Mersin’den TOKİ’ye ‘kaçak inşaat’ tepkisi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’den TOKİ’ye ‘kaçak inşaat’ tepkisi


 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, TOKİ’nin Mezitli Bozön’da ki toplu konut projesinin imar planları olmayan bir bölgede, mimari ve temel mühendislik projelerinin onayı alınmadan kaçak olarak sürdüğünü savunup, bunun kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Haber Merkezi

 

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bileşenleri, Mersin’in Mezitli ilçesi Bozön Mahallesi 3049 parselde devam eden TOKİ’nin toplu konut projesinin ‘ruhsatsız’ olduğunu savundu.

TMMOB Mersin İKK’dan yapılan açıklamada, yapılan incelemelerde orman vasıflı arazilerin geçmiş dönemde özellikle ilgili kurumlar tarafından korunmadığına dikkat çekilerek, söz konusu arazilerin bazılarının amaçları dışında (Konut alanı, depolama alanı, hayvancılık tesisi) olarak kullanıldığının tespit edildiğini açıkladı.

 

“İNŞAAT SAHASI ORMAN VE TARIM ARAZİSİ”

Açıklamada, “Söz konusu orman dışına çıkartılan alanlardan olan Bozön Mahallesi 3049 numaralı parsel üzerine; Toplu Konut İdaresi tarafından mevcut durumda binalar inşa edilmektedir.

Söz konusu proje tarafımızca incelendiğinde söz konusu parselin 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında orman ve tarım arazisi vasfında olduğu tespit edilmiş olup proje yapılan alanlar da 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları bulunmamaktadır.

 

PROJENİN YAPI RUHSATI YOK

Ayrıca inşaatı başlayan söz konusu projenin herhangi bir kurumdan yapı ruhsatı ve resmi herhangi bir belgesi bulunmamaktadır.

Kentler de özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra kaçak yapılaşmaların felaketle sonuçlandığını en acı tecrübe ile yaşayıp gördük. Toplum olarak gelecekte yaşanabilir kentler inşa etmek istiyor isek kaçak yapılaşma ya engel olmalıyız.

Bütün bu süreçler yaşanır iken Toplu Konut İdaresinin herhangi bir imar planları olmayan bir bölgeye, mimari ve temel mühendislik projelerinin onayı alınmadan inşaat sürecine başlamasını TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kabul etmiyoruz.

“MERSİN DEPREM BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ AMA TOKİ, DEPREM BÖLGESİ İÇİN ÇIKARTILAN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEYİ ESAS ALIYOR”

Kentimiz de Ortadoğu ve kuzey Avrupa’da yaşanan savaşlardan dolayı aldığı göçler ve 6 Şubat depreminden sonra gelen vatandaşlarımız ile birlikte nüfusumuz da olağan dışı bir artış yaşanmıştır. Bu artışın sonucunda kentimizin özellikle teknik altyapı alanlarında problemler yaşanmaya başlanmış ve merkezi yönetimin destek vermesi gerektiği birçok kez hem tarafımızca hem de diğer kurumlarca iletilmiştir.

Bu nüfus artışının sonuçları yerel yönetimler ve kentte yaşayan vatandaşlarımız tarafından özveriyle karşılanır iken merkezi yönetimin Mersin kentini deprem bölgesi ilan etmemesine rağmen Toplu Konut İdaresi kentimizi deprem bölgesi olarak görmekte ve deprem bölgesi için çıkartılan kanun hükmünde kararnameyi esas alarak Bozön Mahallesin de başladığı kaçak inşaatları kabul etmiyoruz.

 

MEZİTLİ BELEDİYESİNE İŞLEM ÇAĞRISI

Aynı idare söz konusu projeye başlamadan önce Bozön ve Çavak Mahallelerinde orman vasfından çıkarttığı araziler üzerinde sosyal konut projesi üretmek istemiş ancak bu alanların kent merkezinden uzak, teknik altyapısı olmadığı bizler ve kamuoyu tarafından lanse edilmiştir. Söz konusu idare maalesef ki 6 Şubat depremlerini fırsat bilerek bu alanlarda projeler üretip kaçak olarak inşaata başlar iken; Kent merkezinde de hazine ye ait imar planları tamamlanmış sosyal konut projesi olabilecek yerleri de kendi üzerine geçirip ihale usulüne göre satışlarını yapması aslında kurumun kentimize bakışını da açıkça göstermektedir.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak söz konusu imar planları, mimari ve mühendislik projeleri olmayan kaçak inşaatın ilgili belediyesi tarafından gerekli işlemlerinin yapılmasını beyan eder konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız” denildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA