Mersin’in en büyük ilçesi ve büyüklüğü ve sahip olduğu nüfus yapısı ile Türkiye’deki birçok ili geride bırakan Tarsus’ta, Yarenlik Alanı ile Eski Adliye Sarayı karşısındaki büyük saatlerin uzun süredir çalışmaması kamuoyunun tepkisini çekti.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin’in en büyük ilçesi olan Tarsus’ta ilçe belediyesi ile Büyükşehir Belediyesinin kent tarihine ve kültür yaşamına olan ilgisizliği sürüyor. Kentte organize ettiği kültürel organizasyonlarla istenilen başarıyı bir türlü yakalayamayan Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesi, vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Kent tarihinde önemli bir yere sahip olan ve Makam ile Demirkapı bölgesinde bulunan Tarsus Evleri korunması için herhangi bir çalışması bulunmayan belediyeler kentte son tamamladıkları Yarenlik alanı ile Tarsus Kültür Park Projesi uygulamasında yaptıkları ağaç katliamları ve betonlaştırma çalışmaları ile kentteki kamuoyunun ve çevrecilerin yoğun tepkisini almıştı. Sık sık kent kültürü ve tarihine ilgisiz kalmakla eleştirilen MHP’li iki belediye de şimdide ilçe merkezinde yer alan Yarenlik Alanı ile Esli Adliye Sarayı karşısındaki bulunan ve bölgenin sembolü olan iki kuledeki saatlerin çalışmaması nedeniyle kamuoyundan yoğun eleştiri alıyor.
Her gün on binlerce vatandaşın alışveriş yaptığı kent merkezinde bulunan iki kuledeki saatlerin uzun zamandan beridir çalışmadığı öğrenilirken, Eski Adliye sarayı karşısındaki kuledeki saat ise 12.00’da kalarak çalışmıyor. Belediyenin uzun süreden beridir çalışmayan saatlerin bakımını yapmak hiçbir çalışma yapmadığını ifade eden kent merkezindeki esnaf ve vatandaşlar kent tarihinin sahipsiz bırakılmaya devam edildiğini belirtiyor. Gazetemize kentte çalışmayan saatler konusunda bir değerlendirmede bulunan berberlik yapan bir vatandaş, “Eskiden o saatlere bakar kolumuzdaki saatleri kontrol ederdik. Şimdi gidin bütün Yarenlik Alanı esnafına sorun hiç kimse o saatlere bakmaz oldu. Meydan saatleri her kentin sembolüdür. Örneğin İzmir’in logosu Konak Meydanı’nda bulunan saat kulesidir. Ama bizim Tarsus’ta kentimizin merkezinin en önemli aksesuarı olan, sembolümüz olan saat kulelerimiz yıllardır ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle bugün yanlarına çöp atılan değersiz bir yapıya dönüştürüldü. Bu saatlerin bakımını yapmak çok mu zor? Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesi attığımız çöpten bile vergi alıyor. Bizim verdiğimiz vergileri ne yapıyorlar. Bizim kentimizin tarihine bu vergiler harcanmıyorsa bizden vergileri neden topluyorlar. Eğer böyle hizmet etmeye devam edeceklerse biz vergi vermeyelim gidelim kenti kültürümüzü kendimiz koruyalım. Kendi paramızla da yıllardır böyle rezillikler çekmeyelim” cümlelerini kullandı.