Aydıncık Yat Limanı izleme raporu gizleniyor mu? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Aydıncık Yat Limanı izleme raporu gizleniyor mu?


 

Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER): “Aydıncık Yat Limanı yapımına ilişkin ‘izleme raporları’ halktan neden gizleniyor?”

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde sit alanı ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan yat limanına tepkiler artıyor. Roma mezarlarının bulunduğu sit alanına ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan Aydıncık Yat Limanı’nı yaşam savunucuları kabul etmiyor.

 

PLAJ KULLANILAMAYACAK HALE GELECEK

Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER): son olarak Yat Limanı yapımına ilişkin ‘izleme raporları’nın halktan gizlendiğini ileri sürdü.

Dernekten yapılan açıklamada, “Aydıncık’ın kalbi niteliğindeki Mersin’in en güzel sahillerinden birisi olan Büyükalan Plajının kullanılamayacak hale gelmesine neden olan Yat Limanı inşaatı halen sürmektedir.

Yat limanının Kentimizde yarattığı tahribata yönelik birlikte yapabileceğimiz hususların tespitiyle ilgili paylaşımımızı 19/12/2023 tarihinde yapmıştık. Sizlerden gelen görüş ve öneriler sonrasında AGİKDER olarak birçok girişimde bulunduk. Ancak siyaset üstü olarak gördüğümüz ve hep birlikte değerlendirilmesi gereken bu durumun seçim sürecinde malzeme yapılmaması için girişimlerimiz ve sonuçlarının paylaşılmasını bu günlere ertelemiş olduk.

 

“TAHRİBATIN DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN MASRAFLAR DA SORUMLULARINDAN TAZMİN EDİLMELİ”

Öncelikle yat limanı yapımından kaynaklanan tahribatların nasıl önlenmesi gerektiğine uzmanların ve bilim insanların görüşüne, düzenlenecek rapor sonuçlarına göre karar verilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Eğer bu tahribatın oluşmasında bir ihmali, kastı olanlar tespit edilirse de hukuk önünde hesap vermesi sağlanmalıdır. Tahribatın düzeltilmesine ilişkin masraflar da sorumlularından tazmin edilmelidir.

 

“İZLEME RAPORU BİZE DE VERİLMELİ”

Geçen süre içinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazılı olarak başvurulmuş özetle; oluşan yat limanı tahribatının yapım öncesi düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunda öngörülüp görülmediği, yapım süresince kamu görevlilerinin olumsuz tespitleri olup olmadığı ve en önemlisi proje sahibinin ‘ÇED Olumlu’ kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç ve inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarını bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlara yaptırıp yaptırmadığı sorulmuş ve bu izleme raporunun tarafımıza da verilmesi talep edilmiştir.

Bakanlık, ÇED raporuna göre herhangi olumsuzluk öngörülmediğini, kendilerince tespit edilmiş bir olumsuz durum olmadığını, ancak yazımızda bahsettiğimiz olumsuz sonuçlara ilişkin yat limanı ve etki çevresini inceleyeceklerini belirtmiştir. Ancak bu zamana kadar inceleme yapılıp yapılmadığı ve sonucuna yönelik tarafımıza bir bilgi verilmemiştir. Ayrıca, cevabı yazıda, İzleme raporunun tutulmadığı bilgisi verilmiştir. Detaylar gerekirse daha sonra paylaşılabilir.

 

“RAPOR TAHRİBATIN BOYUTUNU GÖZLER ÖNÜNE SERECEK”

Yat Limanı yapımına ilişkin çevresel etkilerin değerlendirileceği izleme raporlarının bağımsız ve bakanlıkça yeterlilik verilmiş kuruluşlara hazırlatılması gerekirken düzenlenmemiş olmasını düşünemiyoruz. Bu izleme raporlarının tutulması yönünde bakanlığın ayrıca yazılı açık talimatı da vardır. Yasal zorunluluk olan izleme raporunun düzenlenmediği bilgisinin sehven yazılmış olduğunu düşünüyoruz.  Bakanlığa, yasal düzenlemelere uyum konusunda tekrar yazımızı yazdık ancak sorularımız cevapsız kalmıştır. İzleme raporlarını kamuoyu da görebilseydi çok şey aydınlığa kavuşacak, tahribatın nasıl önlenebileceği anlaşılabilecekti.

 

“SONLANDIRIN”

Bu nedenlerle T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını Aydıncık Yat Limanı Yapımına yönelik izleme raporlarını bizlerle paylaşmalarını, alınacak önlemleri açıklamalarını ve tahribatın sonlandırılmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Bu konuda Aydıncık Belediye Başkanı Sayın Özkan Kılıçarpa ile ilçemizde teşkilatı bulunan tüm siyasi parti yöneticilerini ve duyarlı vatandaşlarımızı göreve davet ediyoruz.

Bu aşamadan sonra neler yapılabileceğine ise gelişmelere göre yine hep birlikte karar vereceğiz” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA