Tarsus Yörüklerinin unutulan sözleri kitap oldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tarsus Yörüklerinin unutulan sözleri kitap oldu


 

Tarsus’ta Yörük kültürüne ilişkin sözlerin hikayesini anlatan yeni bir kitap yayınlandı. Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın Tarsus’a özgü sözcükleri ve bu sözcüklerin hikayesini yazdığı kitabı raflardaki yerini aldı.

Haber Merkezi

 

Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından kaleme alınan Babaannemden Yörük Sözleri adlı kitap Post yayınları arasında çıktı. Huzurkent-Tarsus doğumlu olan yazar kitabında Tarsus’ta özellikle Yörükler arasında kullanılan ama yazık ki kayıtlara geçmemiş sözlerin kültürel bağlamları ve tarihsel arka planlarını anlatıyor. Çocukken nenesinden duyduğu sözlerden yola çıkarak son 50 yılda bölgede yaşanan toplumsal ve kültürel değişimi de dile getiren yazar bu çalışma sayesinde Tarsus’ta Yörük kültürüne ilişkin unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş onlarca kalıp söz, anekdot, fıkra, atasözü ve deyimi kayıt altına aldı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı kitabın arka kapağında şu bilgileri veriyor: “Bu kitapta yer alan yazılarda, çocukluğumda Tarsus’ta özellikle Yörükler arasında yaygın olarak kullanılan ama yazık ki bugün unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş sözlere ilişkin hikayeler anlatılmıştır. Sözcük hikayeleriyle birlikte, kız istemeden düğüne, mutfaktan giyim kuşama kadar Yörük kültürüne ait birçok ayrıntıyı da bulacaksınız, kitapta… Bugüne kadar kayıtlara geçmemiş anekdotlar, fıkralar, deyimler, atasözleri, alkışlar ve kargışlar…

Bu kitap, bir mersiye midir yoksa bir methiye mi? Okuyucu olarak buna siz karar vereceksiniz.

Yazarken, bazen kendimi nenemden tevarüs ettiğim zengin söz krallığının tek varisi varsaydım ve bu duyguyla yazdıklarım birer güzellemeye dönüştü. Bazen de kayıp sözcüklerin ardından yakılmış bir ağıttı, yazdıklarım. O zaman da atalarından kalanları koruyamamış bir mirasyedi gibi hissettim, kendimi.

İsterseniz bu kitaba, bir tür verasetname de diyebilirsiniz! İşte daha sağlığımda atalarımdan sesle devraldığım söz mirasını kayıt altına aldığımı ve bu yazılı kayıtları da benden sonrakilere bıraktığımı teyit ediyorum.

İsteyen bu kitabı, gecikmeli de olsa ödenmiş bir borç senedi yerine de koyabilir... Ahir ömrümde ancak ödeyebildiğim vefa borcu…”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA