‘EYT için’ dedi 42 milyon TL borçlanma yetkisi aldı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘EYT için’ dedi 42 milyon TL borçlanma yetkisi aldı!


 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, ‘EYT için’ diyerek 42 milyon TL borçlanma yetkisi istedi. Bazı CHP’liler ve muhalefet üyeleri yetkinin ‘EYT için kullanılacak’ ibaresi ile verilmesini istedi. Bu talep mecliste kabul görmezken Özyiğit’e, 42 milyonu belediyenin genel idari harcamaları için kullanma eleştirisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Yenişehir Belediyesi 2023 Yılı Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci birleşimi, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda Başka Özyiğit, borçlanma yetkisini EYT’liler için istediğini söylese de genel giderler için de kullanabilecek olması nedeniyle eleştirildi.

 

120’DEN FAZLA EYT’Lİ VAR

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, 32 mahalleye 916 personel ile hizmet verdiklerini söyleyerek, EYT düzenlemesinden sonra 120’nin üzerinde EYT’li çalışanın emekli olma hakkı kazandığını söyledi.

Belediyenin 2022’de gerçekleşen gelirin 362 milyon 963 bin TL olduğunu ve tahmini bütçe gerçekleşme oranın yüzde 91,47 olduğunu aktaran Özyiğit, giderin ise 364 milyon 767 bin TL olduğunu bunda da yüzde 92’lik bir tahmini bütçe yakalama oranı olduğunu aktardı.

“Hareket, eğitim, hemşerilik, dayanışma, kentleşme ve ekolojiden oluşan 6 temel ilke üzerine inşa ettikleri hizmet anlayışı ile daha yaşanabilir bir kent için el birliğiyle çalışıyoruz” diyen Özyiğit, halk masasına 25 bin 972 talep geldiğini ve bunların yüzde 99’unun karşılandığını vurguladı.

“PARA DAHA ÇOK BELEDİYENİN İDARİ İŞLERİ İÇİN KULLANILACAK, ÜSTELİK SON DÖNEM ETİK DEĞİL”

Daha sonra Başkan Abdullah Özyiğit’in borçlanma ilgili yetki talebi gündeme geldi. Konuyla ilgili ilk olarak söz alan CHP’li Abdurrahman Yıldız, “anlıyoruz ki biz sadece EYT için harcamayacağız bu parayı, aslında daha çok belediyeni günlük idari iş ve işlemleri için harcamayı düşünüyoruz bu alacağımız krediyi. Ben bunun yani son döneme girmiş bir belediye idaresi olarak bu dönemde kredi kullanılmasının çok etik bir durum olduğunu düşünmüyorum. Çünkü gelecek dönemlere borç bırakmak demek. Bunlar yıllara sari krediler, çok doğru bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bütçemizi daha yeni yaptık ve kullanmaya başladık.

 

“EYT KREDİSİ İÇİN YETKİ ÇIKARTALIM”

EYT’den yararlananlar Haziran’dan itibaren emekli olacaklar. Dolayısıyla bu komisyon kararını meclis kararına dönüştürürken benim bir önerim var. Şu an maliye bakanlığı EYT’den emekli olacak insanlar için gerek özel sektör gerekse de kamu kurumlarına ucuz kredi temin etmek için bir çalışma içerisinde.

Komisyon kararını meclis kararına dönüştürürken burada bir değişiklik yapalım ve bu kredinin EYT için kullanılacağını, dolayısıyla EYT kredisine başvurulacağını ve harcamaların da sadece EYT için yapılacağını meclis kararı haline getirelim.

Hem daha ucuz bir kredi kullanmış oluruz, hem de işçi arkadaşların sorununu çözmüş oluruz. Onları günlerce, haftalarca, aylarca kıdem tazminatlarını almak konusunda bekletmemiş oluruz. Hem de belediyemizi yıllara sari yeni bir borca sokmamış oluruz” diye konuştu.

 

ÖZYİĞİT. “BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNİ HATIRLADIM”

Müzakereler devam ederken Başkan Abdullah Özyiğit, bu çıkışa tepki gösterdi. CHP’li Yıldız’ın önerisinin, Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediyesi’nde verdiği tepkiyi hatırlattığını belirten Özyiğit, “Büyükşehir Meclisinde, nereye harcayacağınızı söyleyin, biz ona göre kredi verip, vermeyeceğimize karar verelim. Borçlanmaya yetki verip vermeyeceğimize’ deniliyor.

Belediyeni tüm hizmetleri bütünlük arz ediyor. Bizim borçlanmak gibi bir niyetimiz, hedefimiz yoktu. Çok şükür kimseye de borcumuz yok. Fakat seçim ikramiyesi gibi ortaya konan EYT önümüze gelince, elbette ucuz bir kredi çıktığında siz bu kararı buradan alacaksınız ki, alabilesiniz. Zaten o borçlanmada, direk olarak çalışanların hesabına paranın aktarılması şeklinde gerçekleşiyor. Yasa koyucunun, parayı belediye bütçesinde koyup, kullandırmıyor bilgisi var bende” dedi.

 

“KASADA PARA TUTA BELEDİYE BAŞKANI ÇOK MAKBUL DEĞİL”

EYT tazminatlarının ödenmesi için borçlanmanın yanı sıra çözüm için bir de arazi satışı için yetki istediğini anımsatan Özyiğit, ancak bu talebinin meclisi getirilmemesini eleştirdi. “Sanırım imar komisyonumuz” diyen Abdullah Özyiğit, “Ya borçlanacağız ya da gayrimenkulümüzü, bu da göreve geldikten sonra edindiğimiz bir gayrimenkulün 4’te birini satmak suretiyle nakde çevirerek, bu borçlanmaya gerek kalmadan da bu süreçten çıkabiliriz. Kurumlar borçlanabilir. Bizim amacımız hizmet. Kasada para biriktirip de, ‘kimseye ihtiyacım yok’ diyeceksek neden buradayız. O kadar çok hizmete ihtiyaç var ki… Dolayısıyla kasada para tutan, belediye başkanının çok makbul bir belediye başkanı olduğunu düşünmüyorum. Ama ben arsa biriktiririm diyene de saygı duyarız. Bizim anlayışımız, ‘malıma gücüm yeter’ hesabı” diye konuştu.

Başkan Özyiğit’e borçlanma için yetki verilmesi teklifi görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’li Abdurrahman Yıldız, karara şerh düştü.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA