Seçer kazanırsa su zamlanacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Seçer kazanırsa su zamlanacak!


 

Mersin’de geçen yıl suya yüzde 25 zam isteyen ancak muhalefetin reddetmesi ile engellenen Başkan Vahap Seçer, konuyu mahkemeye taşıdı. Seçer mahkemeyi kazanırsa Mersinli suyu daha pahalı tüketmek zorunda kalacak. Ancak muhalefet yüzde 25 zammı kabul etmese de faturalara aylık TEFE TÜFE artışı yansıtıldığını anımsatarak, istenilenden fazlasının elde edildiğini savunuyor ve Seçer’i maliyetleri düşürmeye çağırıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Geçen yıl Kasım ayında suya yüzde 25 oranında zam yapmak isteyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhur İttifakının teklife ret vermesi ile bunu başaramadı. Cumhur İttifakı da atıksu bedelinde yüzde 10 indirim yapılması ile ilgili bir önerge vermek istedi. Ancak bu defa da Seçer önergeyi kabul etmedi.

Muhalefet Mersin’in 10 büyükşehir arasında en pahalı su kullanan iller arasında olduğunu savunurken, Vahap Seçer artan girdi fiyatlarına dikkat çekti.

Ancak görüşmeler sonunda TEFE TÜFE ortalaması baz alınarak aylık bölü 2 oranında faturalara ek zam yapılmasına karar verildi.

Aradan geçen sürede TEFE TÜFE zammı katmerlenerek faturaları şişirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Nisan ayı itibariyle Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması yüzde 43,68 arttı.

Mersin’deki su fiyatları son Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün, 2023 yılı Mayıs ayı olağan genel kurul toplantısının ikinci birleşiminde de konu oldu.

 

MERSİN’DE 1 METREKÜP SU KAÇ LİRA?

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Sadık Türüt, “Bütünşehir Yasası’ndan sonra köyden mahalleye dönüşen yerlerde su ile alakalı bir fiyat indirimi vardı, bu hala devam ediyor mu? Yoksa bitti mi? Ayrıca MESKİ 13 ilçeye birden hizmet sunuyor, her yerde su metreküp fiyatları aynı mı, değişiyor mu? Aynı ise vatandaş bir metreküp suyu, atıksu bedeli ile beraber kaç liraya kullanıyor, ticarethane kaç liraya kullanıyor?” dedi.

 

HERKESİN FİYAT TARİFESİ AYNI

Soruya yanıt veren MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, “Köyden mahalleye statüsüne geçen 506 bölgenin indirimli su kullanması uygulaması 2022 sonunda bitecekken süre 2025 sonuna kadar uzatıldı. İndirimli tarife kapsamında beldelerde yüzde 50, köyden mahalleye dönen noktalarda yüzde 75 yararlanılıyor. Bizim bütün il genelinde fiyat tarifemiz abone türüne göre aynı sadece Bozyazı ve Mut ilçemizde kadememiz farklı. Kademelerimiz daha esnek. Bozyazı’da birinci kademe 0,30 ve 30-75 olarak planlanmış durumda., Cazibeden dolayı burayı biraz esnetmiştik” dedi.

 

SU FATURASI, AYLIK TEFE TÜFE ARTIŞINA ENDEKSLİ

Türüt’ün, “Özellikle metreküp su fiyatı her ay sabit mi, yoksa değişiyor mu?” demesi üzerine araya giren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Genel Müdür Korkmaz’dan buna da açıklık getirmesin istedi.

İrfan Korkmaz da, “Fiyat tarifemiz, ücret tarifemizde alınan genel kurul kararına göre aylık TEFE ve TÜFE ortalamasını faturalara yansıtarak devam ediyoruz her ay” dedi.

Bunun üzerine Seçer yeniden araya girerek, “Biz yeni yılda bütçe yaparken bir fiyat değişikliği öngördük ancak meclis bunu reddetti. Fiyat tarifesinde meclisin uygun gördüğü aylık TEFE TÜFE bölü 2 oranında bir düzenleme yapıyoruz” dedi.

 

SEÇER MAHKEMEYİ KAZANIRSA SU DAHA DA ZAMLANACAK!

Öte yandan Mersin’de halen su tarife ücretleri geçen yıla göre ücretlendiriliyor. Bunun nedeni de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl TEFE TÜFE zammının yanında suya yapmak istediği yüzde 25’lik zammın kabul edilmemesi üzerine başlatılan yargı süreci.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, muhalefetin su zammı ile ilgili teklifi reddetmesini mahkemeye taşırken, dava bilirkişi aşamasında sürüyor. Bilirkişiden gelen rapora muhalefetin itiraz etmesi beklenirken, devam eden yargı süreci nedeniyle Mersin, geçen yılın ücret tarifesine göre su faturası ödüyor.

Ancak TEFE Tüfe oranındaki artışın ortalaması alınarak bölü 2 oranında yansıyan gizli zam artarak devam ederken, Mersinliler Vahap Seçer’in mahkemeyi kazanması halinde suyu daha da pahalıya kullanacak.

Seçer, girdi maliyetleri artışı ve hazırlanan bütçenin buna göre planlandığı gerekçesiyle su zammını savunuyor.

Muhalefet ise Seçer ve ekibinin maliyetleri düşürecek adımlar atıp, iyileştirmeler yaparak, zamdan vazgeçmesini, zaten TEFE TÜFE’den gelen zam ile istenilenden fazlasının alındığını savunuyor.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA