debisi kontrolsüz koşullarda 4,66 kg/saat, kontrollü koşullarda 2,33 kg/saatte ulaşacağı bildirilmişti.

Tesiste kirlilik oluşturan toz konsantrasyonlarını etkileyen faktörlerin başında rüzgarın hızı ve esme sayıları gelirken, rüzgarın fazla estiği yönlerde kirlilik yükünün fazla olacağı, rüzgar hızının yüksek olması durumunda da tozların daha uzaklara taşınacağı konsantrasyonun azalacağı savunulmuştu.

 

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE AYNI ANDA ÇALIŞMAMA VE BAKIM ÇÖZÜMÜ

Firma ayrıca, faaliyet alanında malzemenin çıkarılması sırasında kullanılan iş makinelerinden kaynaklanacak gürültü kirliliğinin ise sınırların aşılmaması için, araçların bakımlarının düzenli yapılarak düzeylerin sınırların altına çekileceğini savunmuştu.

Tüm iş makinelerinin aynı anda ve birlikte çalışacağı göz önüne alınarak hesaplamalar yapılırken, firma faaliyet sırasında tüm iş makinelerinin aynı anda çalışmayacağından hesaplanan gürültü düzeyinin daha da düşük olacağını öne sürmüştü.

 

EN YAKIN YERLEŞİMYERİNE 300 METRE UZAKLIKTA

En yakın yerleşim birimi Arpaçsakarlar Mahallesindeki en yakın haneye kuş uçumu proje alanının güneybatısında 300 metre uzaklıkta yer alırken, proje kapsamında yapılması planlanan asfalt plent tesisi “Mezitli-3 Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montaj ve İşletmeye Alınması” çalışmalarında gerekli olan asfalt malzemesinin üretilmesi için kullanılacaktı. Asfalt plent tesisi için gerekli olan bitüm ve agrega ise piyasadan satın alınarak sağlanacaktı.

 

ÖZKA İNŞAT ÇED ONAYI ALAMADI

Ancak Özka İnşaat’ın, Arpaçsakarlar Mahallesinde kurmak istediği Asfalt Plent Tesisi ile ilgili hazırladığı ÇED dosyasına onay vermeyen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü raporda yaptığı inceleme sonucunda dosyayı şirkete geri iade etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA