Ancak AKİB üyelerinin hazır giyim ihracatında ise düşüş yüzde 25’e dayanırken, tekstil ve hammadde ihracatında da kan kaybı sürdü. Şaşırtan düşüş ise hububat ve bakliyattan geldi. Yaş meyve sebzede ise ihracatın arttığı ancak değerde kayıp yaşandığı görüldü.
Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman’ı kapsayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ihracatı, 2017 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış kaydederek, 910 milyon dolara çıktı. İhracat rakamlarını değerlendiren AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılı Ağustos ayı rakamlarının 837 milyon dolardan 910 milyon dolara yükseldiğini, geçen sene Ağustos ayına oranla yüzde 9 oranında bir artış yaşandığını söyledi. Arslan, 2016 ve 2017’nin ilk 8 ayını değerlendirdiğinde ise; 2017 yılı ilk 8 ayında 6 milyar 422 milyon dolar olan ihracatın 2017 yılı ilk 8 ayında 7 milyar 792 milyon dolara yükseldiğini ve yüzde 21 oranında artış yaşandığını belirtti.
“TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ YÜZDE 7,3”
AKİB’in 2017 yılı Ağustos ayında, 7 milyar 792 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 5. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Başkan Arslan, Türkiye ihracatının yüzde 7,3’lük kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti.
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Mahmut Arslan, 2017 yılının Ağustos ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Adana’nın 10., Kayseri’nin 12., Hatay’ın 13., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 30. sırada olduğunu belirtti.
Arslan ayrıca, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Devletler, Mısır ve Suriye olduğunu açıkladı.
SU ÜRÜNLERİ İHRACATINA KATAR DOPİNGİ
Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında 2017 yılı Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 21 oranında artış ile 211 milyon 297 bin TL olarak kaydedildiğini vurgulayan Arslan, bu yükselişte Katar’a yapılan yoğun sevkiyatlar ile Irak’a kanatlı ürünleri ihracatındaki artışın etkili olduğunu aktardı.
AKİB bünyesindeki Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin ise 2017 yılı Ağustos ayında 33 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildiren Mahmut Arslan, “2016 yılı Ağustos ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 28 oranında bir artış yaşandı. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ağustos ayı değer bazında ihracatında kümes hayvanları etleri yüzde 26’lık pay ile ilk sırada, yüzde 25 ile süt tozu ikinci, yüzde 18 ile yumurtalar ise üçüncü sırada yer aldı. Birliğin 2017 yılı Ağustos ayı ihracatında değer bazında ülkelere göre Irak’ın yüzde 48’lik pay ile ilk sırada, Cezayir’in yüzde 8 ile ikinci, Suriye’nin ise yüzde 7,5 ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü. İl bazında ise; Mersin yüzde 41 ile ilk sırada, Adana yüzde 28 ile ikinci sırada Konya ise yüzde 10 ile üçüncü sırada yer aldı” dedi.
AKDENİZLİ DEMİRCİLER İHRACATINI YÜZDE 69,7 ORANINDA ARTTIRDI
Türkiye demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörünün de 2017 yılı Ağustos ayı ihracatının, yüzde 4,76 oranında artışla 1 milyar 397 milyon dolardan 1 milyar 464 milyon dolara yükseldiğini belirten Arslan, sektörün Ağustos ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 11,7’lik pay aldığını kaydetti. Başkan Arslan, AKİB bünyesindeki Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ise 2017 yılı Ağustos ayında, yüzde 18,4 oranında artış kaydederek 96,2 milyon dolardan 113,9 milyon dolara ulaştığını bildirdi. “Yaşanan artış, özellikle Lübnan’a gerçekleştirilen ihracatın yüzde 312, Yunanistan’a gerçekleştirilen ihracatın yüzde 271 ve Bulgaristan’a gerçekleştirilen ihracatın yüzde 215 oranında artmasından kaynaklandı” diyen Başkan Arslan, “Ürün gruplarında ise demir çelik yassı kaplamada 8,8 milyon dolarlık, demir çelik boruda ise 8,1 milyon dolarlık ihracat artışı dikkat çekti. Böylece demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 7,7 oldu. Sektörün Ocak - Ağustos dönemi ihracat rakamlarında Türkiye genelinde yüzde 20 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 11 milyar 858 milyon dolar olduğu görüldü. Akdeniz’deki demir ve demir dışı metaller - çelik sektörü Ocak – Ağustos dönemi ihracatında ise yüzde 69,7 oranında bir artış oldu ve 1 miyar 237 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
TÜRKİYE’NİN KİMYEVİ MADDELER İHRACATININ YÜZDE 20’Sİ AKDENİZ’DEN
Kimya sektörünün ise Türkiye ihracatının üzerinde artış rakamlarına ulaşmasının devam ettiğini bildiren Mahmut Arslan, “Ağustos ayında da ihracata en çok katkı sağlayan üçüncü sektör konumunu sürdürdü. Ağustos ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 21 oranında artış ile 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 296 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Bölgenin kimya ihracatı Ağustos ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 12 arttı ve Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 20 oldu.
Söz konusu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olurken, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar izledi. Yine bu dönemde en çok ihracat yapılan ülkeler de; Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Malta Mısır ve Cebeli Tarık oldu. KKTC, Irak, İspanya, Almanya ve Yunanistan ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı” diye konuştu.
KAĞIT VE MOBİLYA İHRACATINDA ALMANYA SÜPRİZİ
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatının da artış yakaladığını kaydeden Başkan Arslan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı, Ağustos ayında yüzde 6,3 ve Ocak-Ağustos döneminde yüzde 6,1 oranında artış göstererek 2 milyar 876 milyon 393 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Birliği de; Ağustos ayında yüzde 1 ve Ocak-Ağustos döneminde yüzde 8 artış yakalayarak, ilk 8 aylık ihracatını 387 milyon 651 bin dolara taşıdı. Ağustos ayında ve ilk 8 ayda en fazla ihracat Irak’a gerçekleştirilirken, ilk 10 ülke içerisinde ihracatımızı en çok artırdığımız ülke ise Ağustos ayında Almanya, ilk 8 ayda ise ABD, Suudi Arabistan ve Almanya oldu.
HAZIR GİYİMDE DÜŞÜŞ YÜZDE 25’E DAYANDI
Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 2017 yılı Ağustos ayı ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,59 oranında bir artış ile 1,60 milyar dolardan 1,67 milyar dolara ulaştı ve Ağustos ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 13,5’lik bir pay aldı.
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği’nin ihracatı ise 2017 yılı Ağustos ayında 2016 yılı aynı dönemine oranla, yüzde 0,02 oranında bir artış ile 33,34 milyon dolardan 33,35 milyon dolara yükseldi. Bu dönemdeki ihracata ülke bazında bakıldığında, en büyük artışın 5,3 milyon dolar ile İspanya’ya gerçekleştirilen ihracatta yaşandığı görüldü. İhracat rakamlarına il bazında bakıldığında ise üyelerimizden en çok ihracat artışının 3,3 milyon dolar ile Adana’da bulunan firmalarımız tarafından gerçekleştirildiği dikkat çekerken, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Ağustos ayında Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 2 oldu.
Sektörün Ocak - Ağustos dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 1,78 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 11,3 milyar dolar olduğu görüldü. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ocak – Ağustos dönemi ihracatında ise yüzde 25 oranında bir düşüş oldu ve ihracat 247 milyon dolar olarak gerçekleşti.
TEKSTİL VE HAMMADDE KAN KAYBI SÜRÜYOR
Tekstil ve hammaddelerinin 2017 yılı Ağustos ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına istinaden Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatı 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,9 artış gösterdi ve 5,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sektörün Ağustos ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı yüzde 5 oldu.
Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ise 2017 yılı Ağustos ayında 70 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirilirken, geçtiğimiz yıl aynı dönemine göre beklenenden yüzde 2 daha az artış kaydedildi. 2017 yılı Ocak-Ağustos döneminde de 583 milyon dolar ihracat rakamına ulaşıldı. Dokuma kumaş ihracatını sırasıyla örme kumaş ve pamuk ipliği izledi. Ağustos ayında en büyük üç pazar İtalya, Bulgaristan ve İspanya olarak kayda geçti”.
“AKDENİZ HUBUBAT, BAKLİYAT VE YAĞLI TOHUMLAR İHRACATÇILARI BİRLİĞİ’NİN İHRACATI YÜZDE 5 AZALDI”
AKİB Koordinatör Başkanlığının yanı sıra Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Mahmut Arslan, kendi sektöründe yaşanan sınırlı artışa dikkat çekti. Türkiye hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 2017 yılı Ağustos dönemi sektörel bazda ihracat rakamlarına göre 542 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Arslan, “Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 4,3 oldu. Bir önceki eş dönemle kıyaslandığında sektördeki yıllık ihracat artışı yüzde 0,4 civarında gerçekleşti. Ülkelere göre incelendiğinde, Ağustos döneminde Irak 138 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 25’lik pay değeri ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 8 ve yüzde 5’lik pay değerleri ile Suriye ve Birleşik Devletler takip etti.
Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği’nin ise 2017 yılı Ağustos döneminde sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; yüzde 5 oranında azalarak 89 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği görüldü. Ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 16 olarak gerçekleşti.
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Ağustos ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 89 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünleri 28,9 milyon dolarlık değeri ve yüzde 32’lik payı ile ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, 12 milyon dolar ile tatlı bisküvi ve gofretlere ait oldu.
Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2017 yılı Ağustos ayında Suriye, yüzde 21’lik payı ye 18 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldı. Ardından 17 milyon dolarlık ihracat değeri ile Irak geldi” dedi.
NARENCİYENİN BAŞKENTİ ÇUKUROVA’YI AŞIRI SICAK VE POYRAZLARIN OLUMSUZ ETKİLEDİ
Özellikle Akdeniz bölgesinin en önemli ekonomik girdisi olan yaş meyve ve sebze ihracatında ise Türkiye’nin Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 8, değerde yüzde 20 oranında artış gösterdiğini bildiren Başkan Arslan, 101,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini vurguladı.
Alt ürün grupları bazında incelendiğinde Türkiye geneli taze meyve ihracatında miktarda yüzde 35, değerde yüzde 42 oranında artış yaşandığını ve 80,9 milyon dolar elde edildiğini belirten Mahmut Arslan, “Taze sebze ihracatında da miktarda yüzde 21, değerde ise yüzde 18 oranında düşüş yaşanmış olup 17,5 milyon dolar olarak; narenciye ihracatında ise miktarda yüzde 31 ve değerde yüzde 56 oranında düşüş yaşanmış olup 2,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Narenciyenin yaklaşık yüzde 70’inin üretildiği Çukurova bölgesinde geçtiğimiz aylarda yaşanan aşırı sıcak ve poyrazların olumsuz sonuçları narenciye ihracatına da yansıdı. Türkiye genelinde en çok ihraç edilen ürünler sırası ile üzüm, incir, şeftali, domates ve armut iken, en çok ihracat yaptığımız ülkeler, Rusya, Almanya, Suudi Arabistan, Irak ve Ukrayna oldu.
Türkiye geneli yaş meyve ve sebze ihracatı, Ocak-Ağustos 2017 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 16, değerde yüzde 11 oranında artış göstererek 1,17 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Alt ürün grupları bazında incelendiğinde Türkiye geneli narenciye ihracatında miktarda yüzde 4 artış, değerde yüzde 6 düşüş yaşanmış olup 299,9 milyon dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda yüzde 25, değerde ise yüzde 23 oranında artış yaşanmış olup 395 milyon dolar olarak; taze meyve ihracatında ise miktarda yüzde 18, değerde yüzde 16 oranında artış yaşanmış olup 460,3 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Ağustos 2017 döneminde Türkiye genelinde en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla domates, kiraz-vişne, limon, biber, mandalina, portakal olurken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, Romanya, Beyaz Rusya ve Suudi Arabistan oldu.
TÜRKİYE’NİN MEYVE SEBZE İHRACATINA AKDENİZ DAMGA VURDU
Yılın ilk sekiz aylık döneminde AKİB bünyesindeki Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 481,4 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 41’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik odu. Yılın sekizinci ayında yine birliğimiz kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 35,2 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 35’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu.
Rusya Federasyonu’nun 02.06.2017 tarih ve 672 sayılı Kararnamesi uyarınca; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ithalatı yasaklanmış olan ülkemiz menşeli ürünler listesinden hıyarlar ve kornişonlar, taze üzüm, elma, armut ve çilek ürünlerinin çıkarılmasının olumlu sonuçları ihracat rakamlarına da yansımış durumda. Benzer şekilde; son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler dolayısıyla Katar’a gerçekleştirilen yaş meyve ve sebze ihracatında çok ciddi bir artış yakalanmış olup 1,6 milyon dolar olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu. (bülten)