HABER/HEDİYE EROĞLU
Türkiye’nin özelleştirilen ilk limanı olarak 2007’de işletme hakkı 36 yıllığına Singapurlu PS ve yerli ortak Afken Holding’e geçen, geçtiğimiz günlerde de Akfen’e ait yüzde yüzde 40'lık payı 869 milyon dolara Avustralyalı altyapı fon yönetim şirketi IFM Investors'a satışı yapılan Mersin Limanı dünya devlerinin markajında.
‘DÜNYANIN UĞRAK LİMANI’
Türkiye ve Doğu Akdeniz'in lider deniz kapısı Mersin Uluslararası Limanı, ‘dünyanın uğrak limanı’ olma hedefinde güçlü adımlarla ilerliyor.
Özelleşmeden günümüze 1 milyar dolarlık yatırıma imza atılan liman, 18 Nisan 2014 tarihinde temeli atılan Genişleme Projesi’nin tamamlanmasıyla EMH Terminali'ni hizmete açmasıyla, yeni direkt hatlar için cazibe merkezi haline geldi. 10'un üzerinde hat, Mersin
Uluslararası Limanı'na 1 Uzakdoğu, 2 Hindistan ve 1 de Amerika olmak üzere 4 yeni direkt haftalık servis başlattı.
EMH Terminali'ne ilk kez uğrak yapan gemisi ise 368 metre uzunluğa sahip "YM World" isimli mega konteyner gemisi oldu.
110 hektarlık alana sahip Mersin Limanı, Türkiye’de en fazla ihracat ve ithalatın gerçekleştirildiği liman olma özelliğini taşırken, özelleştirme kapsamında geriye kalan 26 yıllık işletme hakkının piyasa değeri, bugün için 2 milyar 172 milyon doları buluyor.
DEVLER MIP İLE MASAYA OTURDU
Tüm bu gelişmeleri yakından izleyen dünya devi markalar limanı yakın markaja alarak görüşmelerini hızlandırdı. Geçtiğimiz aylarda liman yönetimi ile masaya oturan firmalar arasında; Dünyanın önde gelen denizcilik şirketlerinden Hamburg Süd, Dünyanın en büyük petrol ürünleri üreten ve işleyen şirketlerinden SABIC ve Japon otomobil üreticisi Toyota yer aldı.
İlk ziyarette; Hamburg Süd Avrupa Genel Müdürü Rajiv Ghose, Türkiye Genel Müdürü Özgür Al, Mersin Şube Müdürü İlbal Uğurlu ve Mersin Şube Müdür Yardımcısı Tolga Tuncay MIP yetkilileri ile bir araya geldi.
Hamburg Süd yetkilileri East Med Hub Projesi kapsamında tamamlanan yeni rıhtım başta olmak üzere liman faaliyetleri, ekipman ve operasyonel gelişmeler hakkında bilgi aldı. Ziyarete, MIP Genel Müdürü Frans Jol, Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turunç ve Satış Pazarlama Müdürü Kerem Kavrar ev sahipliği yaptı. İkinci ziyaret dünyanın en büyük petrol ürünleri üreten ve işleyen şirketlerinden SABIC yöneticilerinden geldi. Suudi Arabistan, Riyad merkez ofisten tedarikzinciri yöneticileri Mohammed Bin Battal, Fowzi Al Ghamdi, Bader Al Mutari; Türkiye temsilcileri Atilla Eryılmaz ve Selim Yalçıntepe'den oluşan SABIC heyeti, MIP yöneticileri Hakan Turunç, Kerem Kavrar, Emre İşbilen ve Buket Öztürk ile bir araya geldi. Konuk heyete East Med Hub projesi kapsamında tamamlanan yeni rıhtım ve liman faaliyetleri hakkında bilgi verilirken, SABIC ve MIP arasında gerçekleşen ticari ilişkiler, plastik hammadde sektöründeki güncel gelişmeler de toplantıda değerlendirildi.
SABIC heyeti toplantının ardından liman sahasını gezerek, operasyonları yerinde gözlemleme fırsatı buldu.
TOYOTA ORTADOĞU TEMSİLCİLERİ MIP’DE
Bir diğer ziyaret ise Japon otomobil üreticisi Toyota'nın Ortadoğu Bölge Distribütörü "Sumitomo Corporation" ile Toyota Libya Bölge Sorumlularından geldi. Ziyarette, ro-ro gemileri ve/veya konteyner ile gelen otomobil ve otomobil yedek parçası yüklemesinde operasyon anını gözlemlemek üzere Mersin Uluslararası Limanı'nı ziyaret etti.
Şirketin, limandan sonraki tüm lojistik sürecini organize eden Mer-Tur Lojistik firması Genel Müdür Yardımcılarının da katıldığı ziyarette, 2014 yılından itibaren bölge ülkelerinde
yaşanan sıkıntılar nedeniyle gerileyen transit araç trafiğinin son dönemde ivme kazandığı ve yaz aylarıyla birlikte artacağı üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
Toyota temsilcileri toplantının ardından, MIP Pazarlama Departmanı'ndan Mustafa Kadıoğlu ve Onur Konuk eşliğinde liman sahasında operasyonları gözlemledi.
Dünya devlerinin ziyaretlerden oldukça memnun ayrıldığı, Mersin Limanı’nıng elişimini yakından takip ettikleri gözlendi.