Sağlık çalışanlarının gözü kulağı TİS görüşmelerinde


 

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının çalışma koşullarını hasta bir insana benzeten Sağlık-Sen Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan, “Hastamızı toplu sözleşme masasına taşıyacağız ve iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu taleplerini kazanıma dönüştürmek için mücadele edeceğiz” dedi.

Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık-Sen arasında 1 Ağustos 2017 tarihinde başlayacak 4. Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin öncesinde Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının taleplerini açıkladı. Karadoğan maaşlara, ek ücretlere ve tazminatlara istenen puan ve ücret artışlarını talep ettiği açıklamasında, hastanelerde ve muayene merkezlerinde yaşanan şiddetin azaltılması için konulan maddeye dikkat çekti. Karadoğan, söz konusu maddede de; sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan şahısların sağlık giderlerinin, 6 ay süre ile SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödeneceği ibaresinin bulunduğunu vurguladı.

ONLAR ADALETSİZ PERFORMANS SİSTEMİ İLE MAĞDUR EDİLİYORLAR

Açıklamasının başında sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle, yoğun çalışma temposunda vatandaşların sağlık hizmeti alması için çalıştığını hatırlatan Şemsettin Karadoğan, “Sağlık hizmetini yaparken yoruluyorlar, yıpranıyorlar, ailelerinden ayrı kalıyorlar. Kendi hasta çocuğunu bırakıp bizleri iyileştirmek için canlarını dişlerine takıyorlar. Hiç arzu etmediğimiz ve bir an önce sona ermesi gereken şiddete ve tacize maruz kalıyorlar. Avrupa ortalamasının altında bir sayı ile onlardan daha fazla çalışarak bu kutsal vazifeyi yerine getiriyorlar. Biz bayram yaparken, onlar nöbet tutuyorlar. Tuttukları nöbetlerin karşılığını alamıyorlar. Adaletsiz performans sistemi ile mağdur ediliyorlar” diye konuştu.

“ÇALIŞANLARIMIZIN ZAM VE TAZMİNATLARININ ARTIRILMASI GEREKİYOR”

Açıklamasında sağlık ve sosyal hizmet çalışanları için belirledikleri 36 maddelik talep listesini kamuoyu ile paylaşan Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan,  çalışanlarını sedyede yatan hastaya benzeterek “Onların iyileşmesi ve şifa bulması, onların taleplerinin karşılanmasına bağlıdır. Biz, hastamızı toplu sözleşme masasına taşıyacağız ve iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu taleplerini kazanıma dönüştürmek için mücadele edeceğiz” cümlelerini kullandı.

Daha sonra taleplerini açıklayan Karadoğan Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının zam ve tazminatları artırılması gerektiğini ifade ederek; özel hizmet tazminatlarının 15 puan artırılarak 146 TL’lik, 5, 6 ve 7. bölgeler için ek puanlar 10 puan artırılarak 100 TL’lik, İstanbul’da görev yapan çalışanlar için 30 puan ek özel hizmet tazminatı verilerek 293 TL’lik, iş güçlüğü, iş riski ve temininde güçlük zamları 2000’er puan artırılmalarak 53 TL’lik toplamda 53 x 3 = 159 TL’lik, sabit ek ödeme oranları 15 puan artırılarak 146 TL’lik artış sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek göstergelerinin 600 puan artırılması gerektiğinin altını çizen Karadoğan yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarına da ek gösterge verilmesi gerektiğini vurguladı.

“EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILMALI”

Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının diğer taleplerini de şu cümlelerle sıraladı: “Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olmalıdır.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanlara 10 ile 40 puan arsında değişen oranlarda ilave sosyal hizmet tazminatı verilmelidir. Dağıtılabilir döner sermaye tutarı, her yıl Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK arasında imzalanan global bütçe artışı veya TEFE oranında artırılmalıdır.          Döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Süt izni ve yıllık izinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır. Ambulans kullanan personelin tavan ek ödeme katsayıları artırılmalı ve ek puan verilmelidir. AFAD’a bağlı kamplarda misafir edilen yabancı uyrukluların yaşadığı illerde çalışanlara ilave ücret verilmelidir. Yüksek lisans yapanlara 5 puan ve doktora yapanlara 10 puan ek özel hizmet tazminatı verilmelidir.

NÖBET VE İCAP NÖBET ÜCRETLERİ ARTIRILMALI

Nöbet ve icap nöbet ücretleri artırılmalı ve nöbet ve icap nöbet ücreti alamayanlara ödeme yapılmalıdır. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde görev yapanlara nöbet ve icap nöbet ücreti ödenmelidir. 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan kadın memurlar için iki yıllık nöbet muafiyetinden, bir yıllık süreyi dolduranlar isteği üzerine istisna tutulmalıdır. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Kamu Hastane Birlikleri’ndeki tabip dışı sözleşmeli yöneticilere sabit ek ödeme verilmelidir. Aile hekimliği çalışanlarının yıllık izinlerinde ücretlerinden kesinti yapılmamalıdır. Üniversite hastanelerinde çalışan personelin döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Adli Tıp Kurumu çalışanlarının ek ödeme tavan katsayıları artırılmalıdır. Adli Tıp Kurumunda çalışanlara “adalet hizmetleri tazminatı” ödenmelidir. TSK’dan devrolan personele tayın bedeli ödenmeye devam edilmelidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanların nöbet ücretleri yeniden düzenlenmelidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında merkez ve müdürlüklerde görev yapan tüm öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmelidir. Üniversite ve Adli Tıp Kurumu’ndaki hekimlerin sabit ek ödemeleri diğer hekimler gibi emekliliğe yansıtılmalıdır.

“ENGELLİ KADROLAR ARTTIRILMALI”

Engelli çalışanların talepleri halinde eğitim durumları itibariyle şartlarını taşıdıkları kadrolara atanması sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarına zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası yapılmalı ve primler kurum bütçesinden ödenmelidir. 4/C geçici personele döner sermaye ödenmelidir. 4/C, vekil ebe/hemşireler, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları ve ek ders karşılığı görev yapan meslek elemanları 4/B sözleşmeli statüye geçirilmelidir. Giyecek yardımı tutarları artırılmalı, sözleşmeli personelin de faydalanması sağlanmalıdır. Yemek yardımından yararlanma usulü yeniden düzenlenmeli, faydalanamayanlara nakdi olarak ödenmelidir. Çalışanlar için kreş imkanı sağlanmalı veya 250 TL kreş yardımı verilmelidir. ASPB’deki 28 Şubat mağdurlarının çalışmadığı dönemler memuriyette geçmiş sayılmalıdır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderleri, 6 ay süre ile SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödenmelidir.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA