TOROSLAR İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOROSLAR İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI


 

Konya’nın Hadim ilçesindeki Şaban Dağı’na yapılmak istenen, çevreye, doğaya, tarihe, ormana, tarıma, hayvancılığa, arıcılığa ve su kaynaklarına zarar verecek mermer ocağı projesine “Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gereksizdir” denilerek izin verildi. Ancak projeye karşı açılan davada bölgeyi savunan Mersin’in Anamur ilçesinden avukat Seyda Afyoncu, Toroslar’ı savunmanın önemine dikkat çekerek, Konya’da dağların tepelerini tıraşlanmasının Mersin’de, Anamur’da etkisi olacağını söyledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Konya’nın Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hadim Çevre Koruma Derneği’yle ilgili muhtar ve üreticilerle çiftçiler, N GRİ Maden Enerji İnşaat Şirketi tarafından açılmak istenen mermer ocağı projesinin durdurulması için, “ÇED raporu gereksizdir” izni veren Konya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iptal isteminde bulundu.

Hadim İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’yla birlikte ikinci adım olarak Konya İdare Mahkemesinde Konya Valiliği aleyhine dava açtı. Başvuruda, “ÇED Gerekli Değildir” kararının açıkça hukuka aykırı ve telafisi imkansız zararlar doğuracak olması nedeniyle dava sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulması, neticeten dava konusu işlemin iptali istendi.

TOROSLAR’DAKİ OLUMSUZLUKLAR MERSİN’İ DE VURUR

Projeye karşı açılan davada bölgeyi savunan Mersin’in Anamur ilçesinden avukat Seyda Afyoncu, Toroslar’ı savunmanın önemine dikkat çekerek, Konya’da dağların tepelerini tıraşlanmasının Mersin’de, Anamur’da etkisi olacağını söyledi.

Birlikte hareket etmenin önemine dikkat çeken Afyoncu, “Dağların tepelerinin kesilmesi demek buradaki suyu su kaynaklarını yok etmek demek. Ayrıca, ‘patlama yapmıyoruz’ diyorlar ama yapıyorlar. Patlatmalar su kaynaklarının yerini değiştiriyor. Eko sisteme de zarar verecek uygulamalar bunlar. Tüm eko sistemler arasında bir bağ var. Bu bağı koparacak şekilde doğaya müdahale ettiğiniz zaman bu başka yerde de doğaya etki ediyor. Anamur susuzken mermer ocaklarına açılıyor. Üstelik buralarda kültürel varlıklarda mevcut ama maalesef dikkate alınmıyor” dedi. 

 

YENİ KEŞİF TARİHİ 26 NİSAN

Dava kapsamında 12 Aralık 2022 günü yapılması planlanan ancak hava muhalefeti nedeniyle ertelenen keşif için yeniden tarih verildiğini de aktaran Afyoncu, “Konya İdare Mahkemesi Şaban Dağı’nda yapılmak istenen Mermer Ocağı ile ilgili davada tekrar keşif günü için 26 Nisan 2023 sabah saat 09.30’a tarih verdi.

Hami Çevre Platformu, tüm ilçeye doğa ve çevre dostlarına, yurdun her bir köşesinde bulunan dostlara dava surecini izlemek üzere keşif günü Şaban Dağında bulunma, Toros dağlarını Şaban Dağını, kiraz bahçelerimi, Hadim ve Konya içme su yataklarını, yaban hayatını, tarihi ve kültürel mirasları, endemik bitkileri korumaya davet etti. Biz de duruşmada yerimizi alacağız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA