İHALE KAVGASI TOROSLAR’DAN BÜYÜKŞEHİR’E UZANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İHALE KAVGASI TOROSLAR’DAN BÜYÜKŞEHİR’E UZANDI


 

CHP’li Meclis üyeleri, Toroslar Belediyesinin ihalelerde doğrudan temin ve doğal afet hallerinde geçerli usullerle yapmasına tepki göstererek usulsüzlük olduğunu savunarak, 2022 yılı mali hizmet raporuna şerh düştü. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da, Büyükşehir Belediyesinin alımlarına dikkat çekerek, meclis üyelerinin bunlara da bakması için çağrı yaparak, “Her kalem, her birim fiyat malı karşılaştırmaya hazırız diğer belediyelerle” dedi. 

HEDİYE EROĞLU

 

Toroslar Belediyesi Meclis Toplantısı Nisan Ayı Birinci Birleşimi, Yunus Emre Kültür Merkezinde yapıldı.

Belediyenin banka hesaplarının haczedilememesine ilişkin teklifin kabul edildiği mecliste, teklif oy birliğiyle kabul edildi.

 

DENETİM KOMİSYONU BÜTÇEYİ UYGUN BULDU

Belediyenin 2022 yılı mali yılı gelir ve giderlerini içeren denetim raporu görüşmelerinde ise gergin anlar yaşandı. Denetim raporuna CHP’liler şerh düştü. CHP grubu şerh metninin okunmasını istedi. Şerhten önce mevzuat gereği öncelikle denetim komisyonu raporu okundu. Raporda; gelir gidere ilişkin 2022 mali yılı bütçesinin 345 milyon TL, 2023 yılı bütçe tahminin 362 milyon TL ve 2024 yılı bütçe tahminin 380 milyon TL olarak hazırlandığı ve uygun bulunduğu bildirildi.

Ancak 2022’de yıl içinde iller bankasından gelen pay ile diğer yapılan destekler sonucunda 124 milyon 107 bin TL’nin bütçeye eklenmesi ile toplam bütçenin 469 milyon TL’ye yükseltildiği aktarıldı.

 

“İSTEDİĞİMİZ BİLGİLERİ ALAMADIK”

Şerhte ise; personel gideri dışındaki gider kırımlarının ve 2022 yılı nizamının defaatle talep edilmesine karşılık sonuç alınamadığı belirtilerek, “2022 yılı içinde 384 milyon 768 bin TL genel gider toplamı gerçekleşmiş olup, bu giderlerin yüzde 137 milyon 852 bin TL’si personel giderleridir. Verilen kayıtlarda 2022’de Toroslar Belediyesinin 6 adet açık ihale yapılmış olup toplam bedel 54 milyon 688 bin TL’dir. Açık ihale usulüyle yapılan bu ihalelerde kreş ve gündüz bakımevi ihalesi belediyemizin hangi usulle çalıştığı tam belli olmayan ve iki kez 21/f usulüyle ve 3 kez açık ihaleyle hep aynı firmaya verilen kreş, 2022 başında yine açık ihale usulüyle aynı şahsa verilmiştir. Bu sözleşme 2022 yılı 5’inci ayı itibariyle fesih edilerek, 10 yıllığına kiralanmıştır. Kreş yıllığı 101 bin TL’ye kiraya verilmiştir. Ortalama 150 çocuğumuzun barındığı ve 18 kişini çalıştığı bina ve alan aylık 8 bin küsur TL’ye kiralanıştır. Takdir Toroslar halkınındır.

 

DOĞAL AFET USULÜ İLE ALIM

Ayrıca açık usul ihaleler dışında bir adet araç kiralama işi için pazarlık usulü ile kiralama işi mevcut olup, 6 milyon 535 bin TL’ye verilmiştir. Doğal afet hallerinde tercih edilen hallerde yapılması zorunlu olan bu ihale şeklinin, araç kiralama işi için ne kadar uygundur, tartışılır.

Yine 4734 sayılı kanunun 22/a maddesine göre 10 adet ihale yapılmış olup 3 milyon 194 bin TL’lik bu ihalelerde ise organizasyon ve şık ile ses sitemi hariç sadece sanatçılara ödenen ücretler vardır.

 

 

ZARARA UĞRATILDI

Diğer alımların tamamı doğrudan temin olarak yapılmıştır. Doğrudan temin ile ihtiyaçlar; ilan yapılmaksızın teminat alınmaksızın ihale komisyonu kurma ve yeterlilik oranlarını arama zorunluluğunda bulunmaksızın ihale yetkilisi olarak görevlendirilecek kişilerce piyasadan fiyat araştırması yapılarak, temin edilebilmektedir. 3 adet 21/f pazarlık usulü 1 milyon 567 bin TL’dir. Zamanı yıllar öncesinden belli olan Ramazan’da dağıtılacak kolilerin ihaleleri 21/f ile alınmıştır. Ramazan kolisi açık ihale ile değil de, bir tür doğrudan temin yöntemi olan 21/f ile neden alınmıştır? İçinde puding, bulyon, soğuk çay, kola gibi malzemenin bulunduğu kolinin 305 adedi 682 bin 500 TL’ye alınmış olup, kolinin tanesi 2022 yılı Mart ayında 195 bin TL gibi yüksek bir rakama alınmıştır. Belediye, açık ihale ile yapılması gereken alım pazarlık usulüyle yaparak zarara uğratılmıştır.

 

OSMANİYE VE NİĞDE’YE İŞ VERME TEPKİSİ

Ayrıca Toroslar Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü Engelli Yıkama Makinesi kiralama işi yine 21/f pazarlık usulü ile yapılmış olup, 5 adet engelli araç yıkama makinesi söz konusudur. İhaleye Osmaniye adresli 3 firma davet ediliyor ve MNS özel eğitime iş veriliyor. Mersin’den firma bulunamıyor. Daha ilginç olanı ise makinin ederi 80 bin TL iken bir yıllık kiralama ücreti 108 bin TL olmasıdır.

Bir diğer 21/f ile davet usulü pazarlık ihalesi ise 45 günlük binek araç kamyonet ve servis aracı kiralama hizmet alımıdır. Bu ihalede 345 bin TL’ye Mersin’de firma bulamadığımız için Niğde firması olan Acer Seyahate verilmiş, aynı firmaya 15 adet araç kiralama işi de verilmiştir.

Toplam 561 adet 21/f pazarlık usulü ihalenin tutarı 55 milyon 441 bin TL olup, bunun 14 milyon 113 bin TL’si temsil tanıtma ağırlama giderleridir.

Tüm Türkiye’ye açık olan açık ihaleler 54 milyon 688 TL iken pazarlık ve doğrudan teminle alımın 66 milyon 738 bin TL olması etik olmayan usulsüz işlemleri ve soru işaretlerini oluşturmaktadır.

 

BAYRAM ALIMINDA USULSÜZLÜK İDDİASI

Sorunlar doğuran uygulamalardan bir örnek bayrak alımıdır. Yıl içinde 5 ayrı doğrudan temin ile bayrak alımı yapılmış olup, bu alımlarda alım doğrudan temin limitini geçtiği için aynı tarihte sopalı ve sopasız bayrak olarak bölünerek alınmıştır. Bir yıl içinde kullanılacak bayrak miktarı önceden belirlenen açık ihaleye çıkılsa 1 milyon 100 bin TL’ye verilen bayrak alımı, 650 bin TL’ye alınabilir ve kamu zarara oluşturulmazdı. Toroslar Belediyesine doğrudan temin ile alınan bayraklar açıkça kamuyu zarara uğratmıştır.

Yelek alımında da; belediyemize ait aş evi 4 yıldır kullanılmamış, yemekler ihale ile alınmıştır bu ayrı bir tartışma konusudur. Ancak başlangıç tarihi yıllar öncesinden belli olan Ramazan ayında 8 ayrı doğrudan temin ile organizasyon şirketlerine 1 milyon 982 bin TL ödenmiştir. Bu rakam; 2022 yılı Mart ayının yemek ücretleri ortamla 25 TL iken 79 bin kişiye yemek verildiği anlamına gelir. Yani 2022’de Toroslar’da yaşayan her 4 kişiden 1’i Toroslar Belediyesinin iftar yemeklerine katılmış görünüyor. Takdir mahallerinde yemek düzenlenen halkımızındır. Bu yemekler aş evinde daha kaliteli ve yarı fiyatına üretilemez miydi?

Belediyemiz Ramazan ayında yemek alımlarında yine açıkça kamusal zarara uğratılmıştır.

 

“RAMAZAN KOLİSİ ALIMLARINDA KAMU ZARARI VAR”

Ayrıca yine tarihi yıllar öncesinden belli olan Ramazan ayında dağıtılmak üzere 21/f pazarlık usulüyle alınan 3 bin 500 adet koli harici yine Ramazan ayında dağıtılmak üzere 22/d usulüyle aynı iş usulsüz olarak 8 parçaya ayrılarak, 8 ayrı doğrudan temin ile bulgur, fasulye, pirinç, salça, sıvı yağ, şeker olarak alınmıştır. Aynı iş toplamda 950 bin TL ödenerek usulsüz olarak alınmış ve kamu zarara uğratılmıştır. 21/f ve 22/d ile usulündeki alımlarla Ramazan ayı kolilerinin maliyeti 1 milyon 635 bin TL’ye ulaşmıştır.

Yine 21/f pazarlık usulüyle kiralana araçlara ek, defaatle 22/d maddesiyle araç kiralaması yapılmıştır. Yıl içerisinde kullanılan araç sayısı belli olmasına rağmen kiralamaların doğrudan teminin sınırlarını geçmemesi için araçların kapasitelerine bile göre alımlar yapılmış, toplam 22/d usulüyle 5 milyon 300 bin TL’lik hizmet alımı yapılmış. Araç kiralama işinde doğrudan temin yerine açık usul ihale tercih edilseydi belediyemiz zarara uğratılmazdı.

Yıllık ihtiyaç miktarı önceden temin edilecek olan boya temini, yıl içerisinde bir çok kez doğrudan temin ile karşılanmış olup toplamda 1 milyon 983 bin TL tutarında boya alınarak, yine belediyemiz kamusal zarara uğratılmıştır.

 

ÇÖP KONTEYNERİ ALIMINDA BİR HAFTADA İKİ İHALE

Yine yılık ihtiyaç duyulan adedi önceden temin edilebilecek olan 770 bin TL galvanizli çöp konteynerleri 4 ayrı doğrudan temin ile alınmış, ancak bir firma aynı gün iki alım yaptığı için biri iptal edilmiştir. Bir kerede açık ihale ile yapılabilecek 3 ihaleye davet edilen 3 Niğdeli firmanın aynı firmalar olması, 3 doğrudan teminin de aynı Niğde firması rekabet koşullarını engellemekte, usulsüzlüğe yol açmakta, belediyemizi zarara uğratmaktadır. Yapılan iki galvanizli çöp konteyneri ihalesinin doğrudan temininin bir haftayla arayla gerçekleşmesi de başka bir usulsüzlüktür.

Yapım işlerinde ise açık ihale hiç tercih edilmemiştir. Kuvayi Milliye Müzesi ve Etüt Merkezinin tüm tadilat ve teşrifat alımları ayrı ayrı doğrudan teminlerle gerçekleşmiştir. İhtiyaçlar toplu halde gruplandırılarak açık ihaleye çıkılmamış, belediyemiz kamusal zarara uğratılmıştır.

 

“BELEDİYE YÖNETİMİ DOĞRUDAN TEMİNİ SEVİYOR”

Sonuç olarak belediyemiz yönetimi doğrudan temini çok sevmekte ve kullanmakta, denetim komisyonu da mal, hizmet, yapım işlerine ilişkin doğrudan teminle yapılan harcamaların toplamı istenmiş, kesin hesap çıkarılmadığı için verilemediği beyan edilmiştir. Oysa ki istediğimiz verilerin kesin hesap ile ilgisi yoktur. İdare tarafından aylık izlenmesi gerekir. Kaldı ki kesin hesap her ne kadar meclise sunulmamış olsa da Ocak ayı içinde çıkarılmış kesin mizan ve bilançonun hazırlanmış olması gerekirdi.

Kanun çerçevesindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin yüzde 10’unun kamu ihale kurulun uygun görüşü olmadıkça aşılamayacağı ilkesine uygunluğu komisyonumuzca tespit edilmiştir.

Yüzde 10 limitin mali hizmetler birimi tarafından takip edilmelidir ki, harcama birimlerini uyarsın. Ancak bize veri vermeyen mali hizmetlerin doğrudan teminleri nasıl takip ettiği şüphelidir. Doğrudan teminlerin takip edilmemesi ve yüzde 10 limitinin onay alınmadan aşılması harcama yetkilisi ve üst yöneticiler için ciddi sorumluluklar doğurmaktadır. Doğrudan temin yönteminin bu kadar rahat kullanma soru işaretlerine ve kamu zararına yol açmaktadır.

Sonuç olarak Toroslar Belediyesinde kamu kaynakları etkili ve verimli kullanılmamıştır. Bazı ihaleler adeta önceden belirlenen firmalara verilmiştir. Kamu kaynakları zorunlu olmayan bazı mal ve hizmet alım ihaleleri gereksiz sarf edilmiştir. Doğrudan teminler harcama sınırının geçmesi için usulsüz olarak bölünmüştür. Doğrudan teminle yapılan alımlarda sektör bazında sürekli aynı firmalardan teklif alındığı tespit edilmiştir” denildi.

 

YILMAZ, BÜYÜKŞEHİR’E GÖNDERME YAPTI

Şerhe imza atanlardan CHP’liler çok büyük sıkıntılar olduğunu savunurken Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise “Hiçbir sıkıntı yok” yanıtı verdi.

Belediyenin her sene gerek Sayıştay tarafından, gerekse de denetim komisyonu tarafından denetlendiğini söyleyen Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nin alımlarına gönderme yaparak, “Mesela şeyi konuşabiliriz; Hatay’da ki bahçeye harcanan 5 -6 milyon parayı konuşabiliriz. Yada kooperatife bir seferde 2A’dan, 3A’dan 5-6 milyona çiçek alımını konuşabiliriz” dedi.

 

“BÜYÜKŞEHİR’E DE BAKIN BAKALIM”

Tüm kalemlerin birim fiyatları diğer belediyelerin maliyetlerini karşılaştırmaya hazır olduğunu da dile getiren Başkan yılmaz, “Mesela önümüzdeki Büyükşehir meclisinde Mart 2022’de yemek ücreti 25 TL dediniz ya, bakın bakalım kaç liraya almış onları. Bakın karşılaştırın. Yada konserlere, 6 milyon TL harcanan 3 Ocak çadırına bakın. Biz de 3 ocak çadırı yaptık ona da bir bakın. Ondan sonra bizimle ilgili şeyde bulunun. Anlıyorum algı oluşturmaya çalışıyorsunuz. Büyükşehir Belediyesinin bir tek konseri bizim konserlerimizin hepsinden fazla” diye konuştu.

 

“BÜYÜKŞEHİR DENİLİNCE NEDEN ZORUNUZA GİDİYOR?”

Gerelim yaşandı. CHP’liler Büyükşehir’in örnek gösterilmesine itiraz etti. Bunun üzerine Başkan Yılmaz, “Hangi şehirde kiminle karşılaştırma yapacağım? Neden zorunuza gidiyor?” diyerek tepki gösterdi.

Meclisi gerdiğinin iddia edilmesi üzerine ise Yılmaz, “Ben mi geriyorum yarım saattir siz konuşuyorsunuz. Aynı şehirde iki tane 30 Ağustos konseri yapılmış ele alalım da bir karşılaştıralım” dedi.

CHP’lilerin Büyükşehir ile ilgili eleştirilerin Toroslar’da değil Büyükşehir’de konuşulmasında ısrar etmesi üzerine ise Yılmaz, “Burada da söyleyebiliriz orada da söyleyebiliriz, bu niye sizi rahatsız ediyor ki bu kadar? Aynı şehirde benzer etkinlikler yapıyoruz. Hatta biz daha çok etkinlik yapıyoruz. Etkinliklerimiz hele konserlerimiz ile ilgili belediye belediye karşılaştırma yapalım. Doğru temin olması gerektiği kadardır. Siz her pozisyonda bizi eleştirmek için bir şey bulduğunuz için bulmak istediğiniz için kamuoyunda algı yaratmak adına kullanmak istediğiniz için metin hazırladınız, okuttunuz, konuştunuz. Satın alma metodumuzun arkasındayız. Her kalem her birim fiyatı malı karşılaştırmaya hazırız diğer belediyelerle” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA