Mehmet Nabi Batuk
İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) 2017 Ağustos ayına ilişkin işçi ölümleri raporunu yayımladı. Raporda yer alan istatistiklere göre Türkiye genelinde işyerlerinde meydana gelen kazalarda en az 217, yılın ilk sekiz ayında ise en az 1338 işçinin yaşamını yitirdi. Verilere göre Mersin’de 4 işçi iş cinayetine kurban gittiği belirtilirken, Mersin’in iş cinayeti sıralamasında 11. Sırada olduğu görüldü. Türkiye genelinde geçtiğimiz ay yaşamını yitiren 217 emekçinin 179’u memur statüsünde, 29’u çiftçilerden/küçük toprak sahibi statüsünde, 9’u esnaf statüsünde ve 38’i kendi işini yapan statüden olduğu bildirildi.
“OHAL AĞIR İŞ KOŞULLARINI DAHA DA AĞIRLAŞTIRIYOR”
Raporda ağır iş koşullarına ilişkin birçok işyerinde yapılan grev girişimlerinin OHAL kapsamında yasaklandığı da bildirilirken “Düzce Tekno Maccaferri’de grevin 25.gününde bizzat devlet grev kırıcılığı yaptı. Jandarma müdahalesi sonucu Birleşik Metal-İş üyesi işçiler gözaltına alınarak mallar fabrikadan çıkarıldı. Elini iş makinesine kaptıran işçi OHAL’de kimliği yanında olmadığı için 1 saat Pamukkale Üniversite Hastanesi acil servisinde bekletildi. O kadar farklı alanlardan kapsamlı örnekler verilebilir ki bu uygulamalara şimdilik noktayı koyarken hatırlatalım: Haklar ve özgürlükler kimsenin lütfu değildir. Tarih işçi sınıfının bu ve benzeri koşullara karşı muzaffer yürüyüşlerine tanık olmuştur” denildi.
EN ÇOK CİNAYET TRAFİK VE SERVİS KAZALARINDA YAŞANDI
Ağustos ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı incelendiğinde Türkiye genelinde meydana gelen Trafik, Servis kazası nedeniyle 64 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 35 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 22 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 20 işçi; Şiddet nedeniyle 20 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 10 işçi; İntihar nedeniyle 9 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 6 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 5 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 1 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 9 işçi yaşamını yitirdi.
MERSİN 4 İŞ CİNAYETİ İLE 11. SIRADA
İş cinayetlerinin illere göre dağılımı incelendiğinde ise 13’er ölüm İstanbul ve Sakarya’da; 9 ölüm İzmir’de; 8’er ölüm Adana ve Manisa’da; 7’şer ölüm Ankara, Antalya ve Malatya’da; 6 ölüm Denizli ve Kocaeli’nde; 5’er ölüm Aydın, Konya, Mersin, Sivas ve Tekirdağ’da; 4’er ölüm Bursa, Elazığ, Hakkari, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon’da; 3’er ölüm Adıyaman, Diyarbakır, Giresun, Karabük, Mardin, Niğde, Şırnak ve Uşak’ta; 2’şer ölüm Aksaray, Batman, Bilecik, Bolu, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Ordu ve Tokat’ta; 1’er ölüm ise Ağrı, Amasya, Ardahan, Balıkesir, Bartın, Burdur, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Şanlıurfa, Yalova, Yozgat’ta yaşandı.