‘Irak’la sarsılmaz işbirliğimiz artarak devam edecek’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Irak’la sarsılmaz işbirliğimiz artarak devam edecek’


 

Haber Merkezi

 

Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Erbil ve Kerkük'te düzenlenen 7. Türkiye - Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi toplantılarını değerlendirdi.

“Yaptığımız bu anlaşmalar ülkemiz için yeni bir dönemin başlayacağının göstergesidir” diyen Kılıç, bulundukları temaslarla ilgili bilgiler verdi.

İlk günde Erbil Ticaret Odasında Zirve Programı yapıldığını aktaran Başkan Kılıç, “IKBY Ticaret ve Sanayi Bakanı Kamal Müslim Saeed, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Sarwar Kamal Hawari, İmar ve İskan Bakan Yardımcısı Agreen Abdulla Azeez, Erbil Vali vekili Hemin qadr F. Abdulla, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ve Yönetim Kurulu üyeleri, IKBY Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyon Başkanı Dara Jalil khayat, Erbil Ticaret Odası Başkanı, İşkadınları Birliği Başkanı, Konib - Konya İhracatçılar Birliği Derneği Başkanı Mustafa Toptaş ve iş dünyası  katılım gösterdiler” dedi.

Her iki ülke arasındaki ihracatın 20 milyar dolar seviyesine getirmeyi hedeflediklerini aktaran USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, ayrıca Mersin - Erbil arasında uçak seferlerinin başlamasını istediklerini dile getirdi.

Verimli B2B ikili iş görüşmelerinin yapıldığı zirvenin iki ülke arasındaki iş insanları bir araya getirerek ortak taleplerin güçlenmesini sağladığını aktaran Nevaf Kılıç, “Toplantı sonrası, IKBY Bölge Bakanı Aydın Maruf ziyaret edildi. İkinci günde, alınan özel izinle Irak'ın Kerkük Valisi Rakan Said ziyaret edildi. Ziyarette Kerkük Vali yardımcısı, Mersin ticaret ve sanayi odası başkanı Ayhan Kızıltan, Kerkük ticaret odası Başkanı Sabahattin Salihi, Kerkük Sanayi Idası Başkanı Sulaiman. İ. Yousif da yer aldılar. Ziyarette Kerkük- Mersin uçak seferleri, Kerkük'te Mersin Tanıtım Günleri ile Mersin Kerkük arasında ticaret ve yatırımların daha fazla gelişmesi için görüşmeler yapıldı. İş dünyasına ilişkin istişarelerde bulunarak yatırımlardan bahsetti. Ardından Kerkük Ticaret odası ziyaret edildi. Yapılan tanışma toplantısından sonra, B2B iş görüşmelerinde Türkiye ve Irak arasındaki dostluktan bahsedildi” diye konuştu.

Yatırımlardan karşılıklı olarak memnun olduklarını ifade eden Nevaf Kılıç, şunları söyledi: “Yedincisi düzenlenen Türkiye - Irak Zirvesi için Türkiye'deki Temsilcilerimiz, Üyelerimiz ve İşdünyası ile beraber Kerkük ve Erbil'e giderek bir takım temaslarda bulunduk. Burada ülkelerimizle ilgili yatırımlardan, istihdamlardan ve gelecek planlarımızla ilgili konuştuk. Hemen ardından iş insanlarımızla beraber toplantı gerçekleştirerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Oldukça verimli ve bilgilendirici bir toplantı oldu. Eminim ki Irak ve Türkiye arasındaki bu sarsılmaz işbirliği iki ülkeye de hayırlar getirecek. Yaptığımız anlaşmalarla ülkelerimiz arasındaki dostluk ilelebet sürecek ve iki ülke içinde yeni dönem başlayacak, Coğrafyalarımız için umut ışığı olacaktır.”

Heyetin, Mallmarttürk Yapım ve İşletmesi Türk firmasına ait olan Kerkük Mall (AVM) merkizini de ziyaret ettiğini söyleyen Kılıç, MallMartTürk Genel Müdürü Mehmet Akalın’ın heyete merkezi gezdirdiğini aktardı. 

Kerkük'te son ziyareti en son teknoloji ile yapılan Karwanchi Group 'a ait Meyve Suyu Fabrikasına yaptıklarını söyleyen Kılıç, son gün ise IKBY Başbakanı Mesrur Barzani tarafından yapılan 13.Erbil Uluslararası Yapı ve İnşaat, Belediye Ekipmanları ve Makina Fuarı Açılışına katıldıklarını aktardı

Heyet olarak, fuara katılan bütün Türk firmaları ziyaret ettiklerini belirten Nevaf Kılıç, fuar sonrası, Erbil Valisi Omid Xoşnav ve Erbil Vali yardımcısı Hemin Qadr F Abdulla ziyaret ettiklerini söyledi. Mersin ile kardeş şehir çalışmaları da yürüttüklerini dile getiren Nevaf Kılıç, Erbil'de, Mersin Tanıtım Günleri, Erbil - Mersin uçak seferleri, Mersin ve Erbil arasında kültür ve sanat etkinliklerini düzenleme ile ilgili görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Kılıç, IKBY Bölge Bakanı Aydın Maruf'un daveti ve önderliğinde Erbil Kalesi ve Kayseri Çarşısını gezerek zirveyi tamamladıklarını sözlerin ekledi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA