Dönüşüm başlıyor!


 

Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, TOKİ ile imzaladıkları anlaşma çerçevesinde ilçede kentsel dönüşümün saha çalışmalarına başladıklarını belirterek, “3-4 aya kadar somut bir örnekle Mersin’in karşısına çıkacağız” dedi.

Akdeniz Belediyesi, çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu Mersin’in kalbi konumundaki Akdeniz ilçesinde kentsel dönüşüm için ilk adımı attı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Aralık 2015 tarihinde aldığı yetki devri kararıyla Bahçe, Barış ve Mahmudiye Mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 46,5 hektarlık alanın ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’ ilan edilmesinin ardından harekete geçen Akdeniz Belediyesi, TOKİ ile de 30 Mart 2017’de ön protokol imzaladı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile imzalanan ön protokol çerçevesinde 27 hektarlık ilk aşama için hizmet alımı ihalesi yapıldı ve saha çalışması başladı.

“TEK YOL KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, kentsel dönüşümde bugün gelinen son noktayı İHA’ya anlattı. Kentsel dönüşümü son derece önemsediklerini belirten Pamuk, Akdeniz ilçe sınırları içerisinde ciddi bir kaçak yapı oranı ve imar kirliliği olduğuna dikkat çekti. “Bu birikmiş sorunu çözmenin tek yolunun da kentsel dönüşümle gerçekleşeceğini düşünüyoruz” diyen Pamuk, kentsel dönüşümde vatandaş lehine bir prensip benimsediklerini vurgulayarak, “Kentsel dönüşümde oluşacak ranttan mutlaka vatandaşın faydalanmasını istiyoruz. Bu bizim için önemli. Kentsel dönüşümden oluşacak rantın mutlaka vatandaşa aktarılması bizim birinci önceliğimiz. İkinci önceliğimiz de planlama aşamasının çok sağlıklı yürütülmesi. Bölge mimarisine uygun, yeşil alanıyla eğitim alanlarıyla pazar yerleriyle geniş caddeleriyle yaşanılabilir modern bir kent ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu da sağlıklı bir planlamayla mümkün” diye konuştu.

“ALAN ÇALIŞMASINA BAŞLADIK. 3-4 AYA KADAR DA SOMUT BİR ÖRNEKLE MERSİN’İN KARŞISINA ÇIKACAĞIZ”

Kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ ve müşavir firmayla imzaladıkları anlaşma çerçevesinde, yaklaşık 3 ay önce firmanın alan çalışmasına başladığı bilgisini veren Pamuk, çalışmanın, başta Bahçe, Barış ve Mahmudiye Mahalleleri olmak üzere Çay, Çilek Mahalleleri dahil Akdeniz ilçesinin imar sorunu yaşanan tüm bölgelerinde yapılacağını söyledi. Pamuk, “Şu anda alan, tespit, değerlendirme çalışması yapılıyor. Müşavir firma tarafından yürütülen bu çalışmada, 3 bin 308 bağımsız bölümün hak sahibi durumunda olan 4 bin 905 vatandaşla görüşülecek. Tahmin ediyorum ön çalışmalarımız yaklaşık 3-4 ay sürecek. Alan çalışması sonuçlandıktan sonra bize bir öneriyle gelecekler. Ondan sonra hedefimiz, belli bir bölgede yoğunlaşarak orada bir başlangıç yapmak. O alan çalışmasında elde ettiğimiz verilerle nerede en seri şekilde yapabileceksek o alana yoğunlaşacağız. Somut bir örnek yapmak istiyoruz ve kentsel dönüşümün somut bir örneğiyle Mersin’in karşısına çıkmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HİÇ KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Kentsel dönüşümde zaman zaman bilgi kirliliği oluştuğuna ve vatandaşın endişeye kapıldığına da işaret eden Pamuk, şunları söyledi: “Vatandaşımızdan, ‘evimiz elimizden mi alınacak, ben kiradayım, benim tapum yok acaba ben mağdur mu olacağım’ gibi bir takım endişeler de bize yansıyor. Ama vatandaşımız şundan emin olsun; hiç kimseyi kentsel dönüşümden dolayı mağdur etmeyeceğiz. Kentsel dönüşümden doğacak rantın vatandaşa aktarılması temel prensibimiz dedik. Oradan hareketle hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden ama modern bir kentin de altyapısını oluşturarak bu kentsel dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMEDEN ÇARPIK YAPILAŞMAYI ÇÖZMENİZ MÜMKÜN DEĞİL”

“Başka bir alternatif de yok. Kentsel dönüşümü gerçekleştirmeden buradaki çarpık yapılaşmayı çözmeniz mümkün değil” diyen Pamuk, bunun da planlama aşamasının çok önemli olduğunun altını çizdi. İlçede, başta okul olmak üzere yeşil alan, park ve pazar yeri bulmakta çok ciddi güçlükler yaşadıklarını ifade eden Pamuk, “Kentsel dönüşümde önceliğimiz bunlar. Tabi bundan vatandaşın da çok ciddi kazancı olacak. Siz; modern, altyapısıyla yeşil alanlarıyla sağlık yeriyle pazarıyla eğitim alanıyla güzel bir kentleşmeyi oluşturursanız bundan en fazla kazancı vatandaş sağlayacak. Temel prensibimizden hareketle bunu gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümü özellikle kamuoyuna açık, şeffaf bir şekilde yöneteceklerini de söyleyen Pamuk, “Ne yapıyorsak tüm kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin, mahallelinin gözü önünde olacak. Onlarla diyalogla onların da düşüncelerini ve katkılarını alarak gerçekleştireceğiz. Bu çok önemli” dedi.

Kentsel dönüşümde mimari özelliklerin de kendileri için çok önemli olduğuna vurgu yapan Pamuk, sözlerini şöyle tamamladı: “Çirkin binaların, blokların ortaya çıkmasını, hele Mersin’in göbeğinde ortaya çıkmasını istemiyoruz. Daha uyumlu, yeşili bol ve mimariye ve yerel şartlara uygun projelerin hayata geçirilmesi bizim için önemli. Kentsel dönüşüm alanımız çok geniş ama özellikle bir bölgeye yoğunlaşıp orada örnek bir dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Tamamında olmasa bile örnek dediğimiz o alanda başlangıç yapmak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.” (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA