Tek eliyle iğne oyası yaparak, geçimini sağlıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tek eliyle iğne oyası yaparak, geçimini sağlıyor!


 

Haber Merkezi

 

Mersinli 70 yaşındaki Zeynep Şimşek, tek eliyle yaptığı iğne oyası ile gençlere taş çıkardı.

6 yaşındayken geçirdiği kaza sonucu bir kolunu yitiren Zeynep Şimşek’in, Toroslar ve Çamlıyayla Belediyelerinin ortaklaşa düzenlediği 7. Geleneksel İğne Oyası Festivali’nde açtığı stant yoğun ilgi gördü. Şimşek’in bu azmi ve başarısı takdirle karşılandı.

10 yaşında öğrendiği iğne oyası ile birbirinden güzel motifler çıkararak, bu motiflerden yazma, havlu kenarı, bileklik, kolye, taç, toka, yüzük, masa örtüsü ve anahtarlık gibi aksesuarlar yapan Şimşek, tek eliyle işlediği iğne oyasından geçimini sağlıyor. İğne Oyası Festivali’nde aksesuarların yanı sıra Şimşek’in yaptığı Türk Bayrağı motifli iğne oyası da katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Mersin’in Çamlıyayla İlçesi’nde yaşayan Şimşek, iğne oyası sanatını festivale dönüştüren Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a ve Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı’ya teşekkür etti.

 

“İĞNE İLE KUYU KAZIYORUZ”

Anadolu kadınının eşarbını, bohçasını, çarşaf ve havlu kenarını süsleyen iğne oyaları, bugün takı tasarımlarına ve kıyafetlere de ayrı bir renk katmasıyla dünyanın ilgisini çekiyor.

70 yaşındaki Zeynep Teyze de 10 yaşında öğrendiği iğne oyasını tek eliyle ilmik ilmik işliyor, kıyafet ve aksesuarlara renk katıyor.

“İğne ile kuyu kazıyoruz” diyen Şimşek; “70 yaşındayım. Annem vefat ettikten 2 ay sonra 6 yaşımda geçirdiğim kaza sonucu bir kolumu kaybettim. 10 yaşımdan beri tek elimle iğne oyası yapıyorum. İğne ile kuyu kazıyoruz. Zor oluyor ama azimle yapıyorum.  Kimseye muhtaç değilim” dedi.

 

“BENİM BU AZMİM TÜM KADINLARA ÖRNEK OLSUN”

Geleneksel İğne Oyası Festivali’nde stant açtığını ve festivalin çok güzel olduğunu kaydeden Şimşek; “Başkanlarımızdan Allah razı olsun. Çok teşekkür ederiz. Benim bu azmim tüm kadınlara örnek olsun. Çok çalışsınlar. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Bir elle yapmak nerede iki elle yapmak nerede. Ama yılmadan öğrendim ve yaptım” ifadelerini kullandı.

 

BAŞKAN YILMAZ; “ZEYNEP TEYZEMİZLE GURUR DUYDUK”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, kültürel miras iğne oyasını gelecek nesillere taşıyan 70 yaşındaki Zeynep Şimşek’e teşekkür etti.

Üreten ve ürettiğini satarak geçimini sağlayan tüm kadınlara imkanları ölçüsünde destek olduklarını belirten Başkan Yılmaz; “Geleneksel İğne Oyası Festivalimiz ile Türk kadının zerafetini, üretkenliğini, taşıdığı ruhu yansıtması yönüyle kültürel mirasımız olan iğne oyasını tüm dünyaya tanıtmanın mutluluğunu yaşadık. Hem Çamlıyayla İlçemizde hem de Toroslarımızda düzenlediğimiz festivalde stant açan ve tek eliyle işlediği iğne oyalarını sergileyen Zeynep Teyzemizle gurur duyduk. Kendisine bu azminden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

“İğne Oyası, geçmişimizle köprü kuran bir sanattır” diyen Başkan Yılmaz; “Çamlıyayla Belediyemiz ile birlikte İğne Oyası Festivalimizin ikincisini düzenliyoruz. Çamlıyayla Belediyemiz bu festivali 7 yıldır gerçekleştiriyor. Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarımızda (TORTEK) 16 merkezimizde ve 49 branşta eğitim veriyoruz. Bu kurslarımızdan bir tanesi de iğne oyası kursumuzdur. Bu kurslarımızda hanımefendiler, yeni bir el sanatı yapmayı öğreniyorlar. Üretiyorlar, satış yapıyorlar ve aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Binlerce yıl öteden gelen Atalarımızın, büyüklerimizin, kadınlarımızın, genç kızlarımızın duygularını, düşüncelerini, isteklerini, dileklerini işledikleri ve motiflerle ortaya koydukları iğne oyası sanatını tanıtmak, teşvik etmek ve bunu yaşatmak istedik” şeklinde konuştu.

7’den 70’e yoğun ilgi gören festivalde; sergiler, halk oyunları, defile, konserler ve etkinliklerle buluşan Mersinliler, sanat dolu bir festivalin tadını çıkardı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA