Hediye Eroğlu
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 2017 yılı Ekim ayı olağan toplantı döneminin 2’inci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda öne çıkan konu Mersin’de kurulmak istenen balık çiftlikleri oldu.
Meclisin Pazartesi günü yapılan ilk oturumunda kurulmak istenen balık çiftliklerin karşı ellerinde bir yetki olmadığını ancak temenni kararı alarak, bu işe karşı olduklarını beyan edebileceklerini söyleyen Başkan Burhanettin Kocamaz’ın önerisi hayata geçti.
Teklife AKP, CHP ve MHP ile HDP’li meclis üyeleri karşı olduklarını belirterek destek verdi. Ancak AKP’li İsmail Yerlikaya ve Sadık Türüt, çekimser oy kullandı.
Büyükşehir Belediyesi’nin balık çiftliklerine karşı temenni kararı teklifi oy çokluğu ile kabul edildi.
BALIK ÇİFTLİKLERİ TURİZM BÖLGELERİNE KOMŞU!
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir de, konuyla ilgili bir sunum yaparak, tehlikeyi gözler önüne serdi. Mersin ili kıyı şeridinde yapılmak istenen bu yatırımların ekolojik dengeyi bozacağını ve turizmi baltalayacağını dile getiren Halisdemir, balık çiftliği kurulmak istenen 5 bölgenin, turizm alanı ilan edilen bölgelere komşu olduğuna dikkat çekti.
“BİZE KARŞI OLANLAR, ‘BALIK ÇİFTLİĞİ YAPILSIN’ DİYOR”
Teklif ile ilgili Başkan Kocamaz, hep birlikte mücadele çağrısı yineleyerek, “Biz bu işe Mersin’in, turizmin geleceği açısında karı olduğumuzu dile getirdik. Ama Mersin enteresan bir yer. Bize karşı olanlar, sosyal medyada ‘bunlar yapılsın’ diye bunu paylaşımda bulundu. Ama aklın yolu bir. Bir temenni kararı alacağız ve bunu ilgili yerlere Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı olarak göndereceğiz
Ama bu tek başına bireysel verilen mücadeleler ile olmaz kamuoyunun topluca mücadelesi ile olur. Burada çevreye verilecek zarar insanların partisini, inancını ayırmaz. Çevrenin tamamına zarar verir. Bizler belli yaşlara gelmişiz ama torunlarımız gözümüzün önüne geldiği zaman onları severken bile gözlerimiz doluyor acaba gelecekte bu ülkenin haline olacak diye. Bunlar gelecek adına bizi endişelendiriyor. Bu konuda ne yapılacaksa topluca yapılmalı” dedi.
“CHP; ARKANIZDAYIZ”
CHP’li Meclis Üyesi Akın Güney de, konunun siyaset üstü olduğuna vurgu yaparak. “Mersin’de yaşayan hiç kimsenin bu konuyu polemik yapma hakkı yok. Tüm bileyenlerin kesinlikle bir araya gelmek zorunda olduğu bir konu. Yaşadığımız bu şehre sahip çıkmak zorundayız. Nükleer ile başladı şimdi balık çiftliği yarın başımıza ne gelecek?
İzin verebilmek için Kümülatif olarak değerlendirme yapılmıyor. Bunlar yık şeyler değiller. Sonuna kadar bu konuyla ilgili her türlü faaliyette arkanızdayız” dedi.
“BALIK ÇİFTLİKLERİ STANDARTLARA UYGUN YAPILMIYOR”
Mezitli Belediye Başkanı CHP’li Neşet Tarhan da, balık çiftliklerini doğrudan kimsenin karşı olmadığını belirterek, “Dünyada pek çok yerde balık çiftlikleri var ama bunların yeri ve teknolojisi farklı. Standartlara uygun yapıldığında maliyetler yüksek olduğu için ne yazık ki kötü koşullarda yapılıyor. 2008’de de bu konuya değinmiş ve bu hali ile yapılması halinde ölüm tarlaları yapılacağını belirtmiştim. Sivil inisiyatif ve bizlerin desteği ile karşı çıkmalı engellenmelidir” dedi.
AKP’Lİ YERLİKAYA: “BALIĞI EN FAZLA YİYEN SİZSİNİZ, BİZ BALIK MI YİYORUZ?”
Daha sonra söz alan AKP’li Meclis üyesi İsmail Yerlikaya ise balık çiftliklerine karşı olduklarını belirttiklerini ancak konunun siyasileştirildiğini savundu. Yerlikaya, “Herkes atık üretir kimse atığı yanda istemez. Keşke ATAŞ’ta, Soda’da olmasaydı ama ülkenin de bir gerçekliği var. Bizim şehrimize de bir enerji, balık çiftlikleri geliyor yapacak bir şey yok.
Biz de istemiyoruz. Ama bizim yetkimizde olan bir konu değilse meclis kararı almamızın bir anlamı yok. Konu siyasi işe dönünce biz çekimser kaldık” dedi.
CHP’lilerin laf atması üzerine Yerlikaya, “Balığı en fazla yiyen sizsiniz, biz balık mı yiyoruz?” tepkisi verdi.
“DOĞANIN DENGESİNİ BOZAR”
Balık çiftliklerinin kurulmak istediği bölgede belediye başkanlığı yapan Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut da, “30 dönümlük alana, bin ton balık üretim dediğinizde ekolojik dengeyi bozmak için müdahale etmiş oluyorsunuz. Denizde veya kıyıda alık üretilmesine karşıyım. Sayısız çiftlik yapılıyor. Biz Silifke belediye olarak kurumsal olarak karşıyız” dedi.
ÇED TEHLİKESİNE DİKKAT!
Yine CHP’Lİ meclis üyesi Derya Özinç de, her türlü yatırım için gerekli çevresel etki değerlendirme raporunun zorunluluğunu aşmaya yönelik iktidarın çalışmalarına gönderme yaparak, “Bu düzenlemeler ile bundan sonraki doğa katliamlarında arkadan dolanılacak. Direnme hakkımız olmalı. Genel iktidar hukuku bir şekilde dolanıyor, kılıfına uyduruyor ama bizim direnmemiz gerekiyor.onun için bu kararı almamız önemli” dedi.