Borç var ama kasada para var mı? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Borç var ama kasada para var mı?


 

Akdeniz Belediyesi’nin “2022 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesabı”, Meclis toplantısında üyelerin oybirliği ile kabul edildi. 2022 yılı bütçesi 445 milyon TL olan belediyenin bütçe gerçekleşme oranı yüzde 84 oldu. Başkan Gültak, “Gelirimizin yüzde 25 ila 40’ını İller Bankası’na ödüyoruz” diyerek, muhalefetin borçlanma ile ilgili eleştirilerine ise “Borçlanmayı anlatırken, kasadaki parayı da söylemek lazım” diyerek yanıtladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi, Mayıs ayı ikinci birleşimi, M. Mustafa Gültak Başkanlığı’nda gerçekleştirdi. Yoklama, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantıda, bir önceki birleşim tutanak özeti okunup kabul edildi. Toplantıda; “2022 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesabı” ile ilgili bir önceki birleşimde, Plan ve Bütçe, Hukuk ve Toplumsal Adalet ile Ekonomi ve Kalkınma komisyonlarına müştereken havale edilen konu da görüşüldü.

 

ARAÇ KİRALAMA VE BORÇLANMA TEPKİSİ

HDP grubu idareye gerçekleşme oranları ile ilgili eleştirilerde bulunarak, eksik ve yeterli düzeyde olmadığı, vergi gelirlerini tahakkuk ve tahsilinin yüzde 71’de kalmasını yani 3’te birde kalmasını eleştirdi.

HDP grubu ayrıca 300 milyon TL giderin en büyük harcama kalemine ilişkin ise belediyeye ait şirketlere ödenen 84 milyon 597 bin TL’ye dikkat çekti. Park ve bahçe müdürlüğü için araç kiralamasına 48 milyon 902 bin TL harcanmasını da eleştiren HDP, çevre koruma müdürlüğüne yönelik araç kiralama işi için de 91 milyon 235 bin TL harcanmasının fazla olduğunu bildirdi. Fen işleri için ise 3 milyon TL olmak üzere belediyenin 2022’de 143 milyon 334 bin TL araç kiralama bedeli ödemesini eleştirdi.

Borçlanmaya yönelik de eleştirilerde bulunan HDP grubu “Bol bol borçlanıyorsunuz, 31.12.2022’de belediyenin borcu 230 milyon 62 bin TL ancak 31.12.2022’de bu borcun 310 milyon 279 bin TL’ye yükseldiğini görmekteyiz. Bu oranında bundan sonraki dönemlerde aşağı çekilmesi gerektiğine inanıyoruz” dediler.

 AKP’li Meclis üyesi Cemil Uzun ise borcun 310 milyon TL olmadığını, 288 milyon TL olduğunu belirterek, 22 milyon TL’lik ihalenin iptal edildiğini anımsattı.

 

“GELİR- GİDER ARASINDA 2022’DE 65 MİLYON TL’LİK BİR DENGESİZLİK VAR”

EMEP’li Meclis üyesi Halil Kara da, belediyenin 2022 yılı tahmini bütçesinin 488 milyon TL olduğunu anımsatarak, “Bu tahmini bütçemizin gelir bölümüne baktığımızda 348 milyon TL gelir elde etmişiz. 488 milyon TL tahmini bütçenin 348 milyon TL gelir elde ediliyorsa 140 milyon TL’lik bir açık vardır. Geçmişte bütçeyi eleştirirken ayakları yere basmıyor, bu sayılar çok afaki rakamlar diye eleştirmiştim. Eleştirilerimin yerli yerine oturduğunu düşünüyorum. Bizim tahmin ettiğimiz bütçe ile elde ettiğimiz bütçe arasında 140 milyon TL fark var ki bu çok anlatılabilir değil.

348 milyon TL gelir elde etmişiz ama 413 milyon TL gider elde etmişiz. 202 yılındaki gelir ve gider dengesizliğimiz 65 milyon TL olmuş. Yani bizim gelirimiz ile giderimiz arasında 2022 yılında 65 milyon TL’lik bir dengesizlik gerçekleşmiş.

Ayrıca sayın başkan sürekli işçilerin yanında olduğunu belirtiyor ama diğer belediyelerin işçilerine daha yüksek ücret verebileceğine dair de görüş bildiriyor. Ama bu ücret konusunda işin içinde sendikalar da var. İşveren ve işçi ayrımını iyi değerlendirmek ve reklama girmemek gerekir.

Bizim 2022’de 413 milyon TL giderimiz var. SGK giderlerini de eklediğimiz de personel giderleri 73 milyon TL’yi bulmuş. Yani toplam giderimizin yüzde 17’sini personele vermişiz. Yaptığım incelemelere göre yüzde 23’ün üzerine çıkan belediyeler var” dedi.

 

“BORÇLANMAYI ANLATIRKEN, KASADAKİ PARAYI DA SÖYLEMEK LAZIM”

Konu, üyelerin oybirliği ile kabul edilirken, Meclis üyelerinin konuyla ilgili eleştiri ve önerilerini dile getirmesinden söz alan Başkan Mustafa Gültak; “Tabi Meclis üyelerimiz borçlanmayı söylerken, kasadaki parayı ise söylemeyi unuttular. Biz hatırlatalım; ‘borç var ama kasada para var mı’ onu unuttular. Bir bütçede, bir mizanda her şeyi okuyacak, anlatacaksınız ki gerçekler ortaya çıksın” dedi.

 

“BORÇ ALDIĞIMIZ PARAYI KULLANMADIK”

Meclis üyelerinin borçlanma hakkındaki eleştirilerine de yanıt verdiği konuşmasında Başkan Gültak; “Tabi 310 milyon TL borçlanmanın içinde, bizim Meclis’ten yetkiyle aldığımız borç para da var. Doğru, onu oraya yazdık. Tamam da bu para kullanılmadı, kasada duruyor. Dolayısıyla onu oradan düşmek lazım, gerçek mizanı, bütçeyi anlatacaksak, tüm detayları söylemek lazım. Dolayısıyla borç 310 milyon TL değil, 280 milyon küsürdür. Dört yıl içinde de toplamda 50 milyon TL bir borçlanma söz konusudur” diye konuştu.

 

“GELİRİMİZİN YÜZDE 25 İLA 40’INI İLLER BANKASI’NA ÖDÜYORUZ”

İller Bankası tarafından, son 4 ay hariç tüm belediyelerin kesintilerinin kaldırıldığını ve Haziran’da yeniden başlayacağını hatırlatan Başkan Gültak, “ Biz her ay düzenli olarak İller Bankası’na, gelirimizin yüzde 25 ila 40 arasını ödüyoruz. Mesela 30 milyon para gelecek; yüzde 30’unu kesiyor, 9 milyonunu; 21 milyon TL yolluyor. Her ay düzenli bu. Seçildiğim günden bugüne kadar, şu seçim öncesi hariç, bir de geçen sene 2-3 ay tüm belediyelerde kesmediler. Onun dışında, her ay İller Bankası’ndan paramız, yüzde 30 kesilerek bize gönderiliyor. Bu da geçmişin borcunu kapatmak için söz konusu olan bir şeydir. Yani borç kapatmıyor değiliz. Tabi eleştirilere rağmen belediyemiz 2022 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesabının oybirliği ile geçmesi, Meclis üyelerimizin tamamen bu konuda destek vermesinden dolayı da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Akdeniz Belediye Meclisi’nin bir sonraki toplantısı, 5 Haziran 2023 Pazartesi günü saat 10:00’da yapılacak.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA