‘Ziyaret Dağını rant çetelerine yedirmeyeceğiz’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Ziyaret Dağını rant çetelerine yedirmeyeceğiz’


 

Mersin’in yayla olarak bilinen Sorgun Mahallesinde, Ziyaret Dağı olarak bilinen mevkide açılmak istenen mermer ocağına karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. Yöre halkına destek veren CHP’li vekil Çakır, “Ziyaret Dağını rant çetelerine yedirmeyeceğiz” diyerek, Mersin Valisine seslendi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Erdemli ilçesinde 1400 rakımda bulunan Sorgun yaylasında vatandaşın mermer ocakları ile mücadelesi sürüyor. Bölgede yerleşim yerlerine uzak 2 mermer ocağı bulunan ve 3’üncü ocağı açmak için iki yıldır çaba sarf eden Alsem Şirketine karşı yöre halkı yetkililere seslendi. Son açılmak istenen ocağın yerleşim yerlerine sıfır mesafede yer aldığını belirten yöre halkı, halk arasında kutsal kabul edilen Ziyaret Dağı’nı kapsamasına da tepkili.

 

ENGELLENEN ŞİRKET, RUHSAT YENİLEYİP GERİ GELDİ!

Yöre halkı geçen sene ocak ruhsatının iptali için dava açarken valilik ocaktaki çalışmayı durdurdu. Ancak şirket sahibi ocağı tekrar faaliyete geçirmek için mahkemeye başvurdu. Süreci hızlandırmak için ruhsat yenileme yoluna giden şirket, bu sayede işe yeniden başlama hazırlığına girişti.

Ancak Alsem Şirketinin bu hamlesine karşı Sorgun Muhtarı Mehmet Gür de, yargıya giderek, yenilenen ruhsata karşı dava açtı.

Dava devam ederken şirketin sahaya girmek istemesine tepki gösteren yöre halkı, yetkilileri göreve çağırdı.

“ZİYARET DAĞI’NI ONLARA YEDİRMEYECEĞİZ”

Bölgeye giden CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, köylüleri dinleyerek, mermer ocaklarına karşı mücadelede destek sözü verdi.

Çakır, “Mersin Valisi’ne sesleniyorum, devletin valisine sesleniyorum, Ziyaret Dağı’na kimse elini süremez” diyerek, “Bu Ziyaret Dağı’nı onlara yedirmeyeceğiz, önce Allah sonra sizlerin desteğiyle bunların burnundan fitil fitil getireceğiz.

Bütün Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkililerine sesleniyorum, özellikle Mersin Valisi’ne sesleniyorum, bu işle ilgili bakan ve bürokratlara sesleniyorum; Erdemli’nin Sorgun Köyü’nde Ziyaret Tepesi’ne bir bakın! Burayı mermer ocağı yapmak istiyorlar. Mermer ocağı açılırsa burası yok olur. Tozun toprağın içinde kalır. Sorgunlular ve çevre köylüler buna müsaade etmiyor. Ben bir köylü, Yörük çocuğu olarak buna müsaade etmeyeceğim. Partili partisiz herkesle beraber.

Bölgede açılan ocaklar nedeniyle başımıza neler geleceğini görüyoruz. Burası oturulmaz, durulmaz, nefes alınmaz bir hal alacak. Bu nedenle Sorgun köylüsü rant çetelerine, beleşçi, çalışmadan kazanan çetelere karşı biz hep beraber ‘dur’ diyor, müsaade etmiyoruz. Dağımızı bunlara teslim etmeyeceğiz. Bölgeyi, halkını toza toprağa mahkum etmeyeceğiz. Yeraltı kaynaklarımızın sömürülmesine, tarlalarımızın, bağımızın, bahçemizin, evimizin, toz kir içinde kalmasına, yaşam kalitemizin düşmesine, patlama seslerine yaşlılarımızın, hastalarımızın çocuklarımızın buna maruz kalmasına, doğal güzelliğimizin bozulmasına, masum hayvanların canlarının yakılmasına müsaade etmeyeceğiz, siz ediyorsanız sizin de karşınızdayız!” şeklinde konuştu.

“OCAKLARIN OLUMSUZ ETKİLERİNİ GEÇ ANLADIK”

Muhtar Gür, kış aylarında bin 100 nüfusa sahip Sorgun Yaylasında bu sayının yaz aylarında 6 bine kadar çıktığını söyleyerek, açılmak istenen mermer ocağının 3 köyü kapsadığını işaret etti.

2010 yılından buyana köylerinin etrafında sürekli taş ocakları açıldığını belirten Gür, “Ne yazık ki yeterli bilgiye, bilince sahip olmadığımız için ocakların olumsuz etkilerini geç anladık. Köyümüzün etrafında şu an 15 civarında taş ocağı var. Artık bizi bir kıskaca aldılar. Doğamız ve tabiatımız kuşatma altında. Bizler için en önemlisi ekmek. Tarım ile uğraşıyoruz. Hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Ancak tarımsal alanlarımız, dağlarımız istila edildi" dedi.

 

 “GELECEĞİMİZ İÇİN BÜYÜK TEHLİKE”

Köylüler tarafından kutsal sayılan Ziyaret Dağı’nda açılan mermer ocağının evlerinin sıfır noktasında olduğunu vurgulayan Gür, “Mermer ocağı hem yaşamsal, hem tarımsal, hem de ticari alanlarına zarar vermekte. Mahallemizin ekolojik dengesi, havasını, suyunu değiştirmektedir. Bu ocak geleceğimize çok büyük tehlike arz etmekte” dedi.

 

“İPTAL EDİLMELİ”

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin de köyün katledilmesi ve tarımının öldürülmemesi için Ziyaret Dağındaki mermer ocağı ruhsatının bir an önce iptal edilmesini istediklerini kaydetti.

Ziraat Odası olarak geçimi tarım ve hayvancılık olan Büyük Sorgun Mahalle sakinlerine destek olacaklarını anlatan Şahin, "Köylülerimizin burada tarım yapabilmesi, geleceklerinin korunması, meyve ağaçlarının tozdan bu dumandan kurtulması için bu mermer ocağı ruhsatı bir an önce iptal edilmesi gerekir. Bu dağın kaldırılması ile köyün ekolojik dengesinin bozulması ve ziyaret dağının kesilmesi ile ortaya çıkacak tozlar nedeniyle meyve ağaçları meyve tutmayacak tarım ölecektir. Köylüler burayı terk etmek zorunda kalacak. Köylülerin köyünü terk etmemesi için tarımın daha geliştirilmesi için bu dağa el sürülmemeli. Muhtarımız gerekli müracaatı yapmış. Bu ruhsat iptal edilmeli" ifadelerini kullandı.

Şahin, "Mahalle sakinleri vatandaşlarımız birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde oldukları müddetçe Ziyaret Dağı kesilmeyecektir. Bizler her zaman vatandaşlarımızın yanında ve destekçisiyiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA