Genel-İş üyesi işçilerden sendika yönetimine tepki | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Genel-İş üyesi işçilerden sendika yönetimine tepki


 

Yenişehir Belediyesi’nde çalışan DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’na üye bir grup işçi sendika yönetimini sorunlarına duyarsız kalmak ve delege seçiminde usulsüzlükler yapıldığını öne sürerek, basın açıklaması ile duruma tepki gösterdi.

BARIŞ ÇOBAN

 

Yenişehir Belediyesi’nde çalışan Genel İş Mersin Şubesi üyesi işçileri, yaşadıkları hak ihlallerine tepki gösterdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde bir araya gelen bir grup işçi, sendika yönetimin sorunlarına ilgisiz kalmakla eleştirerek, belediye yönetimini iş barışı ve huzurunu korumaya çağırdı.

İşçiler adına basına açıklaması yapan İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, sorunların çözümü için dernek olarak Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’ten ve DİSK Genel İş Mersin Şubesinden randevu talep ettiklerini söyledi.

Bu randevu taleplerine Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in, ikinci gün yanıt verdiğini söyleyen Demir, “İHD Mersin Şubesinde oluşturduğumuz Çalışma Yaşamı Komisyonu üyeleriyle birlikte kendileriyle verimli bir görüşme yapılmış, bu görüşmede işçilerin yaşadıklarını iddia ettikleri sorunlarla, çalışma barışı ve çalışma yaşamı hakkında görüş alış verişinde bulunulmuştur.

 

SENDİKA YÖNETİMİNE SESSİZ KALMA ELEŞTİRİSİ

Genel İş Mersin Şubesi ise İHD'nin randevu talebimizi sürekli erteleyerek bir türlü randevu talebine cevap vermemiştir. Görüşme talebi gerçekleşmeyince İHD Mersin şubesi olarak, başvurucu işçilerin delege seçimi ve sonrasında yaşadıklarını iddia ettikleri hak ihlallerini özetleyen bir yazıyı elden Genel İş Mersin Şubesine gönderdik.

Bu yazıya da herhangi bir yanıt verilmeyince, 25.11.2022 tarihinde DİSK Genel İş Genel Merkezine, Mersin Şubesine yazılan yazıyı ve işçilerin iddialarıyla ilgili yazıyı gönderdik. Genel İş Genel Merkezden de yanıt alınamayınca 11.01.2023 tarihinde birinci yazıya da ilgi tutularak başvurulara ilişkin yanıt bir kez daha talep edilmiştir.

Sonrasında, DİSK Genel İş Genel Merkezi bir muhataplık ilişkisi kurarak, yani hiyerarşi anlayışı içinde yanıt verebileceğini İHD Genel Merkezine bildirmiştir. Genel Merkez de bizim yazımıza ilgi tutarak DİSK Genel İş Genel Merkezine başvuruya yanıt verilmesini yazılı olarak talep etmiştir.

İHD Genel Merkezine de ancak 11.04.2023 tarihinde e mail ile yanıt verildiği anlaşılmaktadır. Bütün görüşme çabalarına rağmen İHD'ye yazının üzerinden 7 ay sonra yanıt verildiği görülmüştür.

Genel İş Genel Merkezinin 7 ay sonra İHD Genel Merkezine verdiği yanıt, ne yazık ki kurumsal nezaket kurallarına aykırı ve tamamen savunma temelli ve tek taraflıdır. İddiaları araştırıp muhatapları dinlemek için bir araştırma ya da inceleme yapmak yerine, işçilerin iddialarını yok sayan, taraflı, saygınlığı dünyaca kabul edilen İHD kurum işleyişini de yok sayan, İHD’yi tanımayan bir tavırla suçlayıcı, asgari kurumsal saygıyı dikkate almayan bir dille yazılmış bir yazıdır” dedi.

 

SENDİKAYA DELEGE SEÇİMİ TEPKİSİ

Genel İş Mersin Şube’nin Genel Kurulu delege seçiminde, yaşadıklarını iddia ettikleri konulara da değinen Hakkı Demir, “Delege seçimlerinin duyurusunun çalışma binalarına asılmaması, aday olmak isteyenlerin delege adaylıklarının sendika tarafından engellenmesi ve mor liste adı altında delege seçimlerine girmeleri neticesinde tehdit edilmeleri, delege seçimi günü açık oy kullandırıldığı gibi problemlerdir.

İHD Mersin Şubesi’ne daha sonra yapılan başvurularda şiddet kullanma, işyerinden sürme, mobbing gibi ihlalleridir. Tüm bu iddialarla ilgili araştırma yapmak, soruşturmak, İHD’nin kuruluş amacıyla örtüşmektedir ve ihlalin yaşandığı kurum kuruluşlar, tüm kimliklerinden bağımsız olarak bu soruşturmadan hiçbir biçimde muaf tutulamaz.

 

‘KADIN ÜYELER ŞİDDET GÖRDÜ’ İDDİASI

Başvuruya konu olan olaylara ilişkin Genel İş Mersin Şube Başkanı ve yönetimle görüşme isteğimiz geri çevrilmeseydi, gerekli görüşmeler yapılsaydı, ilgili kişiler arasında konu belki de çözülebilir ve daha sonra yaşanacak olaylar önlenebilirdi. Örneğin 1 Mayıs günü iki kadın işçinin Genel İş’i protesto etmesi sonucu Genel İş önlüğü giymiş kişiler tarafından şiddete maruz kalmazdı. Şiddettin hiçbir gerekçesinin olamayacağını söylüyor ve kadına yönelik bu şiddeti kınadığımızı özellikle ifade etmek istiyoruz.

 

EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU’NA DA TEPKİ GELDİ

İhlallerle ilgili kurumumuza başvuruda bulunan bazı kişilerin de aralarında bulunduğu ve Genel İş Mersin Şube Genel Kuruluna ‘Mor Liste’ ile giren kişiler, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’na yazılı başvuru yaparak konunun bu kurumda da ele alınmasını istemişlerdir. Ancak Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bunu zamanında gündemine almamıştır.

Konu Genel İş Mersin Şube Kongresinin yapılmasından sonra Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nda gündeme alınmış ve bizler de ‘yapılan başvurulara bağlı olarak’ konuyu orada açıklayarak, Genel İş Mersin Şube Başkan ve Yönetiminin bu konuyu hassasiyetle araştırması ve gerekirse ‘yöntemi kendilerince belirlenmek kaydıyla, bir güven tazelemesine gitmeleri’ önerisinde bulunulmuştu. Genel İş Mersin Şube Başkanı, bu konuyu yerelde ele almayacaklarını, başvurucu kişilerle de görüşmeyeceklerini ve konunun Genel Merkeze gittiğini, iddialara oradan yanıt verileceğini söyleyerek görüşmelerin önüne set çekmiştir.

 

DİSK GENEL-İŞ’E HAK VE EMEK SAVUNUCULUĞU ELEŞTİRİSİ

Özetle: Şubemize başvuruda bulunan ve bununla ilgili aktardığımız bilgiler, DİSK Genel İş Genel Merkez’ince gözetilmediği ve hatta ‘şiddet, mobbing vb. ihlal’e uğrayan sendika üyelerinin iddialarının araştırılması yerine suçlanması; Şube Eş Başkanımız ve Yönetimimizin, olayda ‘taraf’ olarak ifade edilmesi, DİSK Genel İş gibi emek alanında hak ve demokrasi temelli çalıştığını düşündüğümüz bir sendika açısından talihsizliktir.

İHD, kendisine hak ihlallerine dönük yapılan başvuruları değerlendirir, muhatap kurumlar ya da kişilerle görüşür, yazışma yapar. Yanıtları aldıktan sonra olay ya da durumla ilgili raporunu hazırlar, gerek görürse bu raporu basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşır. Raporlamaları dünyaca kabul edilen İnsan Hakları Derneği’nin bir şubesi olan kurumumuzun işleyişini en hafif deyimle anlamamak bir yana, saygınlığını hiçe sayan bir yaklaşımla verilen yanıtı yanıt olarak kabul etmemiz mümkün değildir.

Keza işleyişimiz gereği, hiçbir kurumun ‘iç işlerine ve işleyişine karışmama ilkemiz’in DİSK Genel İş Genel Merkezince anlaşılamaması ve gözetilmemesi gerekçeleriyle verdikleri yanıtı yanıt olarak kabul etmiyor ve yok sayıyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA