‘Belediyelere arkeolojiye sahip çıkmalı’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Belediyelere arkeolojiye sahip çıkmalı’


 

Patara kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Her akıllı belediye, kendi yönetim alanında bulunan bütün arkeolojik kazılara sonuna kadar destek vermeli ve sonuna kadar koruyup kollamalıdır. Çünkü bu bir refah problemi ve geçmişi sahiplenme sorunudur” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin’de kültürel mirasın korunması için proje ve çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) Turizm ve Arkeoloji Kurulu ile İçel Sanat Kulübü iş birliğinde ‘Patara İmparator Nero Deniz Feneri Kazı ve Restorasyon Süreci’ söyleşisi düzenledi.

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın yer aldığı söyleşide İşkan, Patara Antik Kenti’nde Roma İmparatoru Nero tarafından yapılan ve doğal afetler sonucu yıkılan deniz fenerinin restorasyon çalışmalarını ele aldı. Etkinlik; üniversite öğrencilerinin yanı sıra, akademisyenler ve antik tarihle ilgilenenler tarafından beğeniyle karşılandı.

 

“19 ADET ARKEOLOJİK KAZIYA DESTEK VERİYORUZ”

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, söyleşinin MEDEKA Turizm ve Arkeoloji Kurulu ile İçel Sanat Kulübü iş birliğinde gerçekleştiğini ifade etti. Etkinlikte, çok sayıda sanatsever ve Mersin Üniversitesi’nden arkeoloji bölümü öğrencilerinin yer aldığını kaydeden Akça, “Mersin, arkeolojik açıdan çok zengin bir şehir. Büyükşehir Belediyesi olarak 19 adet arkeolojik kazıya maddi ve ayni desteklerimiz devam ediyor. Dolayısıyla Patara Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon sürecinde yaşanılan tecrübeleri ve deneyimleri Mersin’de uygulayabilmek için, bu söyleşide bizler de yer aldık” diye konuştu.

 

PROF. DR. IŞIK: “MERSİN, ÇOK KADİM BİR KÜLTÜR COĞRAFYASINA SAHİP”

Patara kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara’da açığa çıkardıkları ve imparator Nero tarafından yaptırılan deniz fenerinin kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Işık, “Patara’da bu fenerle birlikte büyük bir kazı çalışmasının ardından, ülkemizin yüz akı olabilecek nitelikte gayet başarılı ve çok önemli bir restorasyon gerçekleştiriliyor. Ben de bütün Türkiye'ye bu süreci anlatmak için yollardayım.  Bilim ve bilgi paylaştıkça güzel. Mersin gibi çok kadim bir kültür coğrafyasında, üniversitesinde arkeoloji bölümünün olduğu bu güzel şehirde bir arkeoloji buluşması gerçekleştirip, yaptıklarımızı meslektaşlarıma ve öğrencilerimize aktarmak istedim. Çünkü örnek alınması gereken ve pek çok kazıya fikir verecek uygulamalar ve yeni çarpıcı sonuçlar var” ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimlerin, yapılan çalışma ve projelere destek vermesinin oldukça önemli olduğunun da altını çizen Prof. Işık, “Her akıllı belediye, kendi yönetim alanında bulunan bütün arkeolojik kazılara sonuna kadar destek vermeli ve sonuna kadar koruyup kollamalıdır. Çünkü bu bir refah problemi ve geçmişi sahiplenme sorunudur” dedi.

 

ANTİK TARİHE IŞIK TUTAN SÖYLEŞİ, KATILIMCILARDAN TAM NOT ALDI

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 1. sınıf öğrencisi Bensu Atar, “Yapılan söyleşi, bir arkeoloji öğrencisi olarak bana farklı bakış açıları kazandırdı. Etkinliği çok faydalı buldum. Hocamız da çok deneyimliydi. Bilmediğim birçok yeni bilgi öğrendim” dedi.

 

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ferhat Hamza Devebakan ise, söyleşiden çok memnun kaldığını söyleyerek, “Benim için yeni bir alanda yeni bilgiler kazanmak, heyecan verici oldu. Böyle değerli bir hocamızı görmek de çok kıymetli. Hocamız bizimle çok ayrıntılı bilgiler paylaştı” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA