Haber Merkezi
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Tarsus’ta hayata geçirilecek, “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” ile ilgili tahsisler ve projeye ortak olacak derneklerin üye kayıtları konusundaki ‘rant’ iddiaları kent gündemine yeniden bomba gibi düştü.
Büyükşehir Belediyesi yönetimi projeye yüzde 10 ortak olabilmek için Ağustos ayı Meclis toplantısında yetki istedi. Ancak CHP ve AKP’li meclis üyelerinin ‘rant var’ iddiasıyla Başkan Kocamaz için istenilen yetki talebi reddedildi.
“CHP VE AKP ENGELLEDİ DERİZ”
Mecliste ayrıca Tarsus İlçesi, Baharlı ve Ağzıdelik Mahallelerinde bulunan 12 adet toplam bin 629 dekar hazine arazisi üzerinde oluşturulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne ortak olunması teklifi reddedilen Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bunun bizim teklifimiz olmadığını herhalde hepiniz biliyorsunuz. Bu daha önceden yapılan bir çalışma. Ama bu çalışmada dendi ki; Büyükşehir Belediyesi de yüzde 10 katılsın. Katılsın ya da katılmasın bu işin yapılması önemli. Yani bir şeyi yaptırmamak için Büyükşehir Belediyesi bir karar alıyorsa, bu Büyükşehir Belediyesi’ne yakışmaz. Ama bizim görevimiz vatandaşa verdiğimiz sözlerin yerine gelmesi. Bu kentin önünü açarak, o bölgede muzla ilgili ve örnek bir seracılık bölgesi yapmak istiyorlar. Bize böyle bir talep geldi. Biz de Büyükşehir Belediye yönetimi olarak bu işe sıcak bakacağımızı söyledik. Siz engellerseniz biz de bunu her yerde söyleriz. ‘Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Parti’nin engellemesiyle bu proje gündemden kaldırılmıştır’ deriz” ifadelerini kullandı.
Başka bir dernekle yapılması halinde teklifin kabul edileceğinin belirtilmesi üzerine Başkan Kocamaz, “Bu dernek kimin ben bilmiyorum. Bu Valiliğin kontrolünde yapılacak bir şey. Reddediyorsanız, reddedilmiştir. ‘AKP ve CHP’nin birlikte aldığı karar doğrultusunda reddedildi’ diye biz de bunu vatandaşa anlatırız. Başka yapacak bir şey yok. Ayrıca o yeri ben seçmedim, Valilik seçti” açıklamalarını yaptı.
“SANKİ İLK DEFA YAPILAN BİR ŞEYMİŞ GİBİ DEĞERLENDİRİYORSUNUZ”
Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olup da kamu hizmetlerinde kullanılmayan ve gelecekte de kullanılması planlanmamış olan kat mülkiyeti ve ana taşınmazların satışı ve satış için Mersin Büyükşehir Belediye Encümeni’ne yetki verilmesiyle ilgili rapor hda tartışmalara neden oldu.
HDP ve CHP’li meclis üyelerinin “Kat mülkiyeti ve ana taşınmazların ‘Kime ve nereye satılacağı belli mi?” sorusuna yanıt veren Kocamaz, “Şahsın parseliyse ve içinde evi varsa zaten onlara Encümen kararıyla da devredebiliriz. Yani, sanki ilk defa yapılan bir şeymiş gibi değerlendiriyorsunuz. Bunu bütün belediyeler yapıyor. Yalnız Büyükşehir Belediyesi yapmıyor ki. ‘Bir kısmının içerisinde bina var’ diyorlar, gidin yerinde görün. Öyle değerlendirin” şeklinde konuştu ve görüşülen madde oy çokluğuyla kabul edildi.
DÜNYADA İLK ÖRNEĞİ MERSİN’DE GERÇEKLEŞECEK
Dünyada ilk kez 11-15 Ekim tarihleri arasında Mersin’de gerçekleşecek, kentin sosyal, ekonomik, kültürel gelişimine ve tanınmasına katkı sağlayacak ‘Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden 1 milyon TL maddi destek alınmasıyla ilgili teklif oy birliğiyle kabul edildi.
GEÇEN YIL, KİM NE DEMİŞTİ?
Geçen yıl aralık ayında meclis gündemine gelen konu yine tartışmalara neden olmuştu. Söz konusu toplantıda MHP’li Meclis üyesi Kerim Tufan, “Bu konu ilgili ilçelerin meclislerinde de görüşüldü. Şuanda Mersin genelinde tartışılıyor. Aslında konu doğru bir konu ama şekilleniş şekline kamuoyunda itirazlar var. Komisyona gönderelim tartışılsın. Zaten ilgili belediyelerin meclislerine de bu konu çok hızlı geldi, yeteri kadar bilgi sahibi olamadan girdi gündeme. Şu anda da konu muallakta, Çok değişik tartışmalar var. Yani söz edilen Seracılığı Geliştirme Derneklerinin kuruluş şekli ve üye kaydıyla ilgili değişik şeyler var” dedi.
“VALİLİK BELEDİYELERİ BU İŞİN İÇİNE SOKMAK İSTEMEDİ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, valiliğin belediyeleri bu işin içine sokmak istemediğini söyleyerek, “Artık maksat neydi onu da bilmiyorum. Ancak daha sonra belediyeler olmadan bu projenin yürümesinin mümkün olmadığı ortaya çıktı. Çünkü buralara yol ve altyapı yapılacak ve belediye sorumlu olacak. Burada örnek bir seracılık bölgesi oluşturulacak. Öncelikle muz düşünülüyor ama muz konusunun tekrar değerlendirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Çünkü bölgede taban suyunun yüksek olduğu ve muz ile ilgili bazı endişeler taşınabileceği söyleniyor. Belki öncelikle orada bir deneme yapılması söz konusu olacak.
“TARSUSLULAR ENDİŞELİ”
Bu alan Tarsus’ta ve ben arkadaşlarımın endişelerini de anlıyorum. Başka yerlerden insanlara tahsisler yapılmasından Tarsus’ta insanlar rahatsız. Bana da bunu dile getirdiler. Aslında valilikte bu konu tekrar değerlendirilecek diye düşünüyorum. Çünkü bu konuda elbette bu işi bilen insanların da orada yer alması lazım. Bu biraz acil bir konu ama en büyük sıkıntı şu an bu arazileri vatandaşın ekiyor olması. Yani yer hazinenin de olsa vatandaş fiili olarak orada sera yapılıyor. Doğal olarak da o insanların; ‘bizim elimizden arazileri alıp başkalarına verecekler’ diye endişeleri, serzenişleri var. Oran konusunda tekrar valilikte veya bakanlık nezdinde değerlendirilme yapılması gerekiyor. Projeye dair ilk görüşmelerde hisselerin yüzde 50’sinin Tarsus’taki insanlara, yüzde 50’sinin dışarıdaki insanlara tahsis edileceği yönündeydi” dedi.
“BURADA ŞEFFAF OLMAYAN BİR DURUM VAR”
Daha sonra söz alan AKP’li Meclis üyesi Mustafa Turan da, önemli iddiaları gündeme getirerek şunları söylemişti; “Projenin içinde dernekler var tamam ama tahsis yapılan kişiler farklı. Yani derneğin tüzel kişiliğine arazi tahsisi yok. Valilikteki isimlere baktığınızda farklı isimlere ve muhtemelen bedelsiz olarak tahsisler yapılmış” diyen Turan, “Burada şeffaf olmayan bir durum var. Dolayısıyla burada eğer yapılacaksa bu işi yapanlara ve yöre halkına arazi verilmesi lazım. Hayatında hiç ekim dikim işi yapmamış insanlara sırf birilerine yakınlığı var diye orada isim verilip bedava tahsis yapılması doğru değil. Burada yanlış bir şey var. Valiliğin bu işin içine belediyeyi sokmak istememesi de yanlış”.
“KOMİSYONLAR GİTSİNLER VALİ BEY İLE BİZZAT GÖRÜŞSÜNLER”
Başkan Kocamaz tekrar söz alarak AKP’li Turan’a, “Söylediklerinize bende katılıyorum. Oradaki insanlar ‘mağdur olacağız’ diye feryat ediyor. Büyükşehir’e yüzde 10, derneğe yüzde 40 hisse veriliyor. Valilik bizi bu işin içine hiç sokmak istemiyor. Valilik istemiyordu daha sonra biz açıkça sitem ettik; ‘Mersin’de Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığını kurmuşuz, tarıma destek veriyoruz ama siz buraya büyükşehiri katmıyorsunuz, yolları, sokakları kim yapacaksa yapsın’ dedik. Ondan sonra mecburiyetten bizi buraya kattılar. Konuyu havale edeceğimiz komisyonlar gitsinler vali bey ile bizzat görüşsünler” diye konuştu.
“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINA TERS”
CHP’li Meclis üyesi Derya Özinç de, Hazineye ait olan ve vatandaşların ücretini ödeyerek ekip biçtiği arazilerin ellerinden alınmasına yönelik böyle bir projenin sosyal devlet anlayışına aykırı olduğunu söyleyerek, “Bu durum vatandaşı mağdur eden bir zihniyet. Bu proje kabul edilse bile oranlar açısından işin içinde çok daha farklı şeyler algılıyorum. Bu proje olacak olursa oranlar değişmelidir. Ayrıca vatandaş bu güne kadar hazine malını kullandığı için hazırlıklı olsun ki o topraklar konusunda çatışma olmasın” dedi.
“BU HALİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAZ”
HDP’li Meclis üyesi Mustafa Güler ise, Tarsus’ta daha önce yine buna benzer olarak organize sera bölgesi adıyla çalışma yürütüldüğünü anımsatarak, “Çiçekçilik ve diğer alanlarda kamu arazilerinin tahsisi yapılmak istenmişti. Ancak bu süreç sadece ekim değil tedarik hizmetlerinin yürütülmesinden pazarlamaya kadar entegre bir sistemdir. Bu kademeli sistem; kademeli olarak tahsisten başlayıp tüm destek hizmetlerinin sağlanması yani tohumdan fideye, seranın kurulmasından ambalajlanmasına, saklanmasına ve pazarlanmasına varıncaya kadar tüm destek hizmetlerinin verilmesi önemlidir. Bu konuyla ilgili hazır çalışmalarda bulunmaktadır. Ancak şu şekilde ki bir organizasyon ile bu projenin sürdürülebilirliği yoktur” diye konuştu.
Konuşmaların ardından projeye ortak olunması ile ilgili teklif; Tarım Hayvancılık, Ekonomik Kalkınma ve Plan Bütçe Komisyonuna havale edildi.
TARIMA DAYALI İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Tarsus’un Baharlı Mahallesi’nde mülkiyeti Hazine’ye, tasarrufu Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na ait büyük kısmı sit alanı olan 6 bin 800 dönümlük bir arazinin bin 630 dönümü kullanılacak. Bin 630 dönümün 250 dönümü çiçekçilik için ayrılırken, bin 200 dönüm arazide muz üretimi yapılacak. Projeye bakanlığı temsilen valilik başkanlık yaparken, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Mersin Seracılığı Geliştirme Derneği, Tarsus Seracılığı Geliştirme Derneği ve Tarsus Sanayi ve Ticaret Odası müteşebbis heyet ortağı olarak yer alacak.
Bölge içerisinde Mersin Valiliği’ne yüzde 10, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yüzde 10, Tarsus Belediyesi’ne yüzde 10, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’na yüzde 10, Mersin Seracılığı Geliştirme Derneği’ne yüzde 40 ve Tarsus Seracılığı Geliştirme Derneği’ne ise yüzde 20 hisse devredilecek.