Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi’den (MEÜ) yapılan yazılı açıklama ile ihale krizinin büyüdüğü ortaya çıktı. MEÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi içinde soysal tesis yapmak isteyen üniversitenin iş bilmezliği ihalenin iptali ile krize neden oldu! MEÜ’nün tesis yapım ihalesini iptal etmesi ile ihaleyi kazanana firma hukuk mücadelesi başlatarak, tahsisini aldığı alanı kullanıma kapattı. Bu defa da hastane otoparkına giriş yapılamaz hale gelindi.
İHALE İPTALİNE FİRMA İTİRAZ ETTİ, DOSYA DANIŞTAY’DA
Açıklamada. bir önceki üniversite yönetimi tarafından, üniversite mülkiyetinde bulunan Yenişehir İlçesi, Çiftlik Mahallesi 1-7 pafta 2158 parselde kayıtlı 43 bin 660 metrekarelik taşınmazın sınırları içinde kalmak kaydıyla 29 bin 226,72 metrekarelik kapalı alana irtifak hakkı kullanılarak sosyal tesis yapım işi ihalesi gerçekleştirildi ve buna bağlı bir sözleşme yapıldı.
Ancak, üniversite yetkili ihale komisyonunun 20 Ağustos 2015 tarihli 2212 sayılı kararı ile bu ihale iptal edildi. Bu işlemin iptali istemiyle ilgili firma tarafından Mersin 1. İdare Mahkemesi'nin 2015/1562 esasında açılan davada mahkemece özetle; “Üniversitenin özel mülkiyetinde bulunan Çiftlik Mahallesi 1-7 pafta 2158 parsel sayılı taşınmaz üzerinde irtifak hakkı kullanılarak sosyal tesis yapım işine ilişkin ihalenin, söz konusu taşınmazın devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerden olmaması nedeniyle 2886 sayılı kanunun 51. maddesinin 1. fıkrasının g bendi uyarınca pazarlık usulüyle ihaleye çıkarılacak işlerden olmamasına rağmen davalı idare tarafından açık hataya dayalı olarak yapılan ihalenin iptaline ilişkin dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri ile İçtihatı Birleştirme Kurulu kararı ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Nitekim Danıştay 13. Dairenin 09.04.2013 tarihli 2011/4587 esas sayılı kararı da bu yöndedir” denilerek davanın reddine karar verildi.
HASTANE YOLU KAPANDI!
Bu karar ilgili firma tarafından temyiz edildi ve dosya Danıştay’a gitti. Yasanın aradığı şartlarda yapılmayan ihale ve ona bağlı sözleşmeler geçerli hüküm ve sonuç doğurmayacağından, yasal dayanağı olmayan irtifak hakkının terkini için, Mersin 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2016/165 esasında ilgili firma aleyhine açtığı dava ise sürüyor.
Bu hukuki süreçler devam ederken, ilgili firma tarafından MEÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin doğu yönünde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurt önünden gelen ve hastaneye ulaşımı sağlayan yol ile otoparkın, etrafının kapatılması ve kamunun kullanımının engellenmesine çalışıldığı ileri sürüldü.
MEÜ yönetimi, haksız olduğunu öne sürdüğü müdahale ile ilgili 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun Hükümleri gereğince bertaraf edilmesi için Yenişehir Kaymakamlığı’na müracaatta bulundu. Müracaat üzerine Kaymakamlığın 27 Ocak 2017 tarih ve 2017/01 sayılı kararı ile müdahalenin menine karar verildi. Bu karara karşılık ilgili firma tarafından, Mersin 1. İdare Mahkemesi'nin 2017/363 esasında tekrar dava açıldı ve Yenişehir Kaymakamlığı'nın 27 Ocak 2017 tarih ve 2017/01 sayılı kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Kararı takiben ilgili firma geçtiğimiz hafta sonu itibarı ile araziye giriş çıkışı kapattı. Sorunun çözümü için rektörlük tarafından gerekli girişimler sürürken, kapatılan yol mağduriyet yarattı.