100. YIL TABİAT PARKI İÇİN AVUKATLAR HAREKETE GEÇTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

100. YIL TABİAT PARKI İÇİN AVUKATLAR HAREKETE GEÇTİ


 

Davultepe Mahallesi sahilindeki 100. Yıl Tabiat Parkı’nı 49 yıllığına kiralayan Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Çaaş Grup’un alanda yapmak istediği eğlence merkezi için bölgeyi tahrip etmesine karşı avukatlar harekete geçti. Parktaki doğa katliamını durdurmak için Mersin Barosu adına Mersin 1. İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talebiyle dava açıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in bakir kalan son alanlarından birisi olan Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi sahilindeki 100. Yıl Tabiat Parkı’nı 49 yıllığına kiralayan Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Çaaş Grup’un alanda yapmak istediği eğlence merkezi için bölgeyi tahrip etmesine karşı avukatlar harekete geçti.

Geçtiğimiz günlerde alana girişteki caretta caretta deniz kaplumbağalarına ait yuvalama tabelasını kaldırarak kaplumbağaların bölgedeki varlığını gizlemeye çalışan firmaya karşı Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu doğa katliamını yargıya taşıdı.

 

“DAVULTEPE 100.YIL TABİAT PARKINDAKİ DOĞA KATLİAMINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Komisyon Başkanı avukat Derya Demir ile komisyon üyeleri bölge ile ilgili titiz bir çalışma yürüterek, ilk etapta bilgi ve evrak topladı. Ardından bölgeye giderek inceleme yapan avukatlar, Çaaş Grubun alanda yaptığı doğa tahribatını belgeledi. Daha sonra avukatlar

Davultepe 100.Yı| Tabiat Parkı'ndaki doğa katliamını durdurmak için Mersin Barosu adına Mersin 1. İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı.

 

KAPLUMBAĞALARIN YUMURTLAMA ALANI

100.Yı| Tabiat Parkı’ınn dünya üzerinde 100 milyon yıldan daha fazla yaşayan ve hem uluslararası sözleşmelerle, hem de ulusal mevzuatımızda geniş koruma alanına sahip nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğunu söyleyen Başkan Derya Demir, “Aynı zamanda endemik bir bitki olan ve Uluslar arası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarının da yoğun olarak yetiştiği kumsalın Şubat ayı içerisinde yoğun bir şekilde tahrip edildiği tespit edilmiştir. Çevre Kanununa göre, kum zambağını soğanından sökmenin ve koparmanın cezası 244.315 -TL’dir. Oysa kum

zambaklarının yetiştiği alana kepçelerle girilmiş ve kumsal zarar görmüştür. İş makineleri kumul alanları sıkıştırmış, karıştırmış ve kumun doğal yapısını bozmuştur.

Hem ulusal mevzuatımıza hem de taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmelere aykırı, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ile endemik bitki alanını ve kıyı eko sistemini yok eden, 100. Yıl Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesinin acilen feshedilmesi ve doğa katliamının durdurulması gerekmektedir.

 

SÖZLEŞME FESHEDİLMELİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, sözleşmeyi acilen feshetmeli, Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkındaki alan tahribatının durdurulması için önlemler almalı ve tahrip edilen alanların iyileştirilebilmesi için çalışmalara başlamalıdır.

Hukuka açıkça aykırılık teşkil eden, eski adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kırçiçeği Garden ünvanlı işletme arasında 28.09.2017 yılında yapılan 100. Yıl Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesi yok hükmünde olup bakanlık yetkililerini görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

 

MERSİN’E PARKA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizde meydana gelen depremin açtığı derin yaralar henüz sarılmadan, doğaya ve bilime aykırı şehirleşmenin acısını yoğun olarak yaşadığımız bugünlerde kanunlarla ve uluslar arası sözleşmelerle korunan tabiat parklarının gözümüzün önünde talan edilmesine seyirci kalmayacağımızı; tüm ilgililer hakkında adli ve idari yollara başvuracağımızı yineliyoruz. Başta Mersin’de yaşayan yurttaşlarımız olmak üzere, tüm doğa dostlarını Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA