Mersin Cemevi’nde aşure lokmaları paylaşılacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Cemevi’nde aşure lokmaları paylaşılacak


 

Haber Merkezi

 

Mersin Cemevi’nde 6 Ağustos Pazar günü saat 19.00’da aşure lokmaları paylaşılacak. Mercan Erzincan, Gani Pekşen Mersin Cemevi’nde düzenlenecek Aşure Lokma Paylaşımına konuk sanatçı olarak katılacak.

Etkinlik açılış gülbengi (dua) ile başlayacak, semah, konuşmalar, aşure dağıtımı ile devam edecek. Halk Müziği sanatçıları Gani Pekşen, ve Mercan Erzincan’ın sahne alacağı deyiş ve türkü dinletisiyle sona erecek.

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, etkinliğe tüm Mersinlileri davet ederek Muharrem Ayı'nın Anadolu Alevileri için taşıdığı öneme değinen Kılavuz, "Muharrem Ayı Alevilerin kutsal bildikleri bir aydır. Kadim'den beri, Nuh'tan beri akıp gelip Mezopotamya topraklarında mayalanmış bir inanç ve ibadet geleneğimizdir. Anadolu Alevileri, Nuh'tan beri gelen bu geleneği inanç ve ibadetleriyle bütünleştirmişler ve bu 10 günlük Şükür Orucu, 12 İmam Orucu'na dönüşmüş. Hazreti Peygamber'in torunlarının hepsinin şehit edilmesinden ötürü 12 gün oruç tutarlar” dedi.

Tutulan oruçların ardından aşure lokmalarının paylaşıldığını vurgulayan Kılavuz, "Bugün cemevlerinde bunları canlarla paylaşıyorlar, bölüşüyorlar. 12 gün orucun sonunda da aşure lokmalarını dağıtırlar. Aşure aynı zamanda birleştiricidir. Kardeşliğe, barışa, birlikteliğe, dayanışmaya örnek olarak bu aşure lokmalarını pişirirler. Biz, Anadolu Alevileri özellikle bulunduğumuz her yerde bu değerleri yaşatmak için elimizden geldiğince telkin ve söylemlerde bulunuyoruz. İnsanlar gelenek ve göreneklerini unutmasın ve ülkemizde kardeşlik ve barış duyguları yeşersin istiyoruz. Aşure günleri barışa, birlikteliğe, kardeşliğe de vesile olsun diye biz bu orucu tutuyoruz. İnsanlarımız dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar 'Kerbelaları yaşamasınlar, Kerbela acılarını duymasınlar' diye aşureye ve Muharrem'e böylesine bir önem veriyoruz Alevilerin en kutsal aylarından Yas-ı Matem Muharrem ayındaki geleneksel aşure etkinliğinde Mersin’de yaşayan tüm canlarımızı bekliyoruz " ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA