BAŞKAN GÜLTAK’TAN CHP VE HDP’YE SERT CEVAP | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAŞKAN GÜLTAK’TAN CHP VE HDP’YE SERT CEVAP


 

Başkan Gültak, CHP ve HDP’nin eleştirilerine önceki dönemlerde ki yönetimlerinde bölgede yapmadıkları hizmetler, borç batağı, işgaller ve satışlar üzerinden cevap vererek, dönüşüme dahi karşı çıkıldığını anımsatıp aynı hesabın Büyükşehir’e de sorulması talebiyle yanıt verdi.

HEDİYE EROĞLU
 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi yapıldı. Hafta başında gergin geçen ilk oturuma nazaran zaman zaman tansiyon yükselse de biraz daha sakin geçen mecliste her zaman ki gibi muhalefet idareyi suçladı yönetim ise geçmiş dönem üzerinden eleştirilerde bulundu.

Faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda CHP-HDP muhalefet üyeleri ihaleler, reklam, borçlanma ve arsa satışı üzerinden Başkan Mustafa Gültak’a yüklendi.

Başkan Gültak ise CHP ve HDP’ye önceki dönemlerde uzun yıllar bölgeyi yönetirken yapmadıkları hizmetlerin yarattığı bugün ilçeyi getirdiği gerilemiş nokta, borç batağı, işgaller ve satışlar üzerinden cevap vererek, dönüşüme dahi karşı çıkıldığını anımsatarak, aynı hesabın Büyükşehir’e de sorulması talebiyle yanıt verdi.

 

“ETÜT VE PROJEYE ÇOK PARA HARCAMAK DOĞRU BİR İŞ”

Başkan Gültak, faaliyet raporu ile ilgili eleştirilere verdiği yanıta, “Muhalefetin işi eleştirmektir. Ama eleştirmenin de verilen bilgiler noktasına uyuşması gerekir” diyerek yanıt verdi. “Etüt ve projelere fazla para harcandığı söyleniyor teşekkür ederim bu güzel bir şey. Bu o belediyenin ne kadar çok iş yaptığını gösterir ki harcana para 2 milyon TL civarı” diyen Gültak, bu harcamanın doğru bir gider olduğunu kaydetti.

 

“TÜM MALI MÜLKÜ SATIP, BORÇ BIRAKIP, İŞ DE YAPMAMIŞSINIZ! ŞİMDİ HESAP SORUYORSUNUZ?”

Muhalefet üyelerinin öz kaynakların arttırılmaması ile ilgili eleştirilerine ise sert yanıt veren Mustafa Gültak, “Kendi öz kaynaklarımız ile ilgili eleştiri geldi.

2021 yılında 71 milyon tahsilat, 2022 yılı 112 milyon TL tahsilat yapılmış. Vergi toplamayan veya yatan bir belediye değiliz, tahsilatlarımız artmış. Öz kaynaklara gelince, petrol vardı da biz mi içtik? Neden öz kaynak yaratmadınız? Tüm malı mülkü satmışsınız, bize de borç bırakmışsınız, doğru düzgün iş de yapmamışsınız şimdi gelip hesap soruyorsunuz?

Her şeyi satmışsınız, öz kaynakların anasını ağlatmışsınız Benim burada bir şey üretme şansım yok. Yeni imar planları ile birlikte inşallah gelirimiz artacak. 20 yıldır bu şehirde yapılmayan imar planlarını bitirme aşamasına geldik. İmarı yaptığımızda Hal’den Nacarlı’ya kadar binlerce arazi imara açılacak ve buralardan hem gelir elde edeceğiz hem de arazilerimiz olacak, öz kaynağımız artacak” dedi.

 

“ÇOK DENİLEN BORÇ, BÜTÇEYE GÖRE KOMİK”

Belediyenin borcunun arttığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Borç neden artıyor deniliyor. Evet borç TL bazında artmış ama 129 milyon TL bütçe vardı 2019’da, 211 milyon yani bütçenin iki katı borç vardı. Bugün ise TL bazında bütçeye oranla borcumuz çok komik rakamlarda” yanıtı verdi.

 

“DOĞRUDAN TEMİNDE SINIRA BİLE GELMEDİK”

Ayrıca ihalelerin doğrudan temin ile yapılması eleştirilerine karşılık ise Gültak, “İhaleler konusunda Türkiye’de ender belediyelerden bir tanesiyiz, doğrudan temin sınırlarını bırakın aşmayı, kullanmışız bile. Bir çok büyük ihalemizi de e-ihale yapışız, şeffaf bir belediyecilik göstermişiz.

Daha önce araç ihalesine çıktık, itiraz oldu, KİK ihaleyi iptal etti. Yeniden ihaleye çıktığım süreçte otomatikman davetiye usulüyle ihale yapmak durumundayım. 50 milyon TL’lik ihaleyi ‘davetiye usulüyle yaptınız’ diyorsunuz ama öncesin anlatmıyorsunuz, nedenini anlatmıyorsunuz. Eğer biz bu ihaleyi yapmasaydık belediye hizmetleri tıkanırdı. Ama siz algı oluşturuyorsunuz. Bunu yapmamızın nedenini aktarmıyorsunuz. Tüm ihalelerimiz açık ve şeffaftır.
Akaryakıt ihalesini de e-ihale yaptık. İdare, şartnameyi verdikten sonra kimin ihaleye verdiğini görmez. İhalenin son günü sistem açılır ve kaç kişinin başvurduğunu ve en düşük teklifi vereni görür. Bu şekilde kişi ihaleyi almış, başvuru sayısının az olduğunu gördüm ve rekabet şartları oluşmadığı için iptal edip, yeniledik. Siz de haklısınız her şeyi bakmak istediğiniz yerden görüyorsunuz” dedi.

 

“AKDENİZ BİZE GÜVENİYOR, DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞİYOR”

Kentsel dönüşüm ile ilgili ise muhalefete yüklenen Başkan Gültak, bu çalışmaları Ankara ile yaptığını her zaman dile getirdiğini ve teşekkür ettiğini anımsattı. “Her zaman her yerde yöneticilerimize teşekkür ediyoruz” diyen Gültak, “TOKİ ile beraber yaptık, bunu saklamıyoruz. Ama dönüşüm için o bölgede oturan insanların ikna edilmesi lazımdı. Bu ikna etmeyi kim yapıyor, bu ekip yapıyor. Siz insanları ikna etmeden istediğiniz kadar para ayırın, dönüşümü gerçekleştiremezsiniz. Bu işin en zor ayağı bu zaten. Yüzde 90’ı ikna etmek, geri kalan işler yüzde 10. Karşımıza inanları aldık, her şeye rağmen biz bunları ikna ettik. İkna oranımız yüzde 94. Güvenmediğiniz kimseye malınızı vermezsiniz. Siz istediğiniz kadar eleştirin, demek ki bu insanlar bize güveniyor.

 

DÖNÜŞÜME HAYIR DEDİNİZ”

Yıkımı, moloz taşımayı biz yaptık. Mahkeme, tapu işlerinin hepsini biz takip ettik.

Mersin’de 10 bin tane mahalle var dönüyüm ile ilgili, bakanlar kurulu bu kararı almış ama işi kim yapacak, yerel yönetimler. Ne yapmışlar beklemişler. Üstelik bu yüzden vatandaşa zarar da vermişsiniz.

Çay Mahallesinde yerinde dönüşüm yaptık. Ama siz hayır dediniz. Özellikle CHP’lilerin vicdanı nasıl rahat ediyor merak ediyorum. Orada şuan anlaşmada yüzde 80’leri bulduk.

 

“HODRİ MEYDAN ASFALT İÇİN BORÇLANMAYA ‘EVET’ DEYİN”

Asfalt taleplerinin yerine getirilmesi ile ilgili de “Buyurun hodri meydan” diyerek borçlanmaya destek verme çağrısı yapan Başkan Gültak, şunları söyledi; “Hadi gelin borçlanmaya ‘evet’ deyin bu asfaltı yapmak için. Kullanacağım kaynaklar var yetmez, 30-40 milyon ile Akdeniz’in asfalt sorununu çözemezsiniz, bizden önceki dönemlerde o kadar eksik bırakılmış ki, şimdi büyük bir birikim var. Parkları düzeltmek, diğer hizmetleri yapmak istiyorsanız buyurun hodri meydan.

Adanalıoğlu, Özgürlük Mahallesine, Karaduvar’a park yapmadık... Şu şehre millet bahçesini biz kazandırmadık. Sizlerin döneminde işgal edilmiş arazileri devlete biz kazandırmadık...

Anaokulu projemizi yapamadık çünkü Çankaya İlkokulu ile ilgili mahkeme süreci devam ediyor. Vermeseydiniz mahkemeye burası bitmiş ve kreş olarak açılmıştı şimdiye kadar. ‘Belediye imkanları ile iz bırakacak ne yaptınız’ deniliyor. Her şey para değil, bazı şeyler para sonradan gelir, önemli olan oraları hazırlamak. İz bırakan işler yapmak önemli, kentsel dönüşüm gibi. İz bırakacak işleri sabaha kadar anlatabilirim.

Gökdelen’de 29’uncu katta Akdeniz’in ilk etüt merkezini biz yaptık. Belediye imkanları varmış da biz bitirmişiz gibi konuşuyorsunuz, biraz insaflı olun. Haklısınız tabi şimdi seçim ar. Basına ne yaptığını anlatan bir belediyeyiz. Siz ne kadar söylerseniz söyleyin Akdeniz sınırları içinde Mustafa Gültak ve ekibini seviyorlar, bunu sıkıntısını yaşıyorsunuz. Çünkü Mustafa Gültak’a her yerden oy geliyor” dedi.

 

“BORÇLANMAYI BİLEREK BEKLETİYORSUNUZ”

Gelir elde etme amaçlı 3 bin metrekarelik araziyi satışa çıkarmak istediklerini buranın imarlı olduğunu, park yapılamayacağını anımsatan Başkan Gültak, bu çalışmaya geçit verilmese de şuan asfalt parasının kasalarında bulunduğunu söyledi.

“Asfalt ihalesine 2 ay önce e-ihale olarak girdik ama iptal oldu. Yeniden girdik 4 gün önce şimdi bekliyoruz. 25 milyon TL bedelle, itiraz olmaz ise vatandaşı sözleşmeye çağırıp imzalayacağız. Şuan 17 milyon TL paramız var” diyen Gültak, “Ama şu iddiayı söylüyorum, 100 milyon TL’lik asfalt ihalesine çıksak yine Akdeniz’in asfalt eksiği bitmez. 4-5 gün kaldı. İptal olmaz ise sözleşme imzalayacağız. O yüzden 30 milyon TL borçlanma istiyorum yeniden asfalt yapabilmek için. Komisyonda kararı beklettiniz, karar vermediniz. Yasal süreyi kullanıyorsunuz. Ben bir sonraki mecliste de bu konuyu görüşeceğinizi düşünmüyorum. Zaman kazanıyorsunuz. Ama bir yandan da acil yapılacak hizmetler var. Ve biz bunları yapacağız. Bir yılımız kaldı, biz 3,5 yılda bu kadar iş yaptık. Projesini, kaynağını hazırlayan bir belediye başkanı için bir yıl çok uzun süredir” diye konuştu.

 

CHP’Lİ BELEDİYELERE KASADA PARA BİRİKTİRME ELEŞTİRİSİ

Belediye çalışanlarına ödenen maaşların diğer belediyelerle aynı olduğu eleştirilerine karşı da tepki gösteren Başkan Gültak son olarak şunları söyledi; “Verdiğimiz maaş aynı ama bizim diğer belediyeler ile gerimiz aynı değil. Sosyal demokrat belediyelere söyleyin, kasalarının para dolu olduğu ile övünmesinler, gidin onlara söyleyin bunu harcasınlar. Biz buraya para biriktirmeye gelmedik. Biz kıt kanaat maaşları veriyoruz, yani parası olmayan bir belediye bu maaşı veriyorken Yenişehir’de, Mezitli’de kasada bir sürü para var. Ben olsam çok daha fazla maaş verirdim. Bir belediye düşünün ki yıllık inşaat geliri 100 milyon TL’nin üzerinde, bir başka belediyenin geliri 1 milyon TL.

Ayrıca Yılmaz Güney Parkı ile ilgili benim veya Türkiye Cumhuriyeti Spor Bakanlığının yurt yapması ne fark eder? Hizmet önemli değil mi? Şuan buradan depremzedeler buradan yararlanıyor.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA