GİZEM EKİCİ
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) hazırladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Haziran ayı sayısı yayınlandı. Raporda Mersin Serbest Bölgesi’nde istihdamda 2017’nin Şubat ayından itibaren yükseliş trendinin Mayıs ayına kadar devam ettiği ancak Haziran’da sınırlı da olsa azalışa geçtiği görüldü. Söz konusu gelişmede vasıflı isçilerde Ocak ayından; vasıfsız isçilerde ise Şubat ayından itibaren artış eğiliminin, Haziran ayında yerini azalışa bırakmasının etkili olduğu görüldü. Bölgede 2017 Haziran sonu itibariyle istihdam; 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 4’lük artışla 8 bin 376 kişiye ulaştı. Dönemsel olarak istihdamdaki büyüme vasıflı isçi sayısındaki hızlı artıştan kaynaklandı.
FİRMA SAYISI DA AZALDI
Bölgede yer alan firma sayısında ise 2017’de aylık bazda belirgin bir değişim olmadığı; Haziran ayında firma sayısının önceki aya göre 1 adet azaldığı gözlendi. Yıllık bazda ise Haziran ayı sonu itibariyle firma sayısı; yabancı sermayeli firma sayısındaki artısın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1’lik artışla 457’ye yükseldi. Firmaların faaliyet ruhsatları 2016 yılı Haziran ayı sonuna göre işyeri kiralama ve üretim faaliyet konularındaki yükselişle yüzde 2,6 artarak 701’e çıktı. Bölgedeki yatırım harcamalarında Nisan ayındaki hızlı artış, Mayıs ve Haziran aylarında yavaşlamış olsa da devam ettiği gözlendi.
YATIRIM HACARMALARI ARTTI
Son iki aydır yatırımların hız kesmesinde bölgeye yapılan demirbaş yatırımları etkili oldu. Yatırım harcamaları geçen yılın Haziran ayı sonuna göre yüzde 54’lük artışla 15,8 milyon dolar seviyesine yükseldi. 2016’nın ilk yarısında bölgedeki ticaret hacminde gözlenen daralma, 2017’de hız kesti ve geçen yıla göre yüzde 8’lik azalışla yaklaşık 1,4 milyar dolara geriledi. Tarım grubu içerisinde bitkisel ürünler alt grubu girişlerinin, 2017’nin ilk yarısında artışa geçmesi toplam ticaret hacmi azalışını sınırlandırdı. Sanayi grubunda ise hem bölgeye giriş hem de bölgeden çıkışlarda geçen yılki azalış, yıllık bazda 2017’de de devam etti.
TİCARET HACMİ AZALDI
Haziran 2017’de bölgedeki ticaret hacmi geçen yıla göre aylık bazda ise yüzde 9’luk azalışla yaklaşık 206 milyon dolara geriledi. Söz konusu gelişmede meyveler ile işlenmiş petrol ürünleri alt sektörlerinin payı oldu.
Aylık bazda bölgedeki ticaret hacmi Mayıs ayında 2017 yılının en yüksek seviyesine ulaştı. Haziran ayında ise söz konusu artış yerini yüzde 20’lik daralmaya bıraktı. Söz konusu gelişmede çıkışı yapılan sanayi grubundaki Mayıs ayındaki hızlı artışın, Haziran ayında yerini
sert düşüşe bırakması etkili oldu. 2017’nin ilk yarısında bölgedeki ticaretin geçen yılın aynı döneminin altında kalmasında, bölgeden Türkiye’ye yapılan ticaretin yüzde 41 daralması etkili oldu. Aylık bazda ticari faaliyetlerde önemli ağırlığa sahip olan Asya ülkelerinde Mayıs ayındaki toparlanma Haziran ayında yerini sert düşüşe bıraktı. Hacimsel olarak geçen yılın aynı ayının da altında kaldı. Türkiye’ye yapılan ticari faaliyetlerde ise Mayıs ayında yılın en yüksek seviyesine ulaştı, ancak Haziran ayında azalışa geçti ve geçen yılın ayına göre de Asya ülkelerinde olduğu gibi azalış kaydetti. Söz konusu dönemlerde Avrupa ülkelerine yapılan ticari faaliyetlerde de; Türkiye ile benzer gelişmeler gözlendi.