Serbest Bölge ilk 3 ayda daraldı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Serbest Bölge ilk 3 ayda daraldı!


 

Mersin Serbest Bölge’nin ticaret hacminde Şubat ayındaki yıllık azalış Mart’ta hız kesti. Ancak buna rağmen yılın ilk çeyreğinde bölgenin ticaret hacmi ara malı ithalat ve ihracatındaki daralmanın etkisiyle yüzde 12’lik azalışla 828 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ticaret hacmindeki daralmada sektör bazında imalat grubunda kimya sanayi mamuller, demir - çelik sanayi mamulleri ile işlenmiş petrol ürünleri ithalat ve ihracatı etkili oldu. Söz konusu azalışta Avrupa ve Asya ülkeleri ithalatı ile Türkiye ihracatı öne çıktı.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin kurulan ilk serbest bölgesi olma özelliğini taşıyan Mersin Serbest Bölgesi’nin yılın ilk 3 ayına ilişkin ekonomik verileri açıklandı.

Mersin Serbest Bölge'nin ticaret hacminde Şubat ayındaki yıllık azalış Mart'ta hız kesti.

Ancak toparlanmada bu da yeterli olmadı.

 

İSTİHDAMDA AZALIŞ

Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan doğrudan istihdam 2022'nin Mart ayı sonuna göre yüzde 1'lik azalışla 10 bin 546 kişiye geriledi. Öte yandan bölge dolaylı olarak sağladığı binlerce kişilik istihdam ile de kent ekonomisinin önemli bir dinamiği olma özelliğine sahip.

 

FİRMA SAYISI AZALDI

Öte yandan son dönemlerde yabancı sermayenin yoğun ilgi gösterdiği bölgede faaliyet gösteren firma sayısında da azalış gerçekleşmesi dikkat çekti.

Bölgedeki firma sayısı söz konusu dönemde yüzde 1'lik azalışla 384'e geriledi. Firma sayısında yılın ilk çeyreğinde azalış eğilimi gözlendi. Firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “işyeri kiralama” ile “bankacılık” faaliyet konularındaki azalışın etkisiyle 2022'nin Mart ayı sonuna göre yüzde 1'lik azalışla 610'a geriledi.

 

YATIRIM HARCAMALARI AYNI SEVİYEDE KALDI

Türkiye’nin ikinci büyük Serbest Bölgesi Mersin’de ayrıca 2023'ün Ocak-Mart döneminde yatırım harcamaları geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyede kalarak 9 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

 

MART’TA ARTIŞ YÜZ GÜLDÜRDÜ

Yılın ilk ayına artışla giren bölgenin ticaret hacminde Şubat'taki yıllık azalış Mart'ta yavaşlayarak yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu azalışta işlenmiş petrol ürünleri ile demir-çelik sanayi mamulleri imalat alt sektörleri etkili oldu.

Aylık bazda bölgenin ticaret hacmi yılın ilk iki ayının aksine Mart'ta yüzde 31'lik artışla 315 milyon dolara yükseldi.

Mart 2023'de ticaret hacminde hem yıllık bazda azalışın hız kesmesinde hem de aylık bazdaki artışta “kimya sanayi mamulleri” etkili oldu.

 

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE DÜŞÜŞ VAR

Yılın ilk çeyreğinde bölgenin ticaret hacmi ara malı ithalat ve ihracatındaki daralmanın etkisiyle yüzde 12'lik azalışla 828 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ticaret hacmindeki daralmada sektör bazında imalat grubunda kimya sanayi mamuller, demir - çelik sanayi mamulleri ile işlenmiş petrol ürünleri ithalat ve ihracatı etkili oldu.

Ülke gruplarına göre bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmelere bakıldığında, diğer haricindeki tüm ülke gruplarında geçen yılın altında kalınırken, söz konusu azalışta Avrupa ve Asya ülkeleri ithalatı ile Türkiye ihracatı öne çıktı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA