MEÜ’lü öğretim üyesinin projesine destek | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEÜ’lü öğretim üyesinin projesine destek


 

MEÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Tekdal’ın araştırmacı olarak yer aldığı projeye TÜBİTAK-TAGEM destek verdi.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi(MEÜ) Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Tekdal’ın araştırmacı olarak yer aldığı "1003-Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı" kapsamında önerilen ‘Ayçiçeğinde, Yüksek Tane ve Yağ Verimine Sahip Mildiyö Hastalığına ve Canavar Otuna Dayanıklı Saf Hatların Klasik ve Biyoteknolojik Yöntemler Kullanılarak Geliştirilmesi’ başlıklı disiplinler arası araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

MEÜ Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Tekdal projede, proje iş paketlerinden ayçiçeğinde farklı mildiyö ve canavar otuna dayanıklılık genlerini belirlemek için markır geliştirme ve proje materyalinin geliştirilen markırlarla taranması analizlerinden sorumlu araştırmacı olarak görev yapıyor.

Proje kapsamında, halen ülkede büyük ölçüde ithalatla karşılanan yemeklik yağın üretiminde en önemli bitki olan ayçiçeğinde; yüksek tane verimi ile yağ içeriğine sahip, mildiyö hastalığına ve canavar otu parazitine dayanıklı ayçiçeği ebeveyn hatlarının biyoteknolojik ve klasik ıslah yöntemleri ile geliştirilmesi, ayrıca ayçiçeği üretimini önemli oranda sınırlandıran mildiyö hastalığının ülke çapında mevcut ırklarının belirlenmesi hedefleniyor.

Yürütücülüğünü Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Abdullah Çil’in üstlendiği projede üniversite ile birlikte Bursa Uludağ Üniversitesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi'nden bitki biyoteknolojisi, tarım ve ziraat alanında uzman isimler yer alıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA