Bu sorunların çözümü adına sektör temsilcileri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) bir araya geldi. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fuad Budur başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda sektör sorunları tartışılarak çözüm arandı. Başta ilgili bakanlık ve yerel yönetimler olmak üzere sektör temsilcileri konunun paydaşlarından destek talebinde bulundu.
MTSO çatısı altında bir araya gelen sektör temsilcileri Yenilenebilir Enerji Komisyonu oluşturdu. İlk toplantısını gerçekleştirerek sorun tespiti yapan komisyon üyeleri, önümüzdeki süreçte bu sorunların çözümü için yol haritasını belirledi. Yapılan toplantı ile ilgili bilgi veren MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fuad Budur, Mersin’de özellikle güneş enerjisine yönelik ciddi bir potansiyel bulunduğunu anlattı. 325 gün kaliteli güneş alan bir kentte potansiyelin boşa harcandığını, yeterince faydalanılamadığını kaydeden Budur, bürokratik engellerin aşılması, kolaylıklar tanınması halinde sektör temsilcilerin gerek bölge gerekse ülke ekonomisine önemli katkı sağlayabileceğine dikkat çekti.
“ENERJİ STRATEJİK BİR KONU”
Enerji sektörünün stratejik bir konu olması nedeniyle Oda olarak bu alanı önemsediklerini vurgulayan Fuad Budur, bu nedenle oluşturulan Enerji Komisyonu’nun sorunlarını dinlediklerini ve çözümü noktasında ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçme kararı aldıklarını bildirdi.
İlki gerçekleştirilen toplantıda öncelikli olarak imar ve yapı ruhsatı sorunu üzerinde durduklarını anlatan Budur, bunun için yerel yönetimlerle gerekli görüşmeleri önümüzdeki süreçte yapacaklarını ifade etti. Ardından Türkiye Elektrik Üretim İletim AŞ (TEİAŞ) ile yaşanan sıkıntıları gündeme geldiğine değinen Budur, sektör temsilcilerinin gerekli altyapıları hazırlamasına rağmen TEİAŞ’tan ulusal şebekeye bağlanabilmek adına trafo beklenmesinin sıkıntısının yaşandığını söyledi. Budur, yaşanan ve toplantıda tespit edilen sıkıntıları şöyle özetledi: “Yönetmelik ve yasaların sürekli değişiyor olması önemli bir sorun. Ayrıca başta Kalkınma Bankası olmak üzere bankaların enerji başlığı adı altında kredi vermemesi de sektörü zorlayan bir diğer sorun olarak öne çıkıyor. Verilen kredilere ilişkin olarak istenilen teminat oranları ise oldukça yüksek. Yatırımın yapılacağı alana ilişkin imar sorunu ve yapı kullanım izinlerinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle zaman kaybı ve mali kayıplar oluşuyor. Öte yandan belediyeler arasında yapı kullanım iznine yönelik var olan yasa ve yönetmelikler de farklı olarak değerlendiriliyor ve bu da sorunu artırıyor. TEİAŞ’ın geçici kabul başvuru dosyalarını incelemek ve onaylamak için yatırımcıyı gereğinden fazla bekletmesi de bir diğer önemli sorun. Bu nedenle yatırımlarda önemli gecikme ve ekonomik kayıplar yaşanıyor. Bağlantı işlemlerini yapacak olan TEİAŞ’ın konum olarak İstanbul’a taşınması nedeniyle yatırımcılarımız gereğinden fazla sıra bekliyor. İletim hat bağlantısı, direk gibi alt yapı yatırımlarının özel sektör tarafından değil kamunun var olan yetkilisi ile yapılması gerekiyor. Bu bağlamda TEDAŞ’ın firmalara yardımcı olması bekleniyor. Yeterli panel ve inverter bulmakta özel sektörün ciddi sıkıntı çektiğini de söyleyebiliriz.”
"KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Toplantıda çözüm önerilerinin konuşulduğunu da ifade eden Fuad Budur, ilk etapta MTSO olarak katılımcılar tarafından ifade edilen sorunların çözümüne yönelik kamuoyu oluşturma yönünde adım atacaklarını anlattı. Ardından kent sınırlarında yer alan belediyelere yatırımlara ilişkin imar ve ruhsat için ziyaretlerde bulunmayı planladıklarını kaydeden Budur, gerek görülmesi durumunda Enerji Bakanlığı ile de iletişime geçerek sorunların çözümü için görüşeceklerini dile getirdi. Sektör içi toplantıların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini kaydeden Budur, gerçekleşecek olan ilk toplantıya Mersin ENERJİ SA, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ile Büyükşehir Belediyesi Çevre İl Genel Müdürlüğü ile kamu bankası yetkililerini davet etmeyi planladıklarını anlattı.